Energie pentru intreaga zi. Care sunt beneficiile unei “portii” de cafea

Energie pentru intreaga zi. Care sunt beneficiile unei portii de cafea

Bucataria este prima destinatie a diminetilor noastre, in cautare unei cesti de energie care sa ne dea un suflu in activitatile de peste zi.

Se stie faptul ca o cafea delicioasa este nelipsita din meniul omului contemporan, cu un ritm de viata alert.

Iata mai jos care sunt cele mai importante beneficii ale consumului moderat de cafea:

  • Un studiu recent realizat in Olanda a ajuns la concluzia potrivit careia un consum moderat de cafea are efect pozitiv asupra performantelor cognitive. S-a demonstrat ca declinul mintal al celor care nu beau deloc cafea era de 4 ori mai mare decat al celor care beau pana la 3 cesti pe zi. Se pare ca efectul se datoreaza cofeinei care, ajuta memoria, actionand asupra receptorilor din creier.
  • Cafeaua scade riscul de cancer hepatic. Daca beti o ceasca de cafea dimineata, s-ar putea nu numai sa va treziti, ci si la nivelul ficatului sa va ajute. Un studiu efectuat de specialistii japonezi a aratat ca persoanele care au acest tabiet matinal zilnic sau aproape in fiecare zi au un risc de tumoare maligna cu 50% mai mic decat cei care nu beau deloc cafea. Mai exact cercetarea desfasurata pe o perioada de 10 ani a indicat ca daca la cei ce nu consuma bautura revigoranta incidenta este de 547,2 cazuri la 100.000 de indivizi, pentru cei care savureaza in mod regulat, cifra se reduce la 214,6 cazuri din 100.000 de persoane. Cancerul hepatic este favorizat de o serie de factori ca: hepatita, ciroza, consumul excesiv de alcool si alte boli care cauzeaza inflamatia cronica a ficatului. Pentru a o prepara asa cum trebuie, alegeti un espressor de calitate, o optiune accesibila pentru fiecare, pentru o cafea proaspata, care sa va umple de vitalitatea necesara unei zile dinamice, cu un design modern cum sunt cele de AICI.
  • Cafeaua activeaza spermatozoizii. Cofeina ar putea fi medicamentul viitorului, in tratarea sterilitatii la barbati. Un studiu efectuat de medicii brazilieni a dovedit ca un consum moderat de cafea activeaza mobilitatea spermatozoizilor. O ceasca de cafea inaintea actului sexual sporeste deci sansa femeilor de a ramane insarcinate.
  • Cantitati mici de cafea pot fi consumate dupa un efort fizic sau intelectual, in convalescenta unor boli infectioase, in unele stari migrenoase (dureri de cap), mai ales cand acestea apar dupa masa. In nici un caz nu se va face abuz de cafea, nu se vor consuma mai mult de 1-2 cesti mici pe zi si niciodata seara sau pe nemancate.
  • Cafeaua cu lapte este hranitoare. Cantitati mici de cafea amestecate cu lapte au calitatea unui adevarat aliment. Cafeaua cu lapte este hranitoare, gustoasa si face ca laptele sa fie mai usor tolerat si digerat. La randul sau laptele reduce actiunea excitanta a cafelei, facand-o suportata chiar de cei carora li s-ar interzice consumarea ei simpla. Intrucat cafeaua sporeste grasimile din sange nu se recomanda folosirea acesteia cu smantana sau cu frisca. In situatia in care dorim sa atenuam efectele excitante ale cafelei si sa mentinem numai gustul, se poate consuma cafea decofeinizata sau cantitati mici de cafea amestecate cu surogat de naut.

ATENTIE!!! Nu se va bea imediat dupa masa. Este bine sa evitati sa beti cafea sau ceai imediat dupa masa, deoarece impiedica asimilarea fierului de catre organism. Asteptati cam o jumatate de ora dupa ce ati mancat.

Si…ca tot am vorbit despre cafea, ne-am gandit ca o prajitura cu cafea nu ar strica.

Iata mai jos o reteta delicioasa de prajitura cu cafea:

 

prajitura cu cafea 1

 

Aveti nevoie de:

  • Blat

100 g unt
150 g zahar
2 linguri cacao
2 linguri cafea macinata
1 lingurita praf de copt
½ lingurita bicarbonat de sodiu
un varf cutit sare,
3 linguri cafea tare preparata
1 lingurita cafea solubila
esenta de vanilie
1 lingura lapte
3 oua
4 linguri cu varf faina

  • Crema

50 g unt
1 cana zahar pudra
1 lingura cacao
1 lingurita cafea solubila
1 lingura cafea tare preparata
1 lingura lapte

Mod de preparare:

  • Blat

Se combina ingredientele uscate –zaharul, cacaoa, cafeaua macinata, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea si faina.
Peste ele se adauga cafeaua preparata, esenta, cafeaua solubila dizolvata in laptele caldut, apoi ouale si untul moale.
Se mixeaza totul timp de 2-3 minute, pana cand se obtine o compozitie omogena.
Aluatul obtinut se toarna intr-o tava rotunda cu diametrul de 20 cm tapetata cu hartie de copt.
Se incinge cuptorul la 180 de grade si se coace prajitura timp de 20 minute.
Se opreste focul si se lasa prajitura inca 10 minute in cuptor, pentru a preveni lasarea acesteia.

  • Crema

Se mixeaza untul pana cand capata aspect cremos.
Se adauga zaharul amestecat cu cacaoa inainte, apoi laptele amestecat cu cafeaua si cafeaua solubila. Se mixeaza pana cand se omogenizeaza.
Daca este nevoie, se mai adauga o lingura cu lapte.
Compozitia obtinuta se intinde uniform peste prajitura rece.
Dupa ce crema se intareste, prajitura cu cafea se taie dupa preferinta.

Sursa: truedelights.ro

You may also like...