Cum sa pastrezi cartofii si morcovii peste iarna

cum-sa-pastrezi-cartofii-si-morcovii-peste-iarna

Pe langa conservarea si murarea legumelor, acestea se pot pastra in stare proaspata. Fireste, nu toate legumele pot rezista peste iarna, dar multe din ele, daca se respecta anumite reguli, rezista fara probleme.

Dintre legumele care se pot pastra peste iarna sunt: cartofii, morcovii, ceapa, usturoiul, sfecla, conopida, chiar si rosiile, pastranacul, patrunjelul, varza, prazul, telina si altele. Iata cum sa pastrezi cartofii si morcovii peste iarna.

Cum sa pastrezi cartofii si morcovii peste iarna – pastrarea cartofilor

In primul rand este nevoie sa alegeti cei mai sanatosi si frumosi cartofi pentru pastrare. Uitati-va bine la ei, sa nu aiba boli sau daunatori, altfel toata pastrarea este compromisa. In al doilea rand, foarte important este sa fie finuti la aer pentru uscare, cam 2-3 zile. In acest timp se intorc de cateva ori pe toate partile, ca sa va asigurati ca se usuca uniform.

Cartofii se feresc de lumina, deoarece le grabeste imbatranirea si nici nu se tin intr-un balcon deschis, de exemplu, caci inghetul de peste iarna le fura din calitatile nutritive. Asadar, cele mai potrivite locuri pentru cartofi sunt camara si pivnita. Se asaza frumos in ladite, nu se pun direct pe podea. Daca nu aveti lazi, se pot pune niste lemne pe podea si deasupra, rasfirati, cartofii.

Este bine sa fie cat mai aerisiti, nicidecum inghesuiti, caci incep sa se strice. Pe timpul iernii, cartofii trebuie mereu ingrijiti, sa inlatura cei stricati si se curata de mugurii incoltiti. Cei care prezinta muguri prea mari, ar trebui aruncati, caci contin o substanta toxica, solanina.

Cand sunt tinuti in pivnita in iernile grele, cu ingheturi foarte mari, cartofii se acopera cu saci grosi pentru a fi feriti de ingheturi.

Cum sa pastrezi cartofii si morcovii peste iarna – pastrarea morcovilor

Morcovii pentru iarna ar trebui alesi dintre cei mijlocii, sanatosi si frumosi. Partea groasa nu ar trebui sa fie verde, caci va trebui aruncata acea portiune. Morcovii se pastreaza la loc racoros, camara sau pivnita, in ladite de nisip. Nisipul ar trebui sa fie usor umed, iar legumele puse vertical, cu putin spatiu intre ele pentru aerisire. La fel se procedeaza si cu celelalte legume pentru supe si ciorbe, precum pastarnac, telina sau patrunjel.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.