10.6 C
București
miercuri, octombrie 30, 2024

Zburatoarea. Ce beneficii are aceasta planta minunata

Zburatoarea (Epilobium angustifolium) este o planta erbacee perena, inalta de 1,5 m si o intalnim adesea la margini de padure, in zona fagului si molidului, intre altitudinea de 500-1550 m. Florile, de un roz-purpuriu, infloresc in perioada iunie-septembrie, iar coacerea semintelor are loc din august pana in octombrie.  

In scop terapeutic, se colecteaza in perioada aprilie-septembrie, frunzele, florile, bobocii, lastarii si radacinile din care se prepara ceai sau tinctura.

Planta nu este toxica! Aceasta contine flavonoide, tanini, pectina, mucilagii, vitamina C si saruri minerale.

Zburatoarea – Beneficii 

Zburatoarea are efect antiinflamator, diuretic si analgezic, iar principalele aplicatii sunt: infectiile tractului urinar, problemele de rinichi, problemele de prostata.

-Hepatita cronica, ciroza hepatica: se prepara un ceai dintr-o lingurita planta uscata la 1 l apa clocotita. Se lasa la infuzat 5-6 ore, apoi se strecoara. Se bea de 3 ori pe zi, cate 100 ml inainte de masa.

-Efect calmant asupra sistemului nervos si cu efecte benefice in migrene.

-Efect cicatrizant asupra vindecarii ranilor: se prepara o infuzie din 10 g planta la o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat 6 ore. Se fac spalaturi locale. De asemenea, foarte utile sunt si frunzele proaspete si zdrobite.

-Schimbari benigne de prostata, precum si ca sprijin in cazul cancerului de prostata. De asemenea, are un efect de reconstructie asupra unei glande prostatice marita si compenseaza fluxul redus de urina. Se folseste ca ceai.

-Ajuta la vezica urinara iritabila, hipofunctia rinichilor, slabiciunea vezicii urinare si, de asemenea, aduce ameliorare in toate celelalte probleme ale tractului urinar.

-Are un efect stimulativ si revitalizant asupra psihicului. Ceaiul se prepara din 1 lingura de frunze proaspete sau uscate la 200 ml de apa fiarta, se lasa 10-15 minute la infuzat. Ca tratament, nu este recomandata administrarea mai mult de 3 saptamani si doar 2 cesti pe zi.

Vezi si: Zburatoarea, planta montana cu beneficii importante pentru sanatate

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole