21.3 C
București
luni, octombrie 28, 2024

Yucca, planta de apartament cu efecte vindecatoare

Yucca este o planta de apartament foarte frumoasa, se aseamana cu palmierii si exista aproximativ 40 de specii. Planta este originara din deserturile Americii de Nord si Sud si se poate cultiva si ingriji in ghiveci. Ceea ce o face o planta de interior deosebita. In plus, yucca este si o planta medicinala. Aflati mai multe in acest articol despre cum sa ingrijesti un arbust vindecator in casa sau curte.

O planta de apartament spectaculoasa si vindecatoare

In functie de specie, yucca poate sa se prezinte sub forma de arbust, cu tulpina solida, groasa sau poate sa apara ca o rozeta de frunze la nivelul suprafetei pamantului din ghiveci. In cativa ani de zile, aceasta creste si incepe sa semene cu palmierul, fiind deseori confundat cu acesta.

Frunzele sunt lanceolate, verzi sau chiar verde-inchis cu margini fin dintate, in forma de rozeta. In general florile se desfac la inceputul toamnei sub forma unor ciorchini verticali sau grupuri dese de inflorescente alb-galbui.

Planta prefera un sol format din turba, nisip si pamant de frunze in parti egale sau mai simplu, 2/3 pamant de flori pe baza de turba si 1/3 nisip. Este o planta care iubeste lumina, deci trebuie asezata in locurile cele mai luminoase din casa.

Yucca se adapteaza rapid la schimbarile de temperatura

Temperaturile optime pentru a creste yucca variaza intre 10 grade Celsius pe timp de iarna si 30 de grade Celsius pe timp de vara. Se adapteaza destul de repede la schimbarile de temperatura, avand in vedere originea ei din zone tropicale. Vara, planta poate fi scoasa in gradini sau pe terase. Totusi, ar fi bine sa o pozitionati in zone luminate, dar sa nu o bata soarele direct.

Udarea ei se face mai rar iarna, iar din primavara pana in toamna se recomanda udarea acesteia doar cand stratul de pamant de sus este uscat. In perioada februarie-octombrie, nu se folosesc ingrasaminte. Pentru fertilizare, se folosesc ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze.

In scop fitoterapeutic se foloseste de obicei radacina, dar sunt recoltate si frunzele, florile si semintele. Planta contine: vitamine A, B2, C, minerale fier, mangan, magneziu, fosfor, seleniu, proteine (9.4%), lipide ( 2.3%), tanin, pigmenti (beta-caroten, clorofila), sapogenine steroidale (saponina), enzime, antioxidanti si silicon. De asemenea, este o importanta sursa de fitosteroli.

Ce efecte are yucca si cum se utilizeaza:

  • este antiinflamator, diuretic, antiviral, detoxifiant;
  • are rol de imbunatatire a metabolismului;
  • rizomii de yucca decojiti si fierti sunt apreciati ca garnitura;
  • ceaiul preparat din frunzele plantei are efect laxativ si amelioreaza crizele de astm;
  • compresele cu frunze sau rizomi zdrobiti se folosesc in reumatism, artrita, eruptii cutanate;
  • frunzele plantei contin 0,6% sapogenine steroide cristaline, astfel fiind utilizate de industria farmaceutica pentru a sintetiza partial hormonii steroizi;
  • yucca filamentosa este utilizata inca din 1934 in homeopatie in tratamentul migrenei, hipercolesterolemie, hipotensiune arteriala;
  • saponinele din planta ajuta la: detoxifierea organismului, digestie, reducerea grasimii, intarirea sistemului imunitar;
  • yucca ar putea fi folosita pentru a distruge ciuperca Venturia inaequalis si alte ciuperci, dupa cum arata un proiect de cercetare al Universitatii din Wageningen;
  • alte utilizari ale plantei yucca filamentosa: dureri de cap, dureri abdominale superioare si dermatita. Persoanele care au nevoie de Yucca filamentosa sunt adesea usor iritabile si deprimate. Frecventele potentiale de yucca filamentosa sunt tinctura la D6.

Mai mult, nativii americani au folosit de secole yucca pentru ameliorarea simptomelor artritei, iar suplimentele pe baza de yucca (adesea sub forma de tablete) sunt luate frecvent in acelasi scop chiar si astazi. Yucca are proprietati antiinflamatorii care ajuta la calmarea durerii.

Unele surse de cercetare sugereaza ca cei cu risc ridicat de artrita ar putea preveni aparitia ei prin suplimentarea cu yucca. De asemenea, Yucca contine antioxidanti puternici si saponine. Aceste substante pot reduce simptomele artritei.

Yucca ofera multiple beneficii si pentru piele. Studiile au aratat ca yucca are proprietati fotoprotectoare si poate fi capabil sa protejeze impotriva arsurilor solare mai bine decat unele SPF-uri comerciale. Extractul de Yucca, care este uneori adaugat in lotiuni, sapunuri sau sampoane, poate fi utilizat pentru a trata o varietate de afectiuni ale pielii, inclusiv: matreata, calvitie, rani si taieturi, entorse, boli de piele si infectii.

Acidul folic gasit in yucca poate ajuta la imbunatatirea sanatatii generale a pielii si a ochilor. Cantitatile mari de vitamina C ajuta, de asemenea, la producerea de colagen, principala proteina din piele.

Vezi si:

8 sfaturi utile pentru ingrijirea plantelor de apartament pe timp de iarna

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole