Varsatura reprezinta expulzarea fortata si incontrolabila a continutului gastro-intestinal nedorit sau cu efect iritant asupra stomacului. De cele mai multe ori varsaturile sunt precedate de senzatie de greata, caracterizata de nevoia urgenta de a varsa.
Varsaturile sunt considerate un simptom al unor stari de sanatate, precum: infectii virale gastrointestinale, obstructie intestinala, febra, alergie la lapte, consumul unei cantitati mari de mancare sau alergii alimentare.
Daca starea este pasagera si cunoasteti cauza, nu are rost sa va ingrijorati. In caz contrar, vizitati urgent un medic. Daca voma apare din cauza unei probleme digestive, puteti apela la unul dintre tratamentele de mai jos. Ele sunt adecvate atat pentru adulti, cat si pentru copii.
Voma. Remedii din natura menite sa opreasca varsaturile
-Infuzie de pelin (10 g varfuri inflorite). Puneti plantele intr-un litru de apa clocotita, adaugati o jumatate de lamaie taiata felii, cu tot cu zeama, lasati la infuzat 10 minute. Beti o cana de 3 ori pe zi, dupa mese, pana la ameliorare.
-Decoct de obligeana (55 g radacini), arin (25 g). Puneti 40 g amestec intr-un litru de apa rece, fierbeti 15 minute, lasati la infuzat alte 10 si apoi strecurati. Beti 3 cani pe zi, dupa mese, pana la vindecare.
-Gelule (capsule gelatinoase) de izma sau anason stelat. Luati 2 gelule pe zi, la pranz si seara, in timpul meselor, cat timp este necesar. Gelulele se gasesc in magazinele naturiste/plafare.
Pe cale interna (adulti si copii peste 5 ani):
-Ulei esential de izma (3 picaturi), ulei esential de rozmarin (3 picaturi), ulei esential de lamaie (3 picturi). Luati-le dimineata, la pranz si seara, amestecate cu o lingurita de miere, apa sau ceai, pana la ameliorare.
Completare: Luati dimineata, pe stomacul gol o doza de mangan-cobalt, cat timp este necesar.
Sfat: Alimentatia trebuie sa fie usoara si incercati sa mancati putin si des, recomanda dr. Jean-Claude Houdret, un reputat fitoterapeut.
Voma. Dieta pentru varsaturi
-Beti cantitati moderate de apa la intervale regulate de timp pentru a preveni deshidratarea organismului.
-Consumati legumele inabusite si supe de legume.
-Beti sucuri de mere si afine.
-Consumati orez, banane, ghimbir si ovaz.
-Evitati cafeaua si bauturile alcoolice, precum si mancarurile picante si cele un un continut mare de grasimi. De asemenea, varsaturile duc la aparitia temporara a intolerantei la lactoza. In consecinta pentru cateva zile evitati laptele si produsele lactate.
Cititi si:
Verbina, „iarba sacra” cu multiple beneficii pentru sanatatea omului
Amareala, planta medicinala cu puternice efecte expectorante
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: