17 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Amareala, planta medicinala cu puternice efecte expectorante

Amareala este o planta perena, originara din Canada si Statele Unite si prefera solurile aride. Are o inaltime de 30-40 cm, cu frunze lanceolate si sesile, dezvolta la capete spice dese de flori albe, cu sepale inegale.

Proprietati amareala

In scop fitoterapeutic se utilizeaza partea aeriana a plantei si radacinile, gustul ei fiind, dupa cum ii spune si numele, puternic amar. Aceasta planta are in compozitia sa poligalina (substanta care da gustul amar), glicozide, saponine, mucilagii, tanini, ulei eteric, lipide, alcaloizi, fiind benefica pentru reglarea si stimularea secretiei gastrice, are efecte expectorante si fluidifiante, laxative, tonifiante, antiasmatice si antiinflamatoare.

Beneficiile plantei

Amareala este un leac extraordinar pentru tot ce inseamna boli ale cailor respiratorii. De aceea, in caz de tuse umeda sau uscata, de bronsita, de astm bronsic, infuzia de amareala este de mare ajutor. Aceasta are efect expectorant, curatand si decongestionand caile respiratorii, calmeaza accesele de tuse si are efect antispastic. De asemenea, infuzia de amareala este eficienta si in caz de gripa, guta, anemie, diaree, convalescenta, pneumonie, tuberculoza pulmonara, reumatism si gastrita.

Pentru a prepara infuzia de amareala, ai nevoie de 2 lingurite tulpini inflorite (maruntite) si o cana cu apa. Se oparesc 15 minute, dupa care se filtreaza. Se bea cat mai calda, de 3-4 ori pe zi.

Din amareala se poate prepara si un vin, care este foarte eficient in cazul indigestiei, dispepsiei, problemelor hepatice si diskineziei biliare.

Pentru a prepara acest remediu, ai nevoie de 1 litru de vin alb, 5 linguri amareala, 1 lingura pelin si 1 lingura scortisoara. Se amesteca toate ingredientele si se lasa la macerat timp de 2 saptamani. La final, se filtreaza si se poate consuma cate un paharel inainte de masa,

Amareala se poate folosi si extern, sub forma de spalaturi locale, in cazul varicelei.

Precautii

In doze mari, poate provoca voma, diaree si iritatii ale tractului digestiv; nu este recomandata femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza.

Ceaiuri eficiente pentru tusea uscata si tusea expectoranta

Sursa foto: knowplant.com

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole