Vitamina D este o vitamina de obicei solubila in grasimi si este unica in raport cu alte vitamine, deoarece corpul ar putea sa o produca in cantitati adecvate cu ajutorul soarelui. Cercetatorii considera ca unele celule produc vitamina D deoarece circula si afecteaza tesuturile din tot corpul si ar putea fi clasificate mai bine ca hormoni decat vitamina. Capacitatea organismului de a produce vitamina D se bazeaza pe expunerea la soare si multa lume nu primeste o expunere adecvata. Mai mult, nici expunerea directa la lumina soarelui nu este recomandata, deoarece creste sansele de cancer de piele. Vitamina D se mai numeste si vitamina soarelui, deoarece este formata de organism atunci cand ne expunem la lumina soarelui si ar putea fi obtinuta si prin suplimente si alimente.
Ce alimente ofera vitamina D?
Exista doua modalitati posibile de a furniza organismului vitamina D: prin dieta si expunerea la lumina soarelui. Cele mai bogate surse de vitamina D din dieta umana sunt laptele si produsele lactate fortificate cu vitamina D, somonul, tonul, heringul si cerealele imbogatite cu vitamina D. Vitamina D din alimente pare destul de stabila in diferite procedee de gatit si depozitare. Vitamina este disponibila in suplimente nutritive sub forma de colecalciferol. Unitatile internationale sunt utilizate pentru a exprima nivelurile de vitamina D pe ambalaj cu 1 microgram este egal cu 40 UI de vitamina D. Astfel, 10 micrograme ar fi egal cu 400 UI, care este frecvent utilizat in suplimente si ofera 100% din necesarul zilnic.
Cata lumina solara este necesara pentru a produce vitamina D?
Persoanele care au o culoare mai deschisa a pielii necesita 10 minute de expunere la soare pentru a produce cantitatile necesare de vitamina D. Acest lucru necesita expunerea directa a pielii la soare in timpul pranzului. Cu toate acestea, protectia solara cu SPF 8 sau mai mare reduce semnificativ procesul. De asemenea, expunerea necesara este crescuta pentru persoanele cu o culoare a pielii mai inchisa si intr-o maniera relativa la gradul de intuneric.
Acest lucru inseamna, de asemenea, ca o persoana va produce din ce in ce mai putina vitamina D pe masura ce se bronzeaza mai mult, cum se intampla in vacantele de vara la plaja. Acest lucru ajuta la protejarea oamenilor de a produce prea multa vitamina D. Un lucru interesant – capacitatea de a produce vitamina D este mai puternica in timpul tineretii si scade pe masura ce oamenii imbatranesc. Din acest motiv, necesarul de vitamina D din alimente si / sau suplimente creste pe masura ce imbatranim (peste 50 de ani).
Cele mai importante beneficii ale vitaminei D
Previne accidentele vasculare cerebrale si a bolilor de inima
Studiile au aratat ca doze adecvate de vitamina D scad sansele de accident vascular cerebral, boli de inima si insuficienta cardiaca. Desi unele s-au bazat pe studii clinice controlate si randomizate, scopul principal al cercetarii a fost de a analiza relatia dintre vitamina D si asocierea acesteia cu rezistenta si cresterea oaselor. Participantii au fost femei si persoane in varsta cu varsta peste 70 de ani. Mai mult, alte studii de revizuire s-au bazat pe participantii cu insuficienta renala in stadiu final. Acesti factori sugereaza ca este necesara cercetarea pentru a determina efectul real al vitaminei D asupra sanatatii inimii si a riscului de accident vascular cerebral.
Previne dementa si declinul cognitiv
Vitamina D are un rol in functia cognitiva, precum si in cazul dementei. Cercetarile arata ca vitamina D elimina placa amiloida, care este simptomul bolii Alzheimer. Dar sunt necesare mai multe studii pentru confirmarea relatiei cauza-efect dintre tulburarea neurodegenerativa si nivelul adecvat de vitamina D.
Imbunatateste performanta
Vitamina D are un rol vital in functia musculara si in metabolism. Suplimentarea cu vitamina D ajuta la promovarea fortei musculare, a echilibrului sau a performantei fizice.
Utila pentru depresie
Deficitul de vitamina D este legat de cresterea depresiei cu 8-14%. Creste ratele de sinucidere cu 50%. Suplimentele cu vitamina D ajuta la scaderea simptomelor depresive si favorizeaza functionarea fizica a pacientilor cu depresie. Unele studii au aratat, de asemenea, ca suplimentele cu vitamina D nu au ameliorat si nici nu au agravat simptomele depresive.
La femeile in varsta aflate in postmenopauza, niciun efect al terapiei hormonale sau al vitaminei D nu a fost observat individual sau in combinatie cu depresia. Vitamina D promoveaza forta musculara prin promovarea atrofiei fibrelor musculare de tip II, rezultand caderi inferioare sau fracturi de sold. Vitamina insuficienta este legata de cresterea infiltrarii grasimilor in muschii femeilor tinere sanatoase. Imbunatateste performanta atletica. Deficienta acestei vitamine este corelata cu sanse crescande de ranire sau boala in randul sportivilor.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si Vitamina D previne dementa, depresia si bolile cardiovasculare […]