Vinerita (Lycopus europeus) este o planta perena, cu flori de un violet stralucitor (infloresc din mai pana in septembrie), originara din Europa si folosita in mod obisnuit in scopuri medicinale. Pe langa frumusetea ei, planta are multe utilizari traditionale, de la suprimarea tusei la imbunatatirea simptomelor asociate cu hipertiroidismul.
In urma mai multor studii de specialitate, s-a constatat ca planta contine multe extracte, substante chimice si uleiuri, ceea ce o face o planta atractiva pentru multe afectiuni. Totusi, trebuie efectuate mai multe cercetari pentru a intelege cum functioneaza vierita.
Cele mai cunoscute utilizari ale plantei: hipertiroidism, tuse si insomnie.
Beneficiile pentru sanatate ale vineritei
-Hipertiroidism
Hipertiroidismul este o tiroida hiperactiva, cu prezenta unei gusi, temperatura corporala ridicata, o rata ridicata a metabolismului si un puls crescut. Cercetarile au aratat ca vinerita are un efect puternic asupra nivelului tiroidei si poate ajuta la prevenirea diferitelor tulburari hormonale.
De exemplu, un studiu a chestionat 403 de pacienti cu hipertiroidism simptomatic usor care au primit terapie medicamentoasa cu vinerita. Studiul a aratat ca medicamentul a fost bine tolerat si ca planta a aratat o imbunatatire relevanta clinic a simptomelor usoare de hipertiroidism. Totusi, sunt necesare mai multe studii clinice pentru a intelege modul in care planta afecteaza hipertiroidismul.
In caz de hipertiroidism, se prepara un ceai – la o cana cu apa fierbinte, se adauga 1-2 lingurite de frunze de vinerita si se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se bea o data pe zi, timp de 2-3 saptamani.
-Tuse
Vinerita contine compusi cu potential antiinflamatori, motiv pentru care este folosita pentru a ameliora afectiunile respiratorii, cum ar fi tusea excesiva, dificultati de respiratie si dureri in gat. In plus, poate calma caile respiratorii, ajutand in acelasi timp la eliminarea mucusului. Totusi, cercetarile care demonstreaza acest efect au fost finalizate numai la soareci. De aceea, trebuie efectuate mai multe studii clinice (umane) pentru a valida aceste afirmatii.
-Insomnie
Planta contine flavonoide cu efect sedativ/calmant si de aceea a fost folosita de mult timp de persoanele care sufera de insomnie. Totodata, aceasta poate interactiona cu hormonii din organism, ajutand la echilibrarea ritmurilor circadiene si la promovarea odihnei sanatoase.
Vezi si: 15 remedii naturiste care te ajuta in afectiunile respiratorii
Iata si alte beneficii ale plantei, dar care mai au nevoie de studii suplimentare:
-Anxietate
Efectele linistitoare ale plantei pot fi foarte eficiente in cazul persoanelor care sufera de stres cronic si anxietate.
-Inima
Prin normalizarea frecventei cardiace si reducerea tensiunii arteriale, preparatele din planta pot proteja impotriva aterosclerozei, atacurilor de cord si accidentelor vasculare cerebrale.
Vezi si: Cum prepari cel mai eficient ceai impotriva tulburarilor cardiace
-Rani
In cazul in taieturi sau zgarieturi, aplicarea locala a extractului de vinertita poate promova vindecarea rapida. Efectele antioxidante si antiinflamatorii puternice ale compusilor ajuta la cresterea celulelor, prevenirea infectiilor si reducerea durerii si a inflamatiei.
Atentionare!!!
Daca urmezi deja un tratament cu medicamente pentru hormoni, adaugarea de vinerita poate duce la complicatii. Totodata, daca esti supus chimioterapiei, constituentii pot reactiona slab cu izotopii radioactivi si pot induce boli.
Nu uita ca utilizarea suplimentelor trebuie să fie individualizata si verificata de un profesionist din domeniul sanatatii.
Vezi si:
Zârna Australiană – o planta toxica cu actiune hormonala
8 beneficii ale cohosului negru
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: