20.3 C
București
sâmbătă, aprilie 6, 2024

15 remedii naturiste care te ajuta in afectiunile respiratorii

Aparatul respirator are rolul de a introduce in organism oxigenul din aer si de a elimina gazele rezultate din arderile interne ale organismului. In categoria bolilor respiratorii sunt incluse astmul, emfizemul, tuberculoza, gripa, hipertensiunea pulmonara, boala pulmonara obstructiva cronica si cancerul pulmonar.

De cele mai multe ori, bolile respiratorii se manifesta la nivelul plamanilor, cailor respiratorii, sacilor aerieni, laringelui si tuburilor bronsice. La nivelul organelor aparatului respirator se pot instala diferiti agenti patogeni, producand o serie de imbolnaviri care tulbura functia respiratorie si pun in pericol sanatatea intregului organism: guturaiul, amigdalita, laringita, bronsita, pneumonia, tusea, convulsia, rujeola, tuberculoza pulmonara etc.

Mai jos iti vom arata cateva remedii naturiste care sa te ajuta in afectiunile respiratorii:

  1. Brusturele este excelent pentru efectul sau emolient asupra aparatului respirator. Ai nevoie de 1-2 lingurite de radacina se pun la 250 ml apa si se fierb 5 minute, dupa care se strecoara. Se consuma cate 3 cani pe zi, iat extern se pot aplica si comprese calde pe piept sau gat.
  2. Busuiocul are efect bronhodilatator si antiinfectios. Ai nevoie de 2 lingurite de planta maruntita care se adauga in 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute si apoi se strecoara. Se beau cate 3 cani pe zi. De asemenea, se pot face si inhalatii cu ulei volatil de busuioc.
  3. Ceapa rosie este indicata in toate afectiunile respiratorii, ajutand ca expectorant. Sucul de ceapa se amestece cu miere, in parti egale si se ia cate 1 lingurita la nevoie pentru oprirea tusei.
  4. Cimbrul este un foarte bun expectorant, emolient si calmant in foarte multe afectiuni respiratorii. Ai nevoie de 1-2 lingurite de planta maruntita care se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se beau cate 3 cani pe zi. Este utila si tinctura de cimbru – se iau 50 picaturi de 3 ori pe zi cu 100 ml apa.
  5. Ciubotica cucului are actiune calmanta asupra tusei, dar si actiune antibiotica. Ai nevoie de 1-2 lingurite de planta maruntita care se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se beau cate 3 cani pe zi.
  6. Echinaceea este una dintre plantele cel mai des folosita in afectiunile respiratorii, dar si pentru intarirea imunitatii. Foarte utila este tinctura de echinaceea – cate o lingurita diluata in 100 ml apa, de 4 ori pe zi.
  7. Ghimbirul este considerat un antibiotic natural care se poate lua in orice afectiune. Ai nevoie de 1-2 lingurite de planta maruntita (radacina) care se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se beau cate 3 cani pe zi.
  8. Hreanul este si el un foarte bun antibiotic, foarte util in cazul gripelor, racelilor sau diferitelor afectiuni ale aparatului respirator. Se face un ceai din 1 lingurita de radacina rasa la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se beau cate 3 cani pe zi. Se poate consuma si ras, amestecat cu o lingurita de miere.
  9. Menta este indicata in afectiunile respiratorii, avand rol expectorant. Ai nevoie de 1-2 lingurite de planta maruntita care se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se beau cate 3 cani pe zi.
  10. Podbalul este indicat in afectiunile respiratorii si ajuta la diminuarea tusei, fiind un antitusiv foarte eficient. 1-2 lingurite de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se beau cate 3 cani pe zi.
  11. Ridichea neagra este utila pentru tuse, afectiunile pulmonare sau respiratorii, in obstructia cailor respiratorii superioare, stari inflamatorii si este si un bun tonic respirator. Se face un sirop din 3-4 ridichi negre. Se spala, se dau pe razatoare si se pun intr-un borcan cu 500 ml de miere. Se lasa de seara pana dimineata si apoi se strecoara. Siropul obtinut se pune in sticle de culoare inchisa si se inchid ermetic. Se poate lua cate 1-2 lingurite dupa fiecare masa. De asemenea, se pot scobi 2 ridichi negre, iar in scobitura sa pui miere. Se lasa pana dimineata si apoi se consuma siropul.
  12. Socul este un bun expectorant, fiind util si in cazurile cu febra. Se face un sirop din 5 inflorescente proaspete la un litru de apa clocotita. Se lasa timp de 15 minute acoperit si apoi se strecoara. Se adauga 1 kg de zahar si apoi se fierbe pana ajunge la consistenta unui sirop. Se ia cate 1 lingurita pusa in ceai. De asemenea, se mai poate face si socata: 3 flori maruntite, 3 lamai taiate marunt si 500 g zahar la 5 litri de apa. Se lasa la soare timp de o saptamana, dupa care se poate consuma. Este o bautura racoritoare foarte utila cu efecte in eliminarea secretiilor bronhice.
  13. Teiul este un bun calmant al tusei si se indica mai ales la copii si in cazul bronsitelor. 1-2 lingurite de flori maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
  14. Vinerita ajuta la eliminarea secretiilor bronhice. Se pun 1-2 lingurite de planta maruntita in 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
  15. Extern, se pun comprese calde pe piept. Acestea ajuta la fluidificarea secretiilor si usureaza foarte mult respiratia. Se va muia un prosop de bumbac in apa fierbinte, se stoarce, apoi se va infasura in jurul pieptului. Se acopere dupa aceia cu un alt prosop uscat si se inveleste bine. La final se unge pieptul cu ulei de eucalipt, brad, busuioc sau cimbru. Se mai pot face de asemenea bai calde cu ceai de molid sau brad. Se fierbe 1-2 maini de ace in 2-3 litri timp de 15 minute, apoi se strecoara in cada. Se sta in aceasta baie timp de 15 minute.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole