10.6 C
București
miercuri, octombrie 30, 2024

Viespile, ”insectele-dusman” care ne fac foarte mult bine. Care e rolul lor si ce sa faci dupa o intepatura

Viespile sunt detestate de-a dreptul, iar cuiburile le sunt distruse peste tot, insa ele fac macar la fel de mult bine ca iubitele albine, ”suratele” lor protejate de soarta.

Disparitia accelerata a multor specii de viespi ii ingrijoreaza pe expertii in mediu, relateaza Digi Animal World pe siteul propriu. Problema este gravă, spun ei, mai ales ca viespile nu primesc nici pe departe la fel de multa atentie precum albinele.

Asta, desi ele fac cam aceeasi treaba pentru mediu ca albinele, doar ca nu produc miere. Astfel, viespile polenizeaza florile si recoltele. Mai mult, ele elimina paraziti si vaneaza de-a dreptul alte insecte, ce ar putea fi un pericol pentru oameni.

Un studiu al Universitatii din Londra a aratat cat de nemilosi sunt oamenii cu viespile si cat de toleranti sunt cu albinele. Astfel, majoritatea celor intervievati au spus ca nu ezita sa omoare viespile aciuate pe langa casa lor, daca au ocazia.

”Conexiunea noastra emotionala cu viespile si albinele este foarte diferita”, a declarat autorul studiului, Seirian Sumner.

Pesticidele si incalzirea globala sunt o amenintare fantastica si tot mai mare pentru lumea insectelor. Fara viespi sau albine, recoltele vor fi practic distruse si intreaga viata pe planeta noastra se va schimba in forme la care nici nu vrem sa ne gandim.

Asadar, inainte de a ”macelari” un cuib de viespi, nu uitati cele scrise mai sus. Iar, atunci cand dati peste un cuib de albine, puteti apela cu incredere la un apicultor din zona. Acesta va fi incantat sa vină si sa atraga roiul intr-un stup.

Viata de viespe 🙂

Viespile traiesc in colonii si isi fac cuibul-fagure din lemn maruntit. Aceasta maruntire fantastica e facută de aceste insecte cu mandibulele lor puternice.

In acesti faguri, matcile depun oua, iar larvele sunt hranite ”regeste”, cu insecte faramitate de viespile adulte. Acestea din urma se hranesc cu polen, nectar, sucuri de plante, insecte si larvele acestora.

Viespile adulte hranesc larvele

Potrivit paflora.ro, viespea comuna se transforma in mai putin de o saptamana (4-6 zile) de la ou la larva, nimfa, pupa si, apoi, adult.

Lunile in care viespile sunt cele mai agresive sunt august, septembrie si octombrie. Este perioada de imperechere a lor. Intepatura de viespe e dureroasa, insa un detaliu o face diferita de cea de albina: viespea isi poate retrage acul din pielea noastră pentru a-l refolosi, in timp ce albina si-l pierde atunci cand ne inteapa. Acul prin care viespea ne injecteaza veninul extrem de rapid este facut din chitina foarte tare. Intepatura de viespe contine, potrivit experților, cam de trei ori mai mult venin decat una de albina. Durerea este, desigur, pe masura.

Atunci cand sunteti muscat de o viespe, incercati sa va frecati cat mai repede cu frunze de patrunjel sau de ceapa. Si sarea, otetul sau amoniacul pot fi folosite, iar un truc mai putin cunoscut este aplicarea unei bucati de fier cat mai rece pe locul intepat. Explicatia pentru toate acestea e simpla: trebuie actionat pentru a modifica rapid PH-ul locului înțepat.

Matca, cea care depune oua, traieste circa 10 luni. Ea supravietuieste iernii printr-un somn profund, in care se hraneste cu rezervele de energie din toamna trecuta. Restul de viespi nu supravietuiesc dintr-un motiv simplu: aceste insecte nu isi fac, precum albinele, rezerve de hrana.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole