Varza murata la putina este cea mai gustoasa dintre toate muraturile de peste iarna. Nu e foarte greu de pus la butoi, insa exista cateva detalii carora ai face bine sa le dai importanta daca vrei ca varza sa aiba un gust genial.
Atunci cand vrei sa pui varza murata la putina, cel mai bine e sa folosesti un butoi din lemn de stejar care aromeaza muraturile. Cum nu este intotdeauna posibil acest lucru, poti sa folosesti si un butoi de plastic care e mult mai usor de manevrat.
Varza murata la putina – cum alegi varza
Primul pas in pregatirea muraturilor este alegerea verzelor care trebuie sa fie cat mai indesate si sanatoase, dar nu prea mari. Se indeparteaza primele frunze vestede si se cresteaza in forma de cruce in partea cotorului, il scobiti putin cu cutitul.
In scobitura de la cotor se putine sare gronjoasa si apoi se aseaza cu grija verzele in butoi, in mai multe straturi. Pentru a da aroma verzei murate puteti sa adaugati la o suta de verze doi pumni de boabe de porumb, doua-trei fire de hrean, trei-patru gutui spalate si curatate de puf. Mai puteti pune, in functie de preferinte, radacini de marar, cimbru, piper.
Cum pregatesti zeama pentru varza murata la putina
Saramura, asa cum se mai numeste zeama pentru varza murata la putina, se pregateste din jumatate de kilogram de sare mare de bucatarie la fiecare 10 litri de apa.
Zeama se toarna peste varza punand deasupra un teasc facut din scanduri si o piatra mare bine spalata. In dreptul cepului, daca folositi un butoi de lemn, se pune un manunchi de marar uscat care lasa loc apei sa curga mai usor si impiedica vreo capatana de varza sa blocheze calea.
Atentie, dupa doua-trei zile varza se mai lasa, asa ca aveti pregatite cateva verze pentru a umple din nou butoiul. Abia dupa alte 2-3 zile incepe pritocirea, o operatiune care trebuie facuta la fiecare 2-3 zile. Vezi si: 5 motive sa bei suc de varza rosie. Reteta rapida si sanatoasa
In cat timp e gata varza murata la putina
Pentru ca varza sa fie complet murata si numai buna de mancat, trebuie sa va ingrijiti de ea si sa faceti pritocirea, operatiune care consta in vanturatul verzei cu o teava sau cu un furtun, la fiecare 2-3 zile.
Dupa 4-5 saptamani varza o sa fie murata, insa daca formeaza floare deasupra trebuie sa o curatati, iar teascul spalat.
Pentru cei pasionati de arome mai deosebite, puteti adauga in butoiul cu varza jumatati de gogosari care vor schimba putin gustul, iar zeama o sa capete o culoare dar si un gust mult mai apetisante.
Beneficii pentru cei care mananca varza murata la putina
Varza murata e cunoscuta ca fiind un aliment foarte sanatos, previne un numar mare de boli pentru ca e bogata in vitamina A, vitaminele C si E si mai ales in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor si o digestie foarte buna.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: