34.1 C
București
miercuri, august 21, 2024

Varicela. Simptome si manifestari

Varicela, cunoscuta si ca varsatul de vant, este o boala infectioasa acuta produsa de un virus, virusul varicelo-zosterian. Se manifesta prin aparitia unor bubite mici de culoare rosie care imediat se maresc si se transforma in basicute pline cu lichid, care formeaza apoi cruste in evolutia lor catre vindecare.

Copiii pot avea intre 200 si 500 de astfel de bubite, care apar in valuri.

Virusul se gaseste si la nivelul leziunilor de pe piele (in lichidul din vezicule), motiv pentru care ruperea veziculelor poate favoriza raspandirea virusului si la alte persoane.

Cum se transmite varicela?

Oricine este expus poate contacta varicela/varsat de vant.

Virusul varicelic este transmis usor de la o persoana la alta, pe cale aeriana de catre persoana infectata sau prin contactul direct cu veziculele de varsat de vant, inainte ca acestea sa fie acoperite de cruste. Virusul varicelei poate de asemenea sa fie transmis de la mama infectata la fat.

Majoritatea persoanelor fac doar o singura data varicela/varsat de vant. Oricum, odata ce o persoana a fost infectata, virusul ramane in organism si se poate reactiva in conditii de imunitate scazuta, mai frecvent la varstnici. Infectia naturala determina de obicei imunitate pe viata.

Simptome si manifestari varicela

Incubatia (perioada de cand s-a produs contactul infectant si pana cand apar primele semne clinice) este de 14-21 zile. Acest lucru inseamna ca eruptia apare de obicei la doua saptamani dupa contactul cu persoana bolnava.

In primele 1-3 zile de boala pot aparea:

febra;

dureri de cap;

dureri musculare.

Eruptia apare initial pe trunchi, sub forma de bubite rosii, marunte. La 12-24 ore apar veziculele (cu continut lichidian clar), asemanatoare unor “boabe de roua”. In cateva zile, continutul veziculelor se modifica, devenind tulbure si se acopera de cruste (coji). Stadiul de crusta poate tine 10-20 zile. Pacientul nu mai este contagios, din momentul in care incep sa se desprinda crustele.

In evolutia bolii apar 2-3 valuri eruptive, astfel incat se pot vedea pe piele leziuni in diferite stadii. Cu cat varsta pacientului este mai mare, evolutia poate fi mai serioasa, insotita de complicatii. Complicatiile apar mai frecvent la sugari, adolescenti si la varstnici.

Eruptia poate aparea si pe mucoase (in gura, interiorul pleoapelor, mucoasa anala, genitala,) dar si pe pielea paroasa a capului. Mai pot aparea: febra (nu foarte mare, rar peste 39oC), raguseala, tuse productiva, secretii nazale abundente.

Pacientul trebuie sa fie vazut de medic pentru a se pune diagnosticul corect. Medicul de familie declara boala. In plus, astfel se pot evita complicatiile.

Vaccinurile impotriva varicelei sunt disponibile pentru a proteja copiii impotriva acestei boli, si astfel pentru a preveni suferinta.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Cititi si:

De ce vomita bebelusul. Cauzele principale ale varsatului

Cum se manifesta pojarul, una dintre bolile copilariei

Infectia urinara la copii. Cauze si tratament naturist

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole