Scortisoara este originara din Ceylon, acum Sri Lanka, desi istoria sa dateaza din scrierile chinezesti din 2800 i.Hr. Fiind printre primele condimente cunoscute, scortisoara este un condiment eficient utilizat in Egipt, Roma si China la un nivel extins. In timp ce egiptenii foloseau scortisoara ca aroma pentru bautura, medicament si, de asemenea, agent de imbalsamare; chinezii l-au pretuit datorita diferitelor sale avantaje terapeutice.
Scortisoara a fost, de asemenea, evidentiata si de Pliniu cel Batran, Dioscoride, Teofrast, precum si in Biblie. Portughezii au ajuns in Ceylon la inceputul secolului al XVI-lea si au restabilit productia si gestionarea traditionala a scortisoarei de catre sinhalezi. Ei s-au bucurat de monopol mai mult de o suta de ani inainte ca olandezii sa-i prinda pe portughezi in secolul al XVII-lea si sa cucereasca cel mai mare furnizor de scortisoara din lume, insula Ceylon. Mai tarziu, spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, britanicii i-au alungat pe olandezi din Ceylon si au preluat controlul asupra insulei si comertului cu scortisoara. Cu toate acestea, in secolul al XIX-lea, monopolul scortisoarei si-a vazut caderea, deoarece scortisoara ar putea fi cultivata si in alte tari, cum ar fi Java, Sumatra, Borneo, Mauritius, Guyana si Reunion. Astazi, Sri Lanka, India, Madagascar, Brazilia si Caraibe sunt principalii producatori de scortisoara Ceylon, in timp ce scortisoara de cassia este cultivata de China, Vietnam si Indonezia.
Mentine-ti pielea supla si scalpul curat cu scortisoara
Piele mai fina. Scortisoara este considerata a spori liniile fine prin rasucirea pielii. Ceea ce inseamna ca utilizarea scortisoarei poate promova cu usurinta vasele de sange si poate aduce sange la suprafata pielii. Folositi o combinatie de 3 picaturi de ulei esential de scortisoara si 2 linguri de ulei de masline sau chiar vaselina. Utilizati acest amestec pentru liniile fine ale pielii, avand grija sa preveniti ochii. Pielea se curata in curand si liniile fine devin mai putin vizibile. Acest lucru ar putea fi realizat chiar pentru ridicarea buzelor si ar putea fi utilizat ca alternativ la luciul de buze.
Curata scalpul. Scortisoara poate fi folosita si pentru a hrani scalpul. Faceti o pasta folosind 1 lingurita de scortisoara macinata, ¼ lingurita ulei de masline cald si 1 lingura miere. Masati aceasta masca pe scalp si lasati sa actioneze timp de 15 minute. Spalati-va dupa aceasta folosind un sampon normal. Scortisoara actioneaza la fel ca un agent exfoliant pentru a incuraja scalpul si a oferi nutritie foliculilor de par.
Tratament pentru eczeme. Eczema ar putea fi o afectiune a pielii foarte enervanta, care lasa in urma pete de culoare deschisa. Multi oameni au descoperit ca utilizarea unei lingurite de scortisoara si 1 lingurita de miere pe aceste pete ar putea oferi usurare. Cu toate acestea, aceasta pasta nu trebuie utilizata pe fata, deoarece poate provoca iritatii. Va sfatuim sa efectuati un test de piele chiar inainte de a utiliza pasta de scortisoara pe piele.
Tratament pentru acnee. Scortisoara este considerata a ajuta la gestionarea acneei si a cosurilor. Se amesteca 1 lingura praf de scortisoara si 3 linguri miere si se aplica acest ingredient pe cosuri. Lasati aceasta pasta peste noapte sau 20 de minute chiar inainte de a o spala cu apa calda. Cicatricile acneice se pot usca si, de asemenea, pielea se poate revitaliza. Aceasta pasta poate, de asemenea, sa blocheze porii si sa aduca oxigen si sange la suprafata. Cu toate acestea, aceasta masca nu trebuie utilizata pentru piele mai mult de o data pe saptamana, deoarece ar putea provoca iritarea pielii.
Pastreaza-ti tenul tanar mai mult timp cu scortisoara
Antiseptic. Scortisoara are calitati de ucidere a germenilor. In cazul in care aveti o taietura deschisa sau o rana, pur si simplu indepartati un varf de scortisoara deasupra. Probabil ca bacteriile vor fi ucise si, de asemenea, rana se vindeca mai repede.
Reduce semnele imbatranirii. Scortisoara utilizata pe piele pare sa imbunatateasca nivelul de colagen timp de aproximativ 6 ore dupa ce a fost aplicata. Defalcarea colagenului face ca pielea sa elimine elasticitatea si creste procesul de imbatranire. Scortisoara pare sa stimuleze expresia colajului pe piele prin cinamaldehida, principala sa componenta chimica. Acest lucru poate fi capabil sa stimuleze factorii de crestere IGF-1 si sa imbunatateasca expresia colagenului. S-ar putea folosi local creme de scortisoara.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: