10.6 C
București
miercuri, octombrie 30, 2024

Ungurasul, planta medicinala cu minunate efecte terapeutice

Ungurasul este o planta pe care o intalnim in locuri virane, pe langa garduri, daramaturi si drumuri. Prin unele locuri i se mai spune baltatura, catusnica-salbatica sau voronic. Planta contine tanin, urme de ulei volatil, un principiu amar (marubina), mucilagii, acid ursolic, saponine etc.

Iata mai jos ce actiuni terapeutice are ungurasul:

Ungurasul se foloseste ca tonic amar pentru restabilirea poftei de mancare;

-Mareste secretia bilei, ajutand astfel la descongestionarea ficatului. Se recomanda cate 2 cani de ceai pe zi, un interval de 3 luni. Dupa o pauza de 2 saptamani, tratamentul se poate repeta.

-Este intrebuintata in combaterea secretiilor bronhice, ajutand la eliminarea lor, calmeaza starile de spasm in tusea convulsiva si astm. Fitoterapeutii recomanda infuziile de unguras in combinatie cu si de lumanarica. Ungurasul este utilizat la fabricarea pastilelor de tuse, iar lumanarica contine un mucilagiu gelatinos, care calmeaza tesuturile iritate. Pentru prepararea ambelor infuzii se oparesc cu o ceasca de apa clocotita 1-2 lingurite de planta uscata, se lasa 10 minute sa se infuzeze, se strecoara ceaiul si se beau 1-3 cesti pe zi;

-Are proprietatea de a scadea febra, fiind recomandat in raceli, stari gripale si guturai. Terapeuții recomandă infuzia simplă; zilnic se administrează câte un ceai  înaintea meselor principale.

-Ungurasul regleaza bataile inimii. Daca bei timp indelungat cate 3 cesti de ceai de unguras pe zi, ajuta la regenerarea muschiului inimii. Pentru intarirea inimii, cel mai indicat e sa folosesti tinctura de unguras pe care ti-o poti prepara acasa. Ai nevoie de 50 g de planta bine uscata si maruntita 250 ml alcool de 70 de grade si se lasa la macerat timp de 2 saptamani. Apoi, se filtreaza si se pastreaza la rece, in sticle de culoare inchisa. La nevoie se iau cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi.

-Studiile stiintifice au concluzionat ca planta combate starile nervoase, durerile de cap si ametelile. Impotriva durerilor de cap se recomanda cate 2 cani de ceai de unguras pe zi dar si o infuzie mai concentrata din 2 linguri de planta la o cana de apa, care se aplica pe frunte sub forma de comprese.

-Extern, se folosesc cataplasmele, compresele sau baile cu aceasta planta. Acestea dau bune rezultate in unele boli de piele, cicatrizarea ranilor, ulceratii invechite, avand un puternic rol antiseptic.

Ceaiul se prepara prin infuzarea unei lingurite de planta cu o cesca de apa. Se beau cate 2-3 ceaiuri pe zi, de preferinta pe stomacul gol. Planta fiind foarte amara se recomanda a se face o infuzie mai concentrata ( 2 linguri la o cesca de apa), din care se bea cate o lingura cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. De asemenea, pentru toate bolile si afectiunile mentionate mai sus poate fi utilizata si pulberea de unguras, preparata din planta uscata (partea aeriana).

Rocoina, o planta cu multe vitamine si cu efecte terapeutice deosebite

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole