14.7 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Rocoina, o planta cu multe vitamine si cu efecte terapeutice deosebite

Rocoina (Stellaria Media) este o planta perena care este originara din cateva parti ale Europei. Aceasta planta apartine familiei N.O.Caryophyllaceae si este cunoscuta si ca radacina de viata sau buruiana Sqauw.

Exista numeroase plante care arata ca aceasta planta perena, dar le lipsesc proprietatile medicinale, precum si culinare ale rocoinei. Aceasta planta medicinala se poate distinge cu usurinta de ceilalti membri ai familiei sale prin examinarea corecta a tulpinii sale. Stellaria are parul fin pe o parte a tulpinii, care este caracteristica sa unica.

O planta comestibila cu fier de sapte ori mai multe ca salata, adorata si de copii

Stellaria media este comestibila, hranitoare si considerata a fi o delicatesa in cateva parti ale lumii. Este o leguma cu frunze care este consumata de obicei cruda in salate. Japonezii folosesc Stellaria Media intr-un fel de mancare numit Nankusa-nu-sekku, care este pregatit in timpul festivalurilor. Prepararea obisnuita a acestei plante este sub forma de decocturi, ceai, precum si cataplasme.

Datorita gustului deosebit de delicat o consuma chiar si copiii. Se consuma cu branza, cu unt pe paine, in pireu, pesto, poate fi gatita si ca pe spanac, si in supe, se poate combina si cu alte legume sau plante, se potriveste bine la orez, cartofi, paste, umpluturi, este simpla si versatila. Chiar si pasarile sunt innebunite dupa rocoina.

Aceasta planta este cultivata in mod obisnuit in gradini, curti si campuri din aproape toate casele din Europa si America de Nord.

Aceasta planta este cunoscuta a fi folosita in medicina populara pentru remedierea afectiunilor pielii, precum si a bolilor pulmonare. Ierbalistii moderni folosesc acest extract vegetal in cantitati controlate pentru a ameliora in primul rand probleme precum bronsita, artrita, crampe menstruale, dar si boli de piele.

Studiile au aratat un efect impotriva bolilor legate de imbatranire.  Astfel, s-a constatat ca planta are un efect antioxidant, care poate incetini imbatranirea corpului. Alte studii au aratat, de asemenea, ca semintele contin ingrediente active care pot inhiba cresterea ciupercilor si bacteriilor.
Abilitatea de a grabi cicatrizarea este o alta capacitate remarcabila a rocoinei.

Boli pe care le vindeca rocoina

  • Tuse comuna si plangeri la rece
  • Constipatie
  • Afectiuni renale
  • Folosit la arsuri
  • Folosit pentru ameliorarea problemei inflamatiei
  • Eficient in ameliorarea problemei scorbutului
  • Este recomandat pentru ameliorarea acneei
  • De asemenea, pacientilor obezi li se recomanda sa utilizeze Stellaria Media pentru ameliorarea problemei lor de obezitate.

Planta contine saruri de nitrat, o saponina si este foarte bogata in continut de vitamina C. Aceasta planta este in prezent in curs de cercetare ca o usurare pentru gestionarea obezitatii. Cercetarile au aratat rezultate pozitive. Metoda de actiune este prin inhibarea absorbtiei de grasimi si carbohidrati de catre enzimele digestive intestinale.

O infuzie din aceasta planta perena uscata este utilizata pentru a ameliora tusea si raguseala.

Un amestec din aceasta planta poate fi de asemenea utilizat pentru a ameliora problema rinichilor.

O decoctie a intregii plante a Stellaria Media este luata ca emenagog, galactogog, depurator post-partum, precum si un tonic circulator excelent.
Media Stellaria este, de asemenea, recomandata ca fiind excelenta pentru constipatie.

Stellaria media poate fi aplicata sub forma de cataplasme terapeutice care ajuta la ameliorarea oricarui tip de roseata. Aceasta planta este eficienta, de asemenea, oriunde sunt vizibile venele superficiale si fragile. Este, de asemenea, un medicament dovedit pentru mancarime si alte afectiuni ale pielii.

Ceaiul de rocoina se adauga, de asemenea, la baia oamenilor, pentru a ajuta si a usura problema arsurilor, eruptiilor cutanate, in caz de oparire, cat si plagilor.

Stellaria media contine saponine. Acest compus are un gust la fel ca sapunul si daca este luat in cantitati mari se poate dovedi a fi extrem de toxic. De altfel, se stie ca planta poate provoca intoxicatii la bovine. Aceasta stare la animale este, de asemenea, destul de rara si apare numai atunci cand animalul a mancat cantitati mari neobisnuite din aceasta planta perena.

Intoxicatia provocata la animale este cunoscuta stiintific sub denumirea de intoxicatii cu nitrati. Exista cazuri slab documentate de oameni care raporteaza paralizie din cauza aportului excesiv de rocoina. Cu toate acestea, nu exista niciun studiu stiintific care sa sustina aceste afirmatii privind potentialul toxic al ierburilor perene ale plantei.

Ajuta in numeroase boli, inclusiv in caz de reumatism si cataracta

Ajuta la formarea sangelui, reumatism, protejeaza impotriva cataractei, scade nivelul colesterolului si are un efect stimulativ asupra digestiei si metabolismului. Mai ajuta si in aceste cazuri: lipsa poftei de mancare, astm, oboseala, constipatie, balonari, hemoroizi, ulcior, dureri de spate, rani care se vindeca greu, taieturi, cosuri, stimuleaza metabolismul, ajuta la slabit, abcese, inima slabita, infectii la ochi, conjunctivita, eczeme, inflamatii. Are efect de curatare a sangelui, rinichilor si vezicii urinare, are un efect pozitiv asupra bolilor de piele, cum ar fi psoriazisul si eczemele.

Extern ajuta la mancarimi severe, arsuri, rani , inflamatii, ochi infectati. Aceasta planta mica, miraculoasa, are un efect de purificare si intarire asupra intregului organism.

Ceaiul,  se recomanda intern si extern. Se prepara din 1 lingura de planta la 250 ml apa fiarta si se lasa 10 min. In cazul ochilor inflamati si obositi, o baie de ochi cu ceai caldut poate ajuta.

Vezi si:

Ciupercile Portobello – 6 beneficii si utilizari

6 beneficii ale ciupercilor Reishi

Tinctura de ciuperci-retete stramosesti de stimulare naturala a imunitatii


Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole