Unguent cu sunatoare. Sunatoare este o planta cu flori galbene, in forma de stea si cinci petale, care creste in Europa, America de Nord si de Sud, Australia, Noua Zeelanda si Asia de Est. Planta creste in zone insorite, bine drenate. Creste pana la 50-100 cm inaltime.
Sunatoare ar putea provoca interactiuni grave cu unele medicamente. Din aceasta cauza, Franta a interzis folosirea plantei in anumite produse. Mai multe tari, inclusiv Japonia, Regatul Unit si Canada sunt in proces de actualizare a etichetelor de avertizare pentru produsele ce contin sunatoare.
Ceaiul de sunatoare este cel mai frecvent utilizat pentru depresie si afectiuni care sunt asociate cu depresia, cum ar fi anxietatea, oboseala, pierderea poftei de mancare si probleme cu somnul. Exista cateva dovezi stiintifice puternice ca este eficienta pentru depresia usoara pana la moderata.
Alte utilizari includ palpitatiile cardiace, starea de spirit si alte simptome ale menopauzei, tulburari mentale care prezinta simptome fizice, sindrom premenstrual (SMP), tulburare de deficit de atentie-hiperactivitate (ADHD), tulburare obsesiv-compulsiva (TOC), fobie sociala si tulburare afectiva sezoniera.
Ceaiul de sunatoare a fost testat ca ajutor la renuntarea la fumat, pentru fibromialgie, sindrom de oboseala cronica (CFS), senzatii de arsura in gura, migrena si alte tipuri de dureri de cap, dureri musculare, dureri nervoase si leziuni nervoase in tot corpul, durerile nervului sciatic in picior si sindrom de colon iritabil.
Este, de asemenea, utilizat pentru cancer (inclusiv cancerul creierului), HIV / SIDA, hepatita C, herpes simplex, pentru a ajuta la o procedura pentru deblocarea arterelor infundate, pierderea in greutate si pentru a trata o boala care determina pielea sa-si piarda culoarea.
Se poate face si ulei din sunatoare. Unii oameni iau acest ulei pe gura pentru indigestie. Alti oameni aplica acest ulei pe piele pentru a trata vanataile si resturile, inflamatiile si durerile musculare, pielea cu solzi si mancarime (psoriazis), arsuri de prim grad, rani, dureri de dinti, hemoroizi, dureri nervoase si pentru a trata o boala care face ca pielea sa-si piarda culoarea. Dar aplicarea sunatoarei direct pe piele este riscanta. Poate provoca o sensibilitate serioasa la lumina soarelui.
La fabricare, extractele de sunatoare sunt de asemenea utilizate in bauturi alcoolice. Ingredientele active din sunatoare pot fi dezactivate de lumina. De aceea, veti gasi multe produse ambalate in recipiente de chihlimbar. Chihlimbarul ajuta, dar nu ofera o protectie totala impotriva efectelor adverse ale luminii.
Beneficiile studiate ale sunatoarei
Depresie. Extractele de sunatoare imbunatatesc starea de spirit si scad anxietatea si insomnia legate de depresie. Pare a fi la fel de eficient in tratarea depresiei ca multe medicamente eliberate pe baza de reteta.
De altfel, ghidurile clinice de la American College of Physicians-American Society of Internal Medicine sugereaza ca sunatoare poate fi considerata o optiune impreuna cu medicamente antidepresive pentru tratamentul pe termen scurt al depresiei usoare. Vezi si: Pasta de sunatoare cu miere. Cea mai veche reteta folosita in bolile de ficat
Cu toate acestea, din moment ce sunatoarea nu pare sa fie mai eficienta sau mult mai bine tolerata decat medicamentele antidepresive si, din moment ce sunatoare provoaca multe interactiuni medicamentoase, orientarile sugereaza ca este posibil sa nu fie o alegere potrivita pentru multe persoane, in special pentru cei care iau si alte medicamente. Ceaiul de sunatoare nu poate fi la fel de eficient pentru cazurile mai severe de depresie.
Simptomele menopauzei. Unele, dar nu toate, cercetari sugereaza ca sunatoarea ar putea reduce bufeurile. Cu toate acestea, sunatoarea nu pare sa imbunatateasca somnul, calitatea vietii sau alte simptome de menopauza atunci cand este utilizat singur.
Vindecarea ranilor. Aplicarea unui unguent care contine sunatoare de trei ori pe zi, timp de 16 zile, pare sa imbunatateasca vindecarea ranilor si sa reduca formarea cicatricilor dupa o cezariana.
Unguentul de casa cu ulei rosu de sunatoare poate sa ridice starea de spirit si sa creasca sensibilitatea la lumina. Acest lucru are avantajul, in special in timpul iernii, ca ajuta pielea sa absoarba mai multa lumina solara. Uleiul si unguentul nu trebuie utilizate inainte de plaja, altfel riscul de arsura e mare.
Indicatii terapeutice ale unguentului de sunatoare si reteta
Puteti utiliza unguentul in caz de disconfort, sciatica, dureri de disc, reumatism, guta, neurodermatita, arsuri usoare si muscaturi de insecte.
Ingrediente
Varianta 1
- 50 ml ulei de sunatoare
- 5 g ceara / lanolin
Ceara se poate combina cu lanolin sau inlocui de tot daca se doreste. Alta alternativa este:
Varianta 2
- 50 ml ulei rosu
- 15 g unt de shea
- 2 g ceara
Optional se adauga si ulei esential dupa placere pentru un miros placut.
Uleiul si ceara se topesc pe baie de apa, daca se foloseste unt de shea se lasa putin la racit apoi se adauga, se amesteca pana se topeste bine. Se face testul cu o picatura pe farfurie, daca e prea tare se adauga inca putin ulei sau unt de shea, daca e prea moale , putina ceara.
Daca se doreste un ulei esential pentru miros frumos, acum se adauga, se amesteca si se pune in cutie, se lasa la racit apoi se pune capacul.
Sunatoarea are un efect foarte puternic si prin urmare trebuie utilizata cu grija. Interactiunile medicamentoase sunt cunoscute a fi: antibiotice, antidepresive, medicamente care dilueaza sangele, contraceptive hormonale si medicamente pentru HIV.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Unguent cu sunatoare pentru reumatism, dureri sciatice, guta si neurodermatita. Reteta […]
[…] Vezi si: Unguent cu sunatoare pentru reumatism, dureri sciatice, guta si neurodermatita. Reteta […]