4.5 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Uleiuri esentiale pentru toamna si iarna si cum sa le folosesti pentru aromaterapie si sanatate

Pe masura ce zilele devin mai scurte, iar temperaturile scad, toamna si iarna aduc cu ele schimbari care ne influenteaza starea de spirit si sanatatea. Insa, in aceste anotimpuri reci, aromaterapia cu uleiuri esentiale poate fi un mod excelent de a ne imbunatati starea de bine, de a ne intari sistemul imunitar si de a aduce o atmosfera calda si reconfortanta in locuinta.

Particulele din uleiurile esentiale provin din distilarea sau extragerea diferitelor parti ale plantelor, inclusiv florile, frunzele, scoarta, radacinile, rasina si cojile. De fapt, trebuie sa stii ca doar o singura picatura de ulei esential poate avea beneficii puternice pentru sanatatea ta.

*Ca un exemplu clar, pentru a obtine o singura sticluta de 15 mililitri de ulei esential de trandafir, este nevoie de 65 de kilograme de petale de trandafir!

De ce sa folosesti uleiuri esentiale in sezonul rece?

Aromaterapia poate fi extrem de utila in timpul toamnei si iernii, deoarece multe uleiuri esentiale au proprietati care:

  • Intaresc imunitatea si ajuta la combaterea racelilor si gripei (unele dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru imunitate includ: oregano, smirna, lamaie, tamaie, menta si scortisoara). Totodata, studiile au aratat ca uleiurile esentiale distrug in mod eficient mai multi agenti patogeni fungici, virali si bacterieni, inclusiv infectiile cu Staphylococcus aureus rezistent la meticilina, Helicobacter pylori si Candida albicans.
  • Imbunatatesc starea de spirit, combatand depresia sezoniera si anxietatea (cele mai bune uleiuri esentiale includ: musetel roman, bergamota, ylang ylang, portocale, trandafir, tamaie, vetiver). De exemplu, un studiu din 2016 remarca faptul ca inhalarea apei de trandafiri timp de patru saptamani a scazut semnificativ starea de anxietate la pacientii care urmeaza un tratament de hemodializa.
  • Calmeaza mintea si ajuta la relaxare, contribuind la un somn mai bun
  • Creeaza o atmosfera placuta si confortabila in casa
  • Cele mai bune uleiuri esentiale pentru toamna si iarna

1. Uleiul esential de scortisoara

Scortisoara este un simbol al sarbatorilor de iarna si un ulei esential excelent pentru sezonul rece. Este cunoscut pentru proprietatile sale:

  • Antibacteriene si antivirale, ajutand la combaterea infectiilor.
  • Incalzitoare, fiind perfect pentru a crea o atmosfera confortabila.
  • Energizante, crescand starea de alerta si claritatea mentala.

Tot ce trebuie sa faci este sa difuzezi cateva picaturi de ulei de scortisoara intr-un difuzor pentru a adauga o nota calda si festiva in casa. Poti, de asemenea, sa-l combini cu alte uleiuri, cum ar fi portocala sau cuisoarele, pentru a crea un amestec reconfortant.

2. Uleiul esential de eucalipt

Eucaliptul este cunoscut pentru beneficiile sale asupra sistemului respirator si este perfect pentru combaterea problemelor respiratorii comune in sezonul rece, potrivit studiilor:

  • Decongestioneaza caile respiratorii si ajuta la ameliorarea simptomelor racelii si gripei.
  • Antimicrobian si antiinflamator, perfect pentru difuzare in incaperi pentru purificarea aerului.

Foloseste eucaliptul intr-un difuzor pentru a decongestiona aerul, in special in dormitor inainte de culcare. De asemenea, poti face inhalatii cu aburi pentru a ameliora simptomele racelii.

3. Uleiul esential de portocala dulce

Cu un miros cald si dulce, portocala dulce este ideala pentru a ridica moralul in timpul zilelor gri de iarna:

  • Imbunatateste starea de spirit si reduce anxietatea.
  • Stimuleaza sistemul imunitar.
  • Creeaza o atmosfera festiva, fiind asociat cu sarbatorile de iarna.

Difuzeaza-l in combinatie cu scortisoara sau cuisoarele pentru a crea un parfum de sarbatori. Poti, de asemenea, sa adaugi cateva picaturi in produsele de curatat naturale pentru a parfuma casa.

4. Uleiul esential de lavanda

Lavanda este un ulei esential versatil, cunoscut pentru proprietatile sale calmante:

  • Calmeaza anxietatea si reduce stresul.
  • Promoveaza un somn linistit, fiind ideal pentru serile lungi de iarna.
  • Are proprietati antimicrobiene, care ajuta la mentinerea sanatatii in sezonul rece.

Adauga cateva picaturi de ulei de lavanda pe perna inainte de culcare sau difuzeaza-l in dormitor pentru a crea un spatiu relaxant. Poti, de asemenea, sa adaugi lavanda intr-o baie calda pentru relaxare.

5. Ulei de arbore de ceai

Cunoscut pentru proprietatile sale puternice antivirale, antibacteriene si antiinflamatorii, uleiul de arbore de ceai poate ajuta la combaterea agentilor patogeni care provoaca raceala. De asemenea, poate reduce inflamatia in gat si sinusuri.

De asemenea, s-a demonstrat ca inhiba diverse bacterii si viruși, ceea ce poate ajuta la reducerea severitatii si duratei racelilor.

6. Uleiul esential de menta

Menta este ideala pentru a combate congestia si oboseala de iarna:

  • Revigoreaza si creste energia.
  • Ajuta la decongestionarea cailor respiratorii.
  • Calmeaza durerile de cap, adesea agravate in sezonul rece.

Foloseste ulei de menta intr-un difuzor pentru a improspata aerul sau aplica-l diluat (intr-un ulei purtator) pe tample pentru a calma durerile de cap. Este excelent pentru a energiza diminetile de iarna.

Vezi si articolul: Ce sunt uleiurile purtatoare si cum sa le folosesti

7. Ulei de oregano

Uleiul de oregano este bogat in compusi puternici antivirali si antibacterieni. Este cunoscut pentru scaderea severitatii racelilor si pentru combaterea infectiilor respiratorii. In plus, studiile au aratat ca uleiul de oregano contine carvacrol, care a fost eficient impotriva unei game de bacterii si virusi.

8. Ulei de tămâie

Uleiul de tamaie a fost folosit de secole pentru efectele sale de stimulare a imunitatii si antiinflamatoare. Poate ameliora presiunea sinusurilor si poate sprijini sanatatea respiratorie generala. Totodata, acest ulei reuseste sa intareasca imunitatea si sa reduca inflamatia, fiind util in timpul racelilor.

9. Ulei de bergamota

Mirosul de citrice al acestui ulei poate imbunatati starea de spirit, usureaza stresul si sustine sanatatea imunitara. In plus, datorita proprietatilor sale antivirale si antibacteriene, acesta poate lupta impotriva infectiilor.

10. Ulei de camfor

Uleiul de camfor este adesea folosit pentru capacitatea sa de a deschide caile respiratorii si a ameliora tusea si congestia. Efectul sau de racire ofera ameliorarea durerilor de cap si a presiunii sinusurilor. Totodata, studiile au aratat beneficiile lui in reducerea tusei si decongestionare.

Cum sa folosesti uleiurile esentiale in sezonul rece

1. Difuzoare de aromaterapie

Un difuzor de aromaterapie este una dintre cele mai eficiente metode de a dispersa uleiurile esentiale in aer. Alege uleiurile preferate sau creeaza amestecuri personalizate. Printre combinatiile recomandate pentru toamna si iarna se numara:

Scortisoara + Portocala + Cuisoare – pentru o atmosfera festiva.
Eucalipt + Menta + Rozmarin – pentru a stimula respiratia si a decongestiona aerul.
Lavanda + Lemn de Cedru – pentru relaxare si un somn mai odihnitor.

2. Baia calda cu uleiuri esentiale

Adauga cateva picaturi de ulei esential in apa calda a baii pentru o experienta de relaxare totala. Este recomandat sa amesteci uleiurile cu un ulei purtator (cum ar fi uleiul de cocos sau migdale) inainte de a le pune in apa pentru a evita iritatiile pielii.

3. Masaje cu uleiuri esentiale

Uleiurile esentiale pot fi folosite in combinatie cu un ulei purtator pentru masaje. Acestea ajuta la relaxarea muschilor tensionati si la ameliorarea durerilor cauzate de frig.

4. Inhalatii cu aburi

Pentru a ameliora simptomele racelii si congestiei, adauga cateva picaturi de ulei esential (cum ar fi eucalipt sau menta) intr-un bol cu apa fierbinte si inhaleaza aburii acoperindu-ti capul cu un prosop.

5. Spray-uri de camera

Creeaza un spray de camera natural amestecand uleiuri esentiale cu apa si putin alcool intr-o sticla cu pulverizator. Este o modalitate excelenta de a reimprospata aerul si de a adauga arome placute in locuinta.

Precautii in utilizarea uleiurilor esentiale

Desi uleiurile esentiale sunt in general sigure, este important sa le folosesti cu atentie:

  • Dilueaza-le intotdeauna inainte de aplicarea pe piele.
  • Evita contactul direct cu ochii si mucoasele.
  • Nu folosi uleiuri esentiale puternice (cum ar fi scortisoara) nediluate, deoarece pot provoca iritatii.
  • Daca esti insarcinata, alaptezi sau ai probleme de sanatate, consulta un specialist inainte de a folosi uleiuri esentiale.
  • Nu lasa difuzorul sa mearga continuu; foloseste-l pe perioade scurte de timp (20-30 de minute) si fa pauze intre sesiuni.

Vezi si: 5 beneficii mai putin cunoscute ale aromaterapiei

Vezi si: Topul celor mai eficiente uleiuri esentiale pentru combaterea racelii si gripei

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole