Portocala este originara din China si a fost considerata mult timp un fruct de lux, dar astazi este prezenta peste tot. Cu siguranta, ai observat ca atunci cand cureti o portocala ies din coaja picaturi uleioase foarte aromate. Ei bine, acesta este uleiul sau esential. Acest ulei esential de portocale este unul dintre cele mai populare uleiuri esentiale aromaterapeutice, fiind folosit ca un remediu popular in medicina traditionala din intreaga Mediterana, India si China, de sute de ani.
Acest ulei este obtinut prin distilare cu vapori de apa din coaja de portocala si are excelente proprietati energizante si stimulante.
Iata, mai jos, proprietatile si beneficiile uleiului esential de portocale:
- antiseptic general, antiseptic al aparatului respirator si intestinal
- antispasmodic
- calmant
- carminativ
- colagog
- coleretic
- digestiv
- stomahic
- febrifug
- antihemoragic
- fluidifiant sanguin bun
- sedativ
- tonic muscular
- reconfortant puternic
- usor hipnotic
Ulei esential de portocale – Indicatii terapeutice
-Frigiditate (din cauze psihice): aromatizarile in camera au un efect rapid de detensionare a mintii si psihicului precum si un usor efect afrodisiac. Totodata, pentru efecte mai bune, se recomanda sa se faca zilnic un masaj pe intregul corp cu un unguent in care s-a adaugat cateva picaturi de ulei esential de portocale.
-Insomnie: extern, se recomanda de 2-3 ori pe saptamana bai calde in care se adauga cate 20-30 picaturi de ulei. Baile se fac seara, cu o ora inainte de somn. Intern, se foloseste zilnic, cu 1-2 ore inainte de culcare. Se administreaza cate 5-6 picaturi amestecate cu miere, lapte caldut sau ghee (unt clarifiat).
-Migrene, nevroze, oboseala si stres: aromatizari ale incaperii si aplicatii cu ulei de masaj pe zona tamplelor si cefei. Intern, se folosesc 4-5 picaturi, impreuna cu miere, de 2-3 ori pe zi, timp de 1-2 saptamani.
-Stari de incordare musculara, oboseala fizica accentuata, febra musculara: masaj cu ulei gras in care s-a adaugat ulei esential de portocale si cateva picaturi de ulei esential de menta. Se aplica succesiv, de 2-3 ori, masand incet.
-Flebita, fragilitate capilara, tromboflebita: 5 picaturi se administreaza de 3 ori pe zi, intr-o lingurita de coaja de lamaie sau grepfrut (partea alba) rasa. Vezi si: Coaja de portocale. 9 beneficii uimitoare pentru sanatate
-Boli psihice (adjuvant) insotite de stari de irascibilitate: 3 picaturi de ulei esential de portocale, o picatura de ulei esential de ienupar si o picatura de ulei esential de busuioc, se administreaza de 2 ori pe zi, intr-o lingurita cu miere.
-Congestie hepatica, disklnezie hipotona si atona: 3-4 picaturi de ulei se administreaza de 3 ori pe zi, intr-o lingurita de coaja de lamaie sau grepfrut (partea alba) rasa.
-Dispepsie, spasme gastrice: se administreaza atunci cand este necesar, cate 3- 4 picaturi.
-Meteorism: 2-3 picaturi de ulei de portocale se amesteca cu 1-2 picaturi de ulei esential de coriandru sau fenicul si se administreaza cu miere, de 2 ori pe zi.
-Afectiuni febrile: acest ulei se indica mai ales la inceputul declansarii febrei. Timp de 2-3 zile se vor administra 5 picaturi dimineata, la pranz si seara. Se administreaza amestecate intr-o jumatate de lingurita de unt clarifiat sau cu miere.
-Hipertensiune: 2-4 picaturi se administreaza direct la nivelul limbii, de 2 ori pe zi, la aceleasi ore, timp de 3 saptamani. Dupa o pauza de 1 saptamana se poate relua daca este necesar.
-Hipermenoree: 2-3 picaturi de ulei se amesteca cu o lingurita de miere si cu o lingurita din pulbere de cretisoara si se administreaza astfel de 3 ori pe zi.
Vezi si: Portocalul amar – Beneficii mai putin stiute pentru sanatate
Sfaturi utile cu privire la modul de administrare:
- In cazul masajului, trebuie sa stii ca uleiul esential nu se aplica niciodata direct pe piele, ci in combinatie cu un ulei de baza (masline, susan, alune, migdale, avocado etc.), iar doza este de 2-3 ml de ulei esential la 100 ml de ulei de baza.
- Administrarea orala se face cu prudenta. Se iau, de regula, cate 4-5 picaturi de 3 ori pe zi amestecate cu putina miere sau intr-o cana cu apa sau ceai.
- In cazul inhalatiilor, se vor folosi 8-10 picaturi de ulei esential la un pahar cu apa fierbinte. Uleiul se adauga in apa clocotita, apoi se acopera capul cu un prosop suficient de mare astfel incat aburii degajati sa nu se risipeasca in incapere. Se inhaleaza astfel 5-10 minute, fara a mentine capul prea aproape de vas.
- Pentru aromatizare, se poate utiliza o lampa de aromoterapie sau un pulverizator, ce permite difuzarea in atmosfera a uleiului volatil, fara incalzirea acestuia.
- Pentru baia terapeutica, se pune in apa calda din cada cate 20-40 picaturi de ulei esential.
Ulei esential de portocale – Contraindicatii
Uleiul esential de portocale este contraindicat in gastrita hiperacida si hipertensiune in forme grave.
Vezi si: Ulei esential de portocale rosii. Aliatul puternic impotriva depresiilor
Sursa: „Plante medicinale din flora Romaniei”, Tudor Ilie, Mihai Minoiu
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: