4.5 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Ulei de macese. Cum se prepara si ce beneficii are

Ulei de macese. Macesul este un arbust lemnos si spinos, cu flori mari formate din cinci petale de culoare alb-roz, care infloresc in luna iunie-iulie pentru ca toamna tarziu, in locul lor sa apara fructele de macese, de culoare portocaliu-rosu si cu un gust dulce acrisor, dar cu proprietati terapeutice valoroase.

Macesele pot fi utilizate sub forma de: ceai, dulceata, gem, sirop sau ulei. Astazi, am decis sa vorbim despre uleiul de macese. Acesta contine cantitati mari de vitamina A si vitamina C, vitamina E, dar si de acizi grasi esentiali precum acidul oleic, acidul linolenic si acidul palmitic. Toate aceste proprietati ale uleiului de macese sunt benefice, in special, asupra pielii.

Ulei de macese – Beneficii pentru piele

Specialistii din domeniul sanatatii considera uleiul de macese ca fiind un ulei minune. Acest ulei este recomandat pentru toate tipurile de piele, in special pentru pielea uscata, cu cicatrici sau infectii.

Uleiul de macese patrunde rapid in piele si culoarea rosie improspateaza tenul cu o nuanta naturala, avand un efect puternic de regenerare, antibacterial, calmeaza pielea, vindeca ranile, arsurile, insolatiile, acneea, fisurile pielii si stimuleaza productia de colagen.

-Uleiul de macese are proprietati antiimbatranire

Acesta are proprietati antioxidante si capacitatea de a penetra pielea pana in cele mai adanci straturi. De asemenea, uleiul de macese este bogat in vitaminele C si A, cu rol in stimulare a productiei de colagen esential elasticitatii pielii. Uleiul de macese combate ridurile, in special pe cele formate in jurul ochilor.

-Uleiul de macese ofera protectie impotriva petelor

 
Antioxidantii din uleiul de macese combat radicalii liberi ce favorizeaza petele pigmentare cauzate de expunerea prelungita la razele soarelui. Totodata, acesta ofera si luminozitate tenului, ajutand si la estomparea cearcanelor. Se dizolva 3 picaturi de ulei de macese in putin ulei de cocos si se maseaza pielea.  

-Uleiul de macese ajuta la tratarea eczemelor si cicatricilor post-acneice

Acizii grasi din ulei ajuta pielea sa lupte cu eczemele si cu efectele neplacute ale acestora. De asemenea, acesta este eficient si in cazul cicatricilor post-acnee, sustinand regenerarea pielii. Pentru combaterea acneei, uleiul de macese se aplica pe fata curata dimineata, apoi se lasa sa actioneze timp de 15 minute si se indeparteaza prin clatire cu apa calduta si gel de curatare.

-Uleiul de macese hidrateaza in profunzime

Datorita faptului ca acest ulei se absoarbe rapid in piele, reuseste sa o hraneasca si sa o revitalizeze. Foarte eficient este si pentru buzele crapate.

-Uleiul de macese ajuta la estomparea vergeturilor si previne aparitia lor

Acesta contine o cantitate mare de acizi grasi, care stimuleaza productia de colagen. Acest ulei hidrateaza pielea iar prostaglandinele stimuleaza refacerea tesuturilor.
Aplicat extern, uleiul de macese are multiple beneficii pentru piele, insa acesta poate fi administrat si intern, ajutand la intarirea sistemului imunitar, datorita continutului bogat in vitamina C. Totodata, de vitamina C depinde si productia de colagen, un element important in structura oaselor si a muschilor. De exemplu, un articol din 2008, publicat in „Daily Telegraph”, avea urmatorul titlu: „Macesele sunt mai eficiente decat calmantele din farmacie, contra durerilor produse de reumatism„.

Ulei de macese – Cum se prepara

Pentru inceput, e bine sa cunosti cateva lucruri, si anume: culesul maceselor se face la sfarsitul lui septembrie – inceputul lui octombrie, inainte de a da prima bruma. Fructele ajunse la maturitate, de culoare rosie intensa, se culeg si se pun in saculeti de panza sau de hartie. Fructele de maces se usuca in locuri umbrite, ferite de umezeala, in strat foarte subtire, timp de 2-3 saptamani si se incheie atunci cand pulpa maceselor este total deshidratata si usor casanta (dintr-un kilogram de fructe proaspat culese rezulta, dupa uscare, in jur de 400 g macese deshidratate).

Acestea fiind spuse, iata cum se prepara uleiul de macese:

Pentru a prepara acest ulei, ai nevoie de 100 g macese intregi si ulei de migdale sau ulei de samburi de struguri.

Macesele se taie marunt si se usuca la 40 grade in cuptor sau in dezhidrator. Se lasa inca o zi la temperatura camerei sa se usuce, apoi se pun intr-un borcan steril si se acopera cu uleiul de migdale sau din samburi de struguri. Se inchide borcanul si se lasa la macerat pentru o saptamana, agitand zilnic. La final, se filtreaza si se depoziteaza in sticlute, ferite de lumina.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole