0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Turita mare, o planta cu calitati nebanuite pentru sanatatea omului

Turita mare este o planta cu flori galbene si creste in regiunile de ses si dealuri. Este cunoscuta si sub numele asprisoara, buruiana de friguri, cornatel, galbenare de germe, coada racului, leusteanul muntelui, lipici, sora fragilor, turiciara sau turiuta. In urma studiilor efectuate, turita este astazi recunoscuta oficial de catre medicina moderna ca fiind utila in tratamentul impotriva afectiunilor ficatului, tulburarilor digestive, bolilor de rinichi, impotriva gutei si a reumatismului.

De la turita se foloseste planta intreaga cu flori, care contine substante amare, tanin, siliciu, galotanin si elagitanin, flavonozide, urme de ulei esential, izocumarine, acid nicotinic, vilamincle C si K, acid ursolic, triterpene pentaciclice si saruri minerale.

Aceasta se utilizeaza atat intern, cat si extern sub forma de infuzie, gargara, spalaturi, alifie, cataplasme si comprese locale.

Ceaiul se prepara sub forma de infuzie sau decoctie dintr-o linguita de planta maruntita la o ceasca cu apa. Se beau 2-3 ceaiuri caldute pe zi, de preferinta pe stomacul gol. Vezi si: Cum prepari cel mai eficient ceai antidiareic

Turita mare, o planta cu efecte incredibile asupra ficatului

In tulburarile cailor biliare si gastrointestinale, turita favorizeaza eliminarea secretiei biliare, aducand astfel o usurare si o descongestionare a ficatului. Datorita continutului de tanin, turita mare are actiune astringenta in combaterea diareei.

Unii autori o recomanda in diateza urica (tendinta de a depune acid uric), in reumatismul cronic, articular si muscular.

Turita mare pentru bolile hepatice. Se prepara un amestec de plante, sub forma de infuzie, astfel: 100 g turita mare, 100 g dragaica si 100 g vinarita. Se beau zilnic, cate 3 cesti de infuzie, una dimineata, pe stomacul gol, iar in restul zilei se beau 2 cesti, incetul cu incetul.

Turita mare este recomandata in afectiunile respiratorii

Cura de turtita mare da bune rezultate in unele stari alergice manifestate prin urticarie (mancarime).

Infuzia de turita mare este indicata in caz de laringita, faringita, dureri in gat– Se administreaza cate o ceacuta de ceai, o data pe zi, seara, indulcit cu miere. Durata tratamentului este de trei-cinci zile. Oamenii care, datorita profesiunii, vorbesc sau canta mult ar trebui sa faca, preventiv, in fiecare zi gargara cu ceai de turita-mare.

Infuzia de turita mare este indicata in caz de anemie, rani, reumatism, lumbago, tulburari digestive, ciroza hepatica. Totodata, ajuta si in scaderea activitatii hepatice, precum si in bolile splenice – se consuma pana la cani de infuzie pe zi;

Turita, planta care te scapa de pietrele la rinichi si fiere

Turita mare este eficienta pentru eliminarea pietrelor la fiere si rinichi. Un tratament de 3 zile cu ceaiuri de brusture si turita mare elimina fara probleme pietrele de la fiere si de la rinichi.

Ceaiul de brusture se obtine sub forma de decoct: 2 linguri de radacina maruntita se toarna in 500 ml apa clocotita si se mai lasa sa fiarba 2 minute, apoi se lasa la infuzat 10-15 minute. In acest timp, se prepara si ceaiul de turita mare, sub forma de infuzie – 1 lingura de planta se opareste cu 500 ml apa clocotita. Dupa racire, cele doua ceaiuri se strecoara si se amesteca. Se bea intreaga cantitate, portionata pe o zi. Reteta se mai repeta doua zile, apoi in ziua a patra se reface examenul radiologic, pentru a se vedea daca mai exista pietre sau nu. In timpul acestei cure nu se recomanda alimente care contin calciu (lapte, branza, cas, fasole).

Decoctul de turita mare se foloseste in caz de hemoragii. Peste 30 de grame de planta se toarna 350 de ml de apa. Se pune la fiert, la foc mic, pana cand volumul initial scade la jumatate. Se administreaa cate o lingura, la fiecare trei ore.

Turita mare, planta utila in caz de varice

Turita mare se recomanda in varice si ulceratiile gambei, fiind de un real folos in tratarea ranilor care se vindeca greu. Se prepara o alifie din 2 maini pline de frunze, flori si tulpini taiate marunt la 250 g untura de porc. Se incinge untura si se amesteca plantele in aceasta grasime fierbinte, se lasa sa sfaraie scurt in tigaie, se amesteca in continuare, se trage tigaia de pe foc, se acopera si se lasa la rece peste noapte. A doua zi se incalzeste totul usor, se filtreaza printr-o bucata de tifon, iar crema astfel obtinuta se introduce cat este calda in borcanele.

De asemenea, in caz de guta si varice, se recomanda si cataplasmele. Peste 3 linguri de planta maruntita se toarna 2 cani cu apa si se pun pe foc pana ce dau intr-un clocot, apoi se trage de pe foc, se acopera. Se lasa la infuzat timp de 4 ore, apoi se stre­coara. Procedurile pot fi ur­mate zilnic, fara restrictie.

Contraindicatii:

Turita mare este contraindicata in cazul bolilor cardiace, in caz de de constipatie, coagularea ra­pida a sangelui, hipotensiune arteriala sau celor care sufera de ulcer gastric.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole