1.6 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Tulichina lupului. Ce trebuie sa stii despre aceasta planta ornamentala

Tulichina lupului (Daphne mezereum) este o planta ornamentala de gradina, toxica, bine cunoscut ca planta otravitoare. Trasatura specifica plantei este faptul ca florile de culoare roz-violacee cresc direct pe tulpina ramurilor. Scoarta jupuita are miros neplacut, iar fructele sunt rosii.

Consumul acestor fructe este otravitor, mortal. De asemenea, chiar si atingerea ramurilor poate provoca iritarea pielii.

In medicina, scoarta de tulichina lupului poate fi utilizata numai in dilutie homeopatica… de la D4.

Scoarta se recolteaza atunci cand planta se afla in plinatatea dezvoltarii ei, adica cu putin timp inainte de a inflori. Aceasta contine: difnozid, umbeliferona, dafnoretina (derivati cumarinici), mezerina (rezina cu proprietati vezicante), ulei eteric, etc. Mezerina, care se gaseste in coaja, are proprietati cancerigene si este o substanta foarte otravitoare.

Atentie!

Utilizata intern, daphne-ul, substanta toxica din planta, este foarte periculoasa. In primul rand, provoaca arsuri ale mucoasei gurii si gatului, apoi iritarea stomacului, intestinului si rinichilor cu diaree si varsaturi, poate provoca si paralizie iar moartea are loc dupa doar cateva fructe consumate (3-15 bace). O masura importanta de prim ajutor este golirea stomacului.

Tulichina lupului – Indicatii terapeutice

Fiind foarte toxice, preparatele de tulichina se administreaza doar extern.

Planta se foloseste homeopatic, la eczeme, dermatite cronice, dureri de dinti si dureri reumatice.

Homeopatic, de la D4, ajuta la: spasme ale vezicii urinare, balonare, besici, decubit, picioare amortite, eczeme, gastrita, dureri articulare, rigiditate articulară, zona zoster, dureri la urinare, leziuni ale pielii, prurit, boli de piele, matreata, herpes zoster, impetigo, colici, dureri de cap, ulcer peptic, gastrita, dureri de stomac, menoragie, migrena, dureri de gat, erupții umede, nevralgii, stranut, senzatie de stranut, ulcerati deschise la picioare, dureri de spate, raceala cu nas infundat, nevralgie de trigemen, ulcer gastric, constipație, arsuri la limba.

-Cu preparatele de tulichina se poate incetini procesul de imbatranire a pielii si se trateaza diferite afectiuni dermatologice.

-Rezultate pozitive se obtin, de asemenea, in terapii impotriva suferintelor reumatismale.

-Preparatele de tulichina sunt indicate si in tratamente impotriva nevralgiilor, a sciaticii, a durerilor aparute din cauza curentilor de aer rece.

Preparatul cel mai des folosit in terapii cu tulichina este tinctura. Iata cum se prepara:

Tinctura de tulichina lupului – Reteta

Intr-un borcan, se adauga 1 parte de scoarta macinata si 10 parti alcool de 70°. Se lasa la macerat timp de 2 saptamani, agitand zilnic. La final, se strecoara.

Cu aceasta tinctura se fac frectii pe locurile dureroase.

Atentie sa nu apara basicute, deoarece poate produce vezicatii. De asemenea, tinctura nu trebuie aplicata pe pielea lezata.

Vezi si: Vetrice, o planta toxica cu multiple virtuti terapeutice

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole