Medicina chineza traditionala, o medicina foarte complexa si cu rezultate impresionante, imbunatatite pe parcursul timpului a reusit sa obtina anul acesta prestigiosul Premiu Nobel in medicina, oferit doamnei Youyou Tu, cea care a descoperit medicamentul împotriva efectelor malariei, artemisinim.
Dar povestea ei extraordinara, care a inceput in timpul razboiului din Vietnam, arata si limitele Medicinei Traditionale.
In timpul razboiului, nord-vietnamezii nu au fost nevoiti doar salupte cu fortele americane, au trebuit sa depuna eforturi de a elimina efectele malariei. Parazitul care a cauza boala a dezvoltat rezistenta la chloroquine, un medicament frecvent utilizat ca tratament. Asadar, disperati, vietnamezii au apelat la liderul Chinei, Mao Zedong, pentru a cere ajutor.
Raspunsul lui Mao a constat in transformarea cautarii unui nou medicament impotriva malariei intr-un proiect militar. In curand, mai mult de 500 de oameni de stiinta s-au implicat in proiect. Pe parcursul acestuia au fost examinate aproximativ 40.000 de substante chimice cunoscute pentru a gasi un medicament impotriva cumplitei boli. Ceilalti au recurs la literatura existenta despre medicina traditionala si au trimis cercetatori pe teren pentru a gasi „remedii secrete” in satele din China.
Cei care au analizat literatura medicinei traditionale au reusit in cele din urma, dar nu le-a fost usor.
Primul rezultat al succesului a aparut atunci cand un vechi text a relevat o metoda de utilizare pelinului dulce chinezesc Qinghao pentru extragerea substantei artemisinin. Dupa cinci ani, in 1972, Youyou Tu a gasit o metoda de a extrage cu succes medicamentul din planta. Dar in perioada Revolutiei Culturale din China studiile clinice nu a putut fi efectuate.
Echipa lui Tu s-a oferit voluntar sa fie printre primii pacienti care sa verifice siguranta medicamentului, si abia apoi li s-a permis sa efectueze studiile corespunzatoare. Dar imediat ce razboiul din Vietnam sa incheiat, proiectul a fost desfiintat. Chiar daca Youyou Tu a reusit sa publice rezultatele ei pe scara larga in anii 1980, cercetarea legata de un medicament impotriva malariei a stagnat.
A fost nevoie de aproape 30 de ani pentru ca Organizatia Mondiala a Sanatatii sa aprobe medicamentul. Motivele pentru intarziere nu sunt clare, dar au fost probabil cauzate de o combinatie de instabilitate politica, lipsa de brevete pe care companiile farmaceutice sa le urmareasca pentru a investi in dezvoltare si cercetare, si faptul ca malaria afecteaza in mare parte doar pe cei saraci.
Desi a durat mult timp, metoda lui Tu a aratat altor cercetatori chinezi cum sa valorifice cunostintele vechi ascunse in tratate antice de medicina traditionala chineza si transmise adesea, mai mult oral. Succesul Chinei este extraordinar, avand in vedere eforturile esuate ale Indiei de a transforma medicina traditionala atat de mult-pretuita in terapii utile pe scara larga. In timp ce substantele chimice provenite din plante care cresc numai in China, cum ar fi: huperzine A (trateaza disfunctiile memoriei ) si paeoniflorin (trateaza bolile cardiovasculare) au trecut cu succes studiile clinice riguroase si sunt gata de a fi date in consum in curand, nici unul dintre medicamente ayurvedice din India nu au ajuns la acest stadiu.
Povestea artemisinin-ului este una in care Tu si colegii ei au reusit sa se uneasca cunostintele de medicina traditionala chineza cu rigorile medicinei moderne.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Cititi si:
Spondiloza cervicala si Torticolis. Tratament prin Terapia Focused Touch SHIATSU
Focused Touch SHIATSU. Terapia care va ofera energie, claritate mentala, echilibru si vitalitate!
Cum poti salva viata cuiva din accident vascular cerebral cu doar un ac
Sursa: cocoon.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: