Tratamentul anti-cancer este chiar in corpul nostru. Uimitoarea celula T

O echipa de cercetatori britanici au descoperit un nou tip de celula a sistemului imunitar care distruge toate tipurile de cancer, lasand neatinse tesuturile normale. Acest lucru ar putea insemna o descoperire istorica, relateaza The Telegraph.

Se pare ca aceasta celula a fost descoperita din intamplare, deoarece echipa de cercetatori analizau sangele de la o banca din Tara Galilor, in cautarea de celule imunitare care ar putea lupta impotriva bacteriilor, dar au gasit un tip complet nou de celula T. Aceasta este o celula imuna care poate scana organismul pentru a evalua daca exista o amenintare care trebuie eliminata.

Cercetatorul prof. Andrew Sewell, a relatat pentru BBC ca cel mai important este ca aceasta celula T ar putea distruge o gama larga de cancere, fiind o sansa uimitoare de a trata fiecare pacient.

Nimeni nu stia ca o astfel de celula exista, iar dupa descoperire, multi au fost sceptici cu privire la aceasta reusita, dar in timul cercetarilor s-a observat cum celula T are „receptori” pe suprafata ei care ii permite sa „vada” la nivel chimic.

Imunoterapia este deja folosita in tratarea cancerului. Cel mai cunoscut exemplu este CAR-T – un medicament viu produs prin inginerie genetica din celulele T ale unui pacient modificate pentru a cauta si distruge cancerul. Terapia CAR-T poate avea rezultate impresionante, in care pacienti aflati in stadiu terminal ajung in remisie completa. Insa abordarea este individualizata si functioneaza doar intr-un numar limitat de tipuri de cancer, de tipul leucemiei, insa nu si in cazul tumorilor solide.

Sursa folo: my.clevelandclinic.org

Daniel Davis, profesor de imunologie la Universitatea din Manchester, a declarat ca in prezent, aceasta descoperire este o cercetare de baza si nu este aproape de a genera tratamente reale pentru pacienti. Totusi, nu exista niciun dubiu ca este o descoperire foarte interesanta, atat pentru avansarea cunostintelor despre sistemul imunitar, cat si pentru posibilitatea unor noi medicamente viitoare.

Intrebat daca aceasta descoperire inseamna ca o persoana din Tara Galilor, careia ii apartine sangele studiat, este complet imuna la cancer, Sewell a spus: „Posibil. Aceasta celula imunitara ar putea fi destul de rara sau s-ar putea ca multi oameni sa aiba acest receptor, dar din anumite motive, nu este activat. Dar nu stim inca.”

In prezent, metoda exacta prin care opereaza aceste celule nu este, inca, pe deplin inteleasa si continua sa fie studiata. Iata cum ar functiona noul tratament:

-se incepe cu recoltarea unei probe de sange de la pacientul bolnav de cancer, apoi celulele-T ar urma sa fie extrase si apoi modificate genetic pentru a le reprograma, pentru ca receptorii sa depisteze cancerul. Celule astfel imbunatatite vor fi cultivate in cantitati mari in laborator si apoi introduse inapoi in sistemul pacientului.

Se pare ca pana in prezent, rezultatele testelor de laborator s-au dovedit a fi incurajatoare, iar cercetatorii spun ca testele clinice pe oameni ar putea incepe chiar din luna noiembrie a acestui an, daca noul tratament trece de toate testele de siguranta in laborator.

Vezi si: Cum sa previi cancerul ovarian, boala grava ce prezinta simptome abia in stadii avansate

Sursa foto: verywellhealth.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...