Lemnul de santal este cu adevarat unul dintre cele mai flexibile si eficiente tratamente de ingrijire a pielii. Utilizat ca pulbere sau ca extract de ulei, este doar o componenta cheie utilizata in industria cosmetica pentru fabricarea parfumurilor, sapunurilor, pudrelor, cremelor si mastilor pentru fata, precum si a altor produse ayurvedice de ingrijire a pielii. Cu toate acestea, multe dintre aceste produse cosmetice includ si substante chimice si agenti de inalbire care pot fi periculosi pentru mai multe tipuri de piele. Ar putea fi o idee inteligenta sa folositi produse naturale, care sa ofere rezultate sigure si mai bune si care sa fie usor accesibile si simple. Adaugati lemn de santal ca parte a rutinei normale de ingrijire a pielii urmand combinatii usor de utilizat si simplu si observati cum pielea devine moale, supla si stralucitoare.
Mica istorie a lemnului de santal
Lemnul de santal a fost utilizat initial in vremurile istorice – probabil acum mai bine de 4.000 de ani. In India, a fost pentru cel putin 2.000 de ani unul dintre cei mai sacri copaci – o parte importanta a ritualurilor devotionale. Lemnul a fost utilizat pentru realizarea a numeroase artefacte religioase, cum ar fi toiagele si figurinele, impreuna cu o pasta de lemn de santal pentru marcarea pielii. Datorita eficientei sale impotriva furnicilor albe, lemnul a fost utilizat si in construirea cladirile antice.
Lemnul de santal a fost o planta terapeutica esentiala in medicamentele traditionale chinezesti si tibetane. Pana in 700 i.Hr., era un articol comercial important si a fost gasit in retetele de imbalsamare egiptene. A fost, de asemenea, utilizat in ritualurile mortii din alte tari – in India, a fost ars pe pirurile funerare sau poate a fost folosit pentru a face sicrie pentru cei foarte bogati, care foloseau cele mai esentiale materiale de parfum de mai mult de 2000 de ani. In China, betele de lemn de santal sunt extrem de frecvente ca tamaie. Lemnul de santal folosit in parfumeria europeana si americana nu a fost substantial pana in anii 1900, unde a fost (si este inca) laudat pentru capacitatea de fixare impreuna cu parfumul sau. Astazi este de obicei utilizat in parfumuri fine.
Dupa traditie, lemnul de santal este inca folosit la fabricarea obiectelor sacre, sculpturi, precum si alte ornamente artizanale. In trecut, era adesea folosit pentru usile templelor si merita, de asemenea, mobilierul sculptat delicat – desi cu preturile ridicate de astazi, este folosit in acest scop mai putin decat in trecut.
Lemn de santal si ingrijirea pielii
Pentru pielea stralucitoare si moale
Faceti o pasta de pudra de lemn de santal, pudra de curcuma, precum si pudra de argila indiana Multani Mitti, includeti apoi apa de trandafiri si aplicati pe fata si pe maini zilnic chiar inainte de baie. Lasati-l sa se usuce chiar inainte de spalare. Puteti inlocui apa de trandafiri cu lapte in cazul in care aveti pielea uscata. Utilizarea frecventa poate duce la un ten bland si foarte stralucitor.
Se amesteca o lingura de pudra de santal si o lingura de pudra de migdale impreuna cu laptele si se aplica pe fata si pe gat pentru a obtine un ten fara riduri, curat.
O masca de fata excelenta: Faceti o combinatie din 1 lingurita de pulbere de lemn de santal, ½ lingurita de pudra de curcuma si 2 linguri de miere si aplicati pe fata si pe gat. Se lasa 20 de minute si se spala bine cu apa rece. Folositi aceasta masca de cel putin doua ori pe saptamana pentru pielea matura, se va netezi dupa cateva tratamente.
Un tratament bun pentru pielea uscata: Se amesteca 1 lingurita de pulbere de lemn de santal cu 2 linguri de lapte de cocos proaspat. Aplicati pe fata si gat si apoi lasati sa se usuce. Spalati-va cu apa rece si vedeti stralucirea tenului de alta data imediat.
Pentru cosuri si acnee
Adaugati 1 lingurita de pulbere de lemn de santal la 1 lingurita de pudra de fasole Mungo. Creati o pasta cu adaos de apa distilata si aplicati pe cosuri si acnee. Se spala impreuna cu apa rece dupa o jumatate de ora. Acest remediu este metoda ideala de a scapa de acnee si cicatrici de la acnee.
Se amesteca o cantitate egala de pudra de lemn de santal, pudra de curcuma impreuna cu un varf de sofran si se adauga apa pentru a crea o pasta neteda. Aplicati in mod egal pe piele peste noapte pentru a indeparta acneea.
Pentru a reduce acneea si cicatricile acneei, combinati portii egale de pulbere de lemn de santal, ulei de nuca de cocos si suc de lime si folositi-l pe partile afectate. Lasati-l peste noapte inainte de a-l spala bine cu apa rece.
Tratamente pentru mancarimea pielii
Racirea, precum si proprietatile anti-microbiene ale lemnului de santal va ajuta sa calmati pielea, precum si sa vindecati micile abraziuni. Pulberea de lemn de santal combinata cu o lingurita de suc de lime reduce iritarea pielii si alergiile.
Faceti o pasta dintr-o lingurita de pudra de lemn de santal, o lingurita de pudra de curcuma si o lingurita de suc de lamaie. Aplicati in jurul zonelor cu mancarime. Se lasa 20-30 de minute si se spala cu apa rece. Observati cum mancarimea dispare si, de asemenea, roseata dispare.
Tratament pentru transpiratie in exces
Suferiti de transpiratie excesiva? Utilizati o pasta de lemn de santal si apa de trandafiri pe zone cu transpiratie abundenta pentru o usurare comoda.
Elimina ridurile
Faceti o combinatie de pulbere de lemn de santal, glicerina, precum si apa de trandafiri si aplicati-o pe fata in fiecare zi timp de aproximativ douazeci de minute si urmariti cum ridurile dispar.
Se amesteca pudra lemnului de santal, pudra de curcuma si, de asemenea, albusul oului si se aplica ca o masca pe fata. Colagenul din ou va ajuta sa indepartati cutele, in timp ce turmericul si, de asemenea, pulberea lasa pielea supla, precum si stralucitoare.
Muscaturi de insecte
Aplicati o combinatie de lemn de santal, curcuma si ulei de lavanda pe muscaturile de insecte pentru o odihna rapida de la umflaturi si mancarimi. Aceasta combinatie poate fi folosita si pentru a alunga si insectele.
Vezi si: 10 beneficii ale uleiului esential de santal
Abraziuni ale pielii, eczeme, psoriazis
Adaugati o lingurita de pulbere de lemn de santal impreuna cu o lingurita de camfor in apa de trandafiri pentru a crea o pasta. Folositi pe partile afectate ale pielii pentru a vindeca eczemele si psoriazisul.
Lemn de santal pentru pielea stralucitoare
Combinati 1 lingura de pudra impreuna cu lapte si folositi-o in mod egal pentru fata si gat. Lasati-l sa se odihneasca 15 minute si spalati bine cu apa calda. Utilizarea acestei paste ofera un efect de racire in doar cateva secunde. Tonifica pielea si hidrateaza. Pielea ramane moale, linistita dupa spalare. Utilizarea normala a acestei paste mentine pielea sanatoasa si stralucitoare pentru totdeauna.
Lemn de santal pentru cosuri
Combinati 1 lingura de pulbere de lemn de santal impreuna cu 1 lingura de curcuma. Utilizati aceasta pasta perfect peste zona predispusa la cosuri peste noapte. Cosurile vor disparea, probabil, fara urme in scurt timp.
Lemn de santal pentru masca de fata de zi cu zi
Se amesteca 1 lingura de pudra santal, precum si 1 lingura de curcuma impreuna cu miere. Faceti o pasta mai groasa si aplicati pe toata fata. Lasati-o pana cand masca se strange si se usuca. Curatati fata impreuna cu apa in cazul in care masca se usuca. Improspateaza pielea, precum si face ca pielea sa straluceasca.
Lemn de santal pentru ten mai curat
Combinati 1 lingura de praf de lemn de santal si 1 lingura de praf de migdale cu lapte. Utilizarea acestei paste ofera un ten curat, neted si perfect.
Lemn de santal ca parfum: Creati o pasta fina de pudra de santal impreuna cu apa de trandafiri si aplicati pe tot corpul, mai ales in zonele predispuse la transpiratie excesiva. Acesta functioneaza ca un deodorant excelent pentru intreaga zi. In plus, ajuta la prevenirea transpiratiei si functioneaza la caldura intepatoare.
Lemn de santal pentru eruptii cutanate
Amestecati lemnul de sandal impreuna cu o cantitate mica de camfor si pregatiti o pasta. Utilizati aceasta pasta pe eruptii. Roseata si mancarimea se vor reduce impreuna cu un rezultat linistitor ce vor fi simtite imediat.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: