Pepenele rosu provine din tarile Africii de Sud, de unde s-a raspandit peste tot in regiunile tropicale si subtropicale. Acesta are tot ce ne trebuie pentru a invinge caldura verii toride, dar si pentru a preveni sau trata anumite boli.
Pepenele rosu are un continut mare de apa si zaharuri naturale, cu un gust dulce si plin de substante miraculoase, cum ar fi anumite enzime, acizi organici sau licopenul, o substanta cu efect antioxidant, antitumoral si reglator imunitar.
Doza minima pentru a obtine beneficii de pe urma administrarii miezului de pepene este de 350 g/zi. Totusi, pentru a trata anumite afectiuni este necesar sa se mareasca doza.
Pentru o cura cu pepene, se recomanda sa se consume zilnic cate 1-2 kg de pepene, in mai multe reprize, cu jumatate de ora inaintea meselor principale.
Tratamente interne cu pepene rosu
-Pietre la rinichi: se recomanda cantitati cat mai mari de pepene rosu, minim 2 kg/zi. De asemenea, se recomanda ca cu 3 zile inainte de a incepe cura cu pepene si in ultimele 3 zile de cura, sa se administreze plante care sfarama calculii renali (frunze de mesteacan, frunze de merisor, rasina de pin, boabe de ienupar), aportul de apa de la pepene ajutand la eliminarea lor. La interval de 1-2 ore dupa ce s-a consumat pepene, se tine pe zona rinichilor o sticla cu apa foarte calda.
-Pietre la bila: in aceasta afectiune se recomanda semintele de pepene. Acestea se usuca, se dau prin rasnita de cafea si se ia in fiecare dimineata cate o lingurita, amestecata cu o lingura de ulei de masline. Se ia 10 zile, dimineata, pe stomacul gol, si se sta culcat 10 minute pe partea dreapta. Tratamentul dureaza 3 luni, cate 10 zile din fiecare luna, la intervale regulate. In toata aceasta perioada, se exclud prajelile, grasimile, alcoolul si cafeaua. Vezi si: Seminte de pepene verde fierte: secretul unei frumuseti de invidiat
-Constipatie: se consuma cate 1-2 kg de pepene pe zi, in fiecare dimineata, pe stomacul gol, fara a manca apoi nimic vreme de 4 ore. Prima masa va incepe cu patru linguri de tarate de grau inmuiate in apa si, eventual, indulcite cu miere. Apa si fibrele alimentare, adica substantele comestibile nedigerabile din compozitia pepenilor, actioneaza la nivelul intestinului gros ca un piston, impingand, din acesta, toate reziduurile.
-Cura de slabire: pepenii sunt saraci in calorii, contin fibre alimentare care raman mult timp in stomac, impiedicand reaparitia senzatiei de foame si, in plus, au efect laxativ. Consumat inainte de mesele principale, el va limita drastic cantitatea de hrana pe care o vom ingera, actionand astfel ca un reglator natural si foarte placut al poftei de mancare.
-Nefrita, pielita, pielonefrita: se consuma cate 1-1,5 kg de pepene intr-o singura repriza. Apa organica pe care o contine, dar si anumite substante cu efect diuretic, antiinflamator si stimulent imunitar, sunt un adevarat elixir pentru bolile de rinichi.
-Reumatism: o cura de 12-20 zile cu pepene rosu este un purificator puternic cu efectele detoxifiante si antiinflamatoare articulare.
-Guta: se recomanda consumul a cate 2 kg de pepene rosu zilnic, pe o perioada de 20 de zile. Este o cura simpla, dar care mobilizeaza puternic sarurile acidului uric din tesuturi si ajuta la eliminarea lor prin urina. Totodata, datorita efectul sau antiinflamator, pepenele ajuta la rarirea/eliminare crizelor de guta.
-Adjuvant in cancerul de prostata: licopenul din pepene este una dintre cele mai puternice substante pentru prevenirea bolii canceroase (mai ales cel de prostata).
Vezi si: Lucruri interesante si mai putin stiute despre pepenele rosu
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: