Tratament naturist pentru gusa

Gusa inseamna cresterea in volum a glandei tiroide, de obicei cu pastrarea a functiei sale.

Cauze: carenta in aportul de iod din alimentatie si apa, iar o alta cauza a gusei poate fi tiroidita cronica autoimuna Hashimoto, care este o inflamatie autoimuna a tesutului tiroidian.

Simptome: poate produce fenomene compresive care duc la dificultate de a inghiti, modoficarea vocii prin raguseala si tulburari de respiratie si chiar de circulatie sanguina la nivel cervical.

Tratament naturist gusa:

Gusa este hipertrofie durabila a glandei tiroide. Aveti nevoie de rabdare si consecventa in tratament.

  • In primul rand, ar trebui sa se faca cataplasme cu argila si varza proaspata. Apoi, beti infuzii de coada-soricelului, ienupar, salvie, talpa-gastei. Se beau inghitituri mici, de preferat dimineata pe stomacul gol si apoi pe intreaga durata a zilei.
  • Se face un decoct din: un pumn de laminaria sau iarba-de-mare (alge) la 10 cani de apa, care se lasa la macerat vreme de 4 ore, apoi se fierbe si se filtreaza. Se poate face infuzie simpla, din care se beau 2-4 cani/zi. Se face gargara cu iarba neagra sau dragaica. Gargara se face cat mai des si cat mai adanc, daca se poate cu planta proaspata.
  • Cataplasmele de argila se pun pe tot gatul, toata noaptea, sa fie groase de 1 cm. Frunzele zdrobite de varza se pun la fel, toata noaptea. Se beau zilnic 2 pahare de suc proaspat de varza. In plus, se maseaza zonele tiroida si hipofiza.

!!! In cazuile cand gusa produce fenomene compresive (tulburari de ritm cardiac, osteoporoza) sau exista suspiciunea de nodul malign (canceros) se indica tiroidectomia, adica indepartarea chirrgicala a glandei tiroide. Dupa acesta este nevoie de instituirea tratamentului substitutiv tiroidian, hormonii tiroidieni fiind esentiali pentru organism.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

You may also like...