4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Tot ce trebuie sa stii despre mastile cosmetice

Mastile cosmetice reprezinta un mijloc foarte eficient de a ne mentine aspectul sanatos al pielii. Mastile sunt folosite din cele mai vechi timpuri, iar daca stii cum sa le folosesti, aceste iti aduc numai beneficii si cine nu-si doreste o piele mai neteda, curata, supla si intinerita?

Mastile cosmetice. Iata ce calitati trebuie sa aiba o masca:

-sa formeze o pasta moale, fara grunji sau miros neplacut
-sa se poata intinde uniform pe piele
-sa se usuce repede
-sa formeze pe piele un strat aderent
-sa poata fi indepartata usor de pe piele, fara sa produca durere, eventual numai cu apa
-sa nu contina substante vatamatoare organismului

Ce tipuri de masti cosmetice exista:

Masti de curatare a tenului – sunt absolut toate mastile cu acest rol, dar la unele acesta este secundar. Cele care se fac numai pentru curatirea pielii se fac cu substante care absorb murdaria, excesul de sebum, celulele moarte si de obicei contin si substante abrazive, care prin curatire au un efect de frecare al pielii si cu aceasta curata mai drastic, ca alte masti. Contin: caolin, bentonita, amidon, oxid de zinc, carbonat de magneziu.

Masti nutritive – ajuta la regenerarea pielii, la intarzierea fenomenelor imbatranirii sau la disparitia ridurilor. Se vor face cu: galbenus de ou, cazeina, creme grase cu vitamine, polen, miere. Ultimele produse cosmetice contra ridurilor contin si albumine animale, proteine din lapte, etc si pot fi aplicate pentru perioade mei lungi, deoarece sunt aproape invizibile formand un strat foarte fin la suprafata pielii. Aplicate perioade mai lungi acestea au un efect mult mai pronuntat.

Masti calmante – se aplica pentru pielea iritata, sau foarte sensibila. Sunt cu infuzii din plante si caolin sau amidon.

Masti astringente – se folosesc de obicei la tenurile grase cu porii deschisi. Se fac din substante sicative: carbonat de magneziu, carbonat de calciu, caolin si diferite sucuri de legume sau fructe, sau chiar infuzii simple din plante astringente.

Masti hidratante – sunt folosite la tenurile uscate si deshidratate.
Au rolul de a complecta necesarul de apa al pielii. Se pot inlocui insa cu simple comprese cu ceaiuri din plante.

Masti cu actiune tonica – se folosesc la tenurile ofilite, cu riduri, etc. Se fac din sucuri de fructe cu actiune revitalizanta: capsuni, fragi, caise, piersici, struguri albi, infuzii de menta, polen, laptisor de matca, miere, etc.

Mastile cosmetice se mai pot clasifica dupa:

  • Consistenta:

-cu viscozitate mare sau pastele care contin mai mult caolin,
-cu viscozitate redusa sau care curg. Acestea sunt mai usor de aplicat si prin uscare produc o tensiune a pielii care ajuta la netezirea ei si este foarte mult apreciata.

  • Dupa temperatura:
    -masti reci
    -masti calde.

Mastile sunt de obicei reci in afara de masca de parafina care se pune calda. Parafina se poate folosi simpla sau in amestec cu alcool cetilic sau stearic. Se topesc si se intind pe fata, calde. Prin racire masca formeaza u strat impermeabil prin care transpiratia pielii nu se poate evapora. Aceasta transpiratie contribuie la indepartarea murdariei si in acelasi timp pielea se hidrateaza. Efectele sunt de-a dreptul spectaculoase si se obtin foarte rapid. Este una dintre procedurile rapide de restabilire a pielii si de curatire.

Cele mai folosite substante la prepararea mastilor cosmetice sunt:

-Oul. Acesta se poate folosi intreg sau doar albusul sau numai galbenusul. Albusul este indicat pentru tenurile grase, iar pentru tenurile uscate galbenusul.
-Uleiuri vegetale. Acestea sunt indicate pentru tenurile uscate. Se poate folosi orice ulei (de masline, migdale, floarea soarelui, soia, germeni de porumb, etc).
Mastile cosmetice cu ulei se aplica sub forma unor comprese. Uleiul trebuie sa fie caldut, pentru a inmuia stratul cornos al epidermei, precum si pentru a indeparta impuritatile de pe piele.
-Parafina. Aplicata pe piele topita, formeaza prin racire un strat izolator care nu lasa sa se evapore sudoarea eliminata din cauza temperaturii ridicate a parafinei. In cazul tenului uscat caracterizat printr-o transpiratie insuficienta nu are rost sa fie aplicata deoarece nu are efect.
-Cazeina. Este emolienta si calmanta, reface pielea. Se obtine din lapte de vaca.
-Substante minerale (argila, caolin, carbonat de calciu, carbonat de magneziu, oxid de zinc, sulf, etc).
-Drojdia de bere
-Laptele si smantana. Au actiune emolienta si se indica tenurilor uscate.
-Substante medicamentoase (mentol, camfor, acid salicilic, alaun, etc).
-Infuzii din plante
-Extracte din namoluri
-Sucurile de legume si fructe. Acestea se vor alege in functie de natura tenului. Se fac chiar inainte de a se folosi, deoarece daca stau mai mult aceste sucuri se oxideaza, isi schimba culoarea si nu mai sunt utilizabile.
-Tarate de grau. Sunt indicate tenurilor ridate sau normale. Daca se pune mai mult suc de lamaie se foloseste la tenurile grase.
-Faina de grau/alte cereale
-Amidon
-Miere

Se mai pot folosi:

-Talc, amidon, oxid de titan, oxid de zinc, carbonat de magneziu, etc.
-Acidul acetic (otetul) are actiune stimulenta, tonica si se mai foloseste foarte mult contra mancarimilor sau in intariturile pieli.
-Acidul lactic este astringent
-Acidul tartric(sare de lamaie) este astringent si micsoreaza transpiratia exagerata.
-Acidul citric-suc de lamaie- este antiseptic, astringent, antipruginos si usor decolorant.
-Acidul boric- antiseptic si antiinflamator.
-Acidul salicilic-antiseptic. Se foloseste 1-2% pentru ca in cantitate mai mare provoaca descuamarea pielii.
-Alaunul (sulfatul de aluminiu si potasiu) este astringent puternic.
-Ihtiolul 2% la tenuri acneice sau seboreice.
-Tinctura de benzoe este usor astringenta, decoloranta, calmanta, dar de cele mai multe ori se foloseste pentru a se conserva mai bine produsele cosmetice.

Mastile cosmetice se aplica numai dupa ce pielea a fost demachiata si curatata in profunzime, ai facut o baie de abur, un masaj facial si abia apoi se aplica masca.
Se va aplica pentru fiecare tip de ten masca potrivita. Este bine ca aceasta sa fie aplicata, atat pe gat cat si pe decolteu, pentru a nu crea diferente vizibile.

Demachierea se face in fiecare seara si dimineata, iar in timpul zilei ori de cate ori se aplica un nou fard. Trebuie sa se cunoasca faptul ca demachierea este foarte importanta pentru ca atunci pielea poate respira in voie, iar demachiantul folosit este in functie de natura tenului.

Vezi si:

Pudra de cacao, rasfatul frumusetii tale. Masti faciale si corporale care merita incercate

Masti de frumusete pentru orice tip de ten

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole