6.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Tot ce trebuie sa stii despre baia bebelusului

Cu siguranta una dintre provocarile vietii de proaspat parinte este baia bebelusului. De obicei, parintii cer ajutor de la familie, din frica manuirii nou-nascutului. Insa, baia este un moment important pentru bebelus, tocmai de aceea este de preferat sa fie facuta chiar de catre mama si tata. Iata ce ar trebui sa stie orice parinte inainte de prima baita a celui mic.

Baia este un moment de relaxare pentru oricine, mai ales pentru nou-nascuti, obisnuiti inca din burtica cu apa. Prima balaceala ar trebui sa se faca dupa caderea buricului. Pana atunci bebelusul se poate spala la chiuveta sau cu un prosop ud. Trebuie sa se tina cont de ora baitei si sa incercati sa ii creati un obicei. Cei mici nu au inca ideea de zi-noapte, iar baia de seara ii poate ajuta sa se obisnuiasca sa doarma mai bine toata noaptea. Baia se face, in general, cu cel putin o ora inainte de masa de seara. Cand cei mici plang la baie inseamna ca au o durere (poate colici) sau le este foarte foame si somn. De aceea, ora baitei se poate schimba in functie de programul bebelusului.

Baia bebelusului – Temperatura ideala

In camera in care cel mic va face baie ar trebui sa fie o temperatura de 25 de grade, chiar daca dupa baita acesta se va odihni cel mai bine daca in camera lui sunt cel mult 18 grade Celsius. Apa din cadita ar trebui sa fie pana la 10 cm din inaltimea ei si sa aiba o temperatura intre 33 si 35 de grade Celsius. Sunt specialisti care sfatuiesc ca temperatura sa fie, de fapt, intre 36 si 38 de grade. Fiecare bebelus are preferintele lui, de aceea trebuie incercat pana se gaseste temperatura ideala pentru el. Un termometru digital de baie si de camera, care este in acelasi timp si jucarie, va va ajuta sa stabiliti exact temperatura potrivita pentru bebelus. Daca nu, apa se poate verifica bagand cotul, daca va arde, inseamna ca este prea fierbinte pentru bebe.

Cada nu este atat de importanta precum este suportul pe care este pusa. Mare grija cu acesta, alegeti ceva cat mai stabil. In plus, inainte de fiecare baie aveti grija sa aveti la indemana toate lucrurile necesare baitei. Nu este indicat sa lasati bebelusul nesupravegheat sau sa il tineti ud in afara baii. Puneti in cadita un prosop moale, este posibil sa nu ii faca prea mare placere contactul direct cu plasticul.

Intrat in baita, bebelusul se manuieste cu blandete si i se tine capul sus. Prima reactie a lui la baie depinde de reactiile parintilor. De aceea, nu va crispati, incercati sa radeti cat mai mult si sa ii zambiti, sa ii creati impresia ca este un moment de placere. Folositi produse cat mai naturale, spalati cu atentie mai ales pliurile si zona de dupa urechi, unde se aduna laptic. Nu ezitati sa il lasati mai mult in apa daca ii place.

Daca in baita ii veti pune ceai de musetel, acesta va contribui la starea lui de calmare. Musetelul este, de asemenea, si un bun antispasmodic, dezinfectant si antiinflamator, fiind de mare ajutor in eruptii ale pielii, mai ales daca cel mic are o piele mai sensibila. Mai mult, baile cu ceai de musetel au un efect de calmare extraordinar, avand o influenta benefica asupra intregului sistem nervos.

Sfaturi pentru o baita cat mai relaxanta

Persoana care imbaiaza bebelusul ar trebui sa aiba unghiile taiate scurt si sa nu poarte niciun fel de bijuterii, care ar putea sa il zgarie sau sa il incomodeze. Mai intai se spala corpul, apoi capul si nu este neaparat necesar sa fie spalat pe cap zilnic, mai ales dupa ce se curata cojile de tot. Incepeti de sus in jos, de la urechi la picioruse.

De preferat ar fi sa nu folositi produse spumante sau uleiuri, acestea pot provoca iritatii. Bebelusul se clateste cu apa curata. Evitati dusul in primele luni, s-ar putea sa il sperie. Gauriti un dop de la o sticla si turnati apa pe corpul celui mic cu grija. Dupa baie, puneti-l intr-un prosop moale si tamponati cu atentie in special zona unde se pune scutecul si pliurile unde se aduna apa mai multa.

Baia va deveni astfel o rutina placuta, care il va ajuta pe cel mic sa adoarma mai bine si sa se odihneasca cum trebuie. Cu timpul, acesta se va obisnui cu apa, va incepe sa stropeasca si sa se joace cu jucarii. Alegeti jucarii sigure si distractive pentru momentul baitei, produse verificate si testate din punctul de vedere al standardelor. Gasiti AICI produse care sa fie si jucarii pentru baie, dar si lucruri utile, precum termometru de apa.

Chiar daca medicii recomanda sa se faca baie in fiecare zi, tineti cont de faptul ca nou-nascutii cu transpira atat de mult si nici nu sunt scosi in medii cu mult praf. Este adevarat ca in anotimpul cald acestia se simt mai bine dupa baita, caldura ii afecteaza si pe ei. Insa, cand vremea este mai racoroasa, baita nu este absolut necesara. De altfel, daca bebelusul nu se simte prea bine la baie, nu trebuie fortat, copiii se vor juca la un moment dat cu apa, oricum.

Vezi si:

Cum previi si tratezi iritatia de scutec la bebelusi

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole