11.6 C
București
vineri, martie 29, 2024

Toporasi. Ce indicatii terapeutice au vestitorii primaverii

Toporasul sau violeta (Viola Odorata) este o planta erbacee, originara din Europa, cu flori mici, de culoare violet, rareori alba, roza sau albastra, si cu un miros foarte placut. Florile de toporasi sunt printre primii mesageri ai primaverii si ii gasim la marginile padurilor, sub arbusti, poieni si uneori şi prin gradini.

Putini stiu, insa toporasii au fost utilizati, inca din vechime, in diferite remedii naturiste. Astfel, stramosii nostri considerau ca toporasii erau un leac bun impotriva anumitor afectiuni.

In scop terapeutic, de la aceasta planta se folosesc florile, frunzele si radacina. Acestea se recolteaza primavara, cand planta infloreste (din martie pana in aprilie).

In medicina naturista, planta este folosita si in prezent, in special la afectiunile organelor respiratorii si in diferite boli de piele.

Toporasi – Proprietati

Planta are in compozitia ei alcaloizi, uleiuri esentiale, substante amare, cumarine, eugenol, flavonoide, glicozide, odoratină, esteri metilici ai acidului salicilic, saponine, mucilagii, triterpene, vitamina C si saruri minerale.

Planta are efect antibacterian, decongestionant, linistitor, purificator de sange, imbunatateste circulatia, anti-inflamator, emolient, calmant, diuretic, expectorant, transpirant, antispastic, expectorant si analgezic.

Principalele proprietati terapeutice:

-In uz extern, planta este eficienta in rani purulente, ulceratii si cicatrici, sub forma de comprese.

-In uz intern, planta reduce tensiunea arteriala, curata sangele si provoaca expectoratia.

Ce indicatii terapeutice au toporasii:

Toporasii se pot folosi in tratamentul urmatoarelor afectiuni: raceli, tuse, amigdalita cronica, bronsita, guturai, febra, dermatoze, rani, tumori maligne ale pielii, hipertensiune arteriala, insomnii, intoxicatii acute, palpitatii, reumatism, cistita, colita, constipatie si ulcer gastroduodenal.

Toporasii, un bun remediu in cazul durerilor de cap

Pentru dureri de cap se prepară o tinctură din flori și rădăcini. Se folosește extern pentru masarea frunții sau a tâmplelor.

Toporasii – un bun adjuvant in afectiunile respiratorii

Datorita continutului de uleiuri esentiale, a saponinelor si a substantelor amare, toporasii au un efect de relaxare asupra corpului, ucid bacteriile si intareste sistemul imunitar. Se recomanda ceaiul din frunze proaspete sau uscate, 1 lingurita de planta la 200 ml apa fiarta, se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se beau cate 3 cesti pe zi.

Impotriva racelilor, a gripei, a durerilor in gat si bolilor respiratorii, se recomanda si siropul de toporasi, care se face din flori proaspat culese. Se pun florile intr-un borcan, iar deasupra se toarna miere, cat sa le acopere. Se lasa la macerat 2 saptamani, dupa care se filtreaza. Se ia cate o lingura de sirop, de 3-4 ori pe zi.

Toporasii, un bun remediu pentru afectiunile pielii

Saponinele existente in frunzele de toporasi stimuleaza metabolismul pielii, avand ciar puteri anti-cancerigene. Pentru tratamentul pielii, se recomanda un terci de toporasi, care se aplica sub forma de prisnita pe abcese, afectiuni canceroase ale pielii sau arsuri. Totodata, cremele de toporasi sunt recomandate pentru vindecarea cicatricelor. Folosita in mod regulat, crema de violete dizolva uneori chiar si cel mai dur tesut cicatriceal, actionand in profunzime. Spre deosebire de alte creme, aceasta poate fi utilizata si pentru inmuierea cicatricelor mai vechi sau protuberante.

Anumiti specialisti, recomanda crema de toporasi chiar si in profilaxia metastazelor, dupa operatiile de cancer la san, folosita zilnic, alternativ cu cea de galbenele. Totodata, crema de toporasi se poate utiliza si in endometrioze, pentru masajul zilnic al abdomenului sau dupa operatia de endometrioza, pentru vindecarea cicatricelor.

Iata cum se prepara crema de toporasi

Ingrediente necesare: 20 g toporasi (flori proaspete), 10 ml ulei de masline, 20 g seu de oaie si 3-4 picaturi ulei eteric de trandafiri.

Intr-un recipient, se pun toate ingredientele mentionate mai sus, mai putin uleiul de trandafiri, si se lasa sa se infierbante pe baia de apa, amestecand incontinuu. Dupa ce s-a topit seul, se mai amesteca cateva minute si apoi se filtreaza. Dupa racire, se adauga si uleiul eteric de trandafiri, pentru ca alifia sa fie mai parfumata si sa tina mai mult. Apoi, se toarna crema obtinuta intr-un borcan sau cutie de crema si se pastreaza la frigider, avand o valabilitate de 1 an.

Toporasi – Precautii

Planta nu este recomandata sa se consume in doze mari, deoarece poate provoca greata si varsaturi. De asemenea, cei cu un stomac sensibil si femeile insarcinate trebuie sa consume planta doar in cantitati mici.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole