27.9 C
București
marți, aprilie 16, 2024

Top 8 alimente care sporesc inteligenta si hranesc creierul

De obicei, oamenii nu isi amintesc unde isi lasa cheile sau telefonul. Deficientele nutritionale apar din cauza consumului de alimente gresite si deteriorarea radicalilor liberi si inflamatia care rezulta. Imbatranirea este o alta cauza si chiar afectiuni precum hipotiroidismul si boala Lyme pot afecta capacitatea de a gandi clar si de a-si aminti lucruri importante si uneori pot duce la boli cronice precum Alzheimer si Parkinson. Se poate imbunatati modul de functionare al creierului prin alegerea unei diete mai sanatoase. Iata top 8 alimente care sporesc inteligenta, memoria si atentia.

Alimente violet si rosii

Ciresele negre, afinele rodiile, strugurii negri, sfecla, carnea de vita ofera puterea antocianinelor, antioxidanti puternici care protejeaza vasele de sange si sporesc comunicarea intre celulele nervoase. Un studiu realizat in American Journal of Clinical Nutrition (2005) a aratat ca fitochimicele, cum ar fi antocianinele din afine, pot imbunatati semnalizarea intre celulele nervoase. Afinele pot face, de asemenea, mai eficienti receptorii celulelor nervoase atunci cand se leaga cu mesagerii chimici ai creierului.

Fierul, care se gaseste in alimentele rosii din plin, ajuta la cresterea dezvoltarii creierului. Fierul ajuta la furnizarea oxigenului pentru sanatatea creierului. Promoveaza activitatea creierului si creeaza cai neuronale care ajuta la prevenirea sanselor de afectiuni cognitive, precum boala Alzheimer si dementa.

Oul

Unul dintre beneficiile mai putin cunoscute ale oualor este impactul lor asupra sanatatii cognitive, in principal datorita nivelului ridicat de colina pe care il contin. Colina este adesea grupata cu vitaminele B, dar, de fapt, este un nutrient usor necunoscut care ajuta la crearea cailor neuronale critice in creier. Se estimeaza ca aproximativ 90% din populatie obtine mai putina colina decat are nevoie organismul, dar ouale intregi furnizeaza colina in cantitati mari!

Alimente verzi (broccoli, spanac)

Alimentele de culoare verde inchis contin magneziu, care reduce nivelul de proteine ​​C-reactive (CRP), un marker al inflamatiei din sange. Proprietatile lor antioxidante ajuta la protejarea sistemului nervos central de daunele cauzate de oxidare. De asemenea, imbunatatesc memoria.

Suc de portocale si fructe sau legume de culoare galbena sau portocalie

Deficitul de folat este printre motivele principale ale greutatii scazute la nastere, precum si a defectelor tubului neural, care sunt probleme congenitale in creier, precum si ale maduvei spinarii. In plus, este probabil cel mai cunoscut deficit pentru aceste defecte de nastere. Consumul unui pahar de suc de portocale ofera in fiecare zi 40 de mcg de folat femeilor insarcinate. Folatii sunt micronutrienti esentiali care sunt recunoscuti pentru evitarea unei multitudini de defecte la nastere. Portia mentionata ofera 10% din valoarea zilnica sugerata a folatilor.

Fructe uscate (caise, prune, stafide)

Acestea sunt foarte bune, deoarece contin bor. Un mineral care se gaseste in alimente si in mediu si pe care oamenii il pot lua si ca supliment. Se considera ca borul este util pentru construirea oaselor si muschilor puternici, pentru tratarea osteoartritei, cresterea nivelului de testosteron in sange si imbunatatirea abilitatilor cognitive si coordonarii musculare.

Cercetarile arata ca un continut scazut de bor contribuie la creierul lent, la invatarea greoaie, la dezvoltarea cognitiva slaba si la pastrarea informatiilor mai putin timp. Borul este considerat un nutrient al creierului care ajuta la indeplinirea sarcinilor, o atentie mai buna, controlul motor si memoria pe termen scurt. Cercetatorii au comparat efectele unui aport scazut de bor la adultii sanatosi cu un aport mai mare. Exista o crestere semnificativa de activitate a creierului la grupul celor care consuma bor din alimente sau ca supliment.

Rezultatele au aratat o imbunatatire a performantei sarcinii pe diverse teste psihomotorii si cognitive din grupul care primeste mai mult bor, inclusiv abilitati motorii, timpi de raspuns mai buni, dexteritate manuala, coordonare ochi-mana, perceptie, atentie si memorie pe termen scurt sau lung.

Afine

Afinele sunt fructe minune, care au capacitatea de a reduce sansele de cancer, ajuta in tratarea bolilor de inima si a bolii Alzheimer. Poseda antioxidanti care inhiba efectul dementei. Cercetarile sugereaza ca afinele ar putea imbunatati memoria, precum si functia cognitiva la adultii in varsta, datorita prezentei flavonoidelor cunoscute sub numele de antocianina.

Un alt raport de cercetare arata ca afinele ajuta la imbunatatirea memoriei, deoarece poseda o cantitate mare de antioxidanti si alte fitochimice. Se mai numeste si imbunatatitor de memorie. Consumul regulat de suc de afine imbunatateste memoria si invatarea.

Nucile, mai ales migdalele

Migdalele au cantitati mari de nutrienti care ajuta la dezvoltarea si sanatatea creierului. Sunt asociate cu un nivel intelectual ridicat si sunt considerate alimente esentiale pentru copiii in crestere. Migdalele contin doua substante nutritive vitale pentru creier, L-carnitina si riboflavina, care sunt asociate cu activitatea creierului care duce la noi cai neuronale si la o aparitie mai mica a bolii Alzheimer. Inmuiati migdalele si apoi dati-le copiilor in fiecare dimineata.

Peste gras

Creste functiile creierului si promoveaza memoria. Contine vitamina D, A, aminoacizi si seleniu care impiedica deteriorarea sistemului nervos care sunt asociate cu imbatranirea. Actioneaza ca antidepresiv, trateaza boala Parkinson, Alzheimer si relaxeaza creierul.

Mai trebuie adaugate: ciocolata neagra de calitate, semintele, mai ales cele de susan, ceaiul verde, rozmarinul, avocado.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole