30.4 C
București
sâmbătă, august 24, 2024

Top 5 uleiuri esentiale antibacteriene

Uleiurile esentiale sunt recunoscute pentru proprietatile lor terapeutice si sunt folosite de secole in medicina traditionala pentru a trata diverse afectiuni. Printre multiplele lor beneficii, unele uleiuri esentiale sunt cunoscute pentru proprietatile lor antibacteriene, ajutand la combaterea infectiilor si la mentinerea sanatatii.

Tot mai multe dovezi arata ca uleiurile esentiale antibacteriene pot ucide in mod eficient bacteriile fara a deveni rezistente la ele, facandu-le resurse antibacteriene si antimicrobiene excelente.

Iata o lista cu top 5 uleiuri esentiale antibacteriene:

1. Uleiul de arbore de ceai (Tea Tree)

Uleiul de arbore de ceai este unul dintre cele mai populare uleiuri esentiale datorita proprietatilor sale antibacteriene puternice. Acesta este eficient impotriva unei game largi de bacterii, inclusiv Staphylococcus aureus si Escherichia coli. Este adesea utilizat pentru tratarea taieturilor, arsurilor si infectiilor cutanate. De asemenea, poate fi adaugat in produse de curatenie pentru a dezinfecta suprafetele.

De asemenea, studiile au aratat ca la aplicare, a existat un efect imediat urmat de un efect cu eliberare lenta pe o perioada de 24 de ore. Acest lucru inseamna ca exista un raspuns celular initial in momentul utilizarii, dar uleiurile par sa continue sa functioneze in organism, facandu-le optiuni excelente si ca antimicrobiene.

Mod de utilizare:

  • Pentru piele: Diluati cateva picaturi de ulei de arbore de ceai cu un ulei purtator (cum ar fi uleiul de cocos) si aplicati pe zona afectata. Totodata, unii specialisti recomanda si amestecarea uleiului cu o lingurita de miere de Manuka si/sau ulei de cocos si aplicarea locala pe zona afectata. Puteti, de asemenea, sa combinati cate o picatura de ulei de oregano, scortisoara si cimbru cu miere de Manuka si sa o luati ca un tonic, dar trebuie sa va asigurati ca sunteti pe deplin educat despre toate uleiurile inainte de a le ingera, mai ales daca aveti o afectiune medicala, sunteti insarcinata sau alaptati.
  • Pentru curatenie: Adaugati 20 de picaturi de ulei de arbore de ceai la un amestec de apa si otet pentru a crea un spray dezinfectant.

2. Uleiul de lavanda

Pe langa proprietatile sale calmante si relaxante, uleiul de lavanda are si puternice proprietati antibacteriene. Este eficient impotriva bacteriilor responsabile pentru infectiile pielii si este adesea utilizat pentru a accelera vindecarea ranilor si a arsurilor minore.

Mod de utilizare:

  • Pentru piele: Aplicati ulei de lavanda diluat pe taieturi, rani sau arsuri pentru a preveni infectiile.
  • Pentru inhalare: Adaugati cateva picaturi de ulei de lavanda intr-un difuzor pentru a purifica aerul si a reduce bacteriile din mediul inconjurator.

3. Uleiul de eucalipt

Uleiul de eucalipt este cunoscut pentru proprietatile sale antiseptice si antibacteriene. Este deosebit de eficient impotriva bacteriilor care afecteaza sistemul respirator, cum ar fi Mycobacterium tuberculosis. Acesta poate fi utilizat pentru a trata infectiile respiratorii, congestia nazala si durerile de gat.

Mod de utilizare:

  • Pentru inhalare: Adaugati cateva picaturi de ulei de eucalipt in apa fierbinte si inhalati vaporii pentru a calma simptomele respiratorii.
  • Pentru piele: Diluati uleiul de eucalipt cu un ulei purtator si masati-l pe piept pentru a ajuta la decongestionare.

4. Uleiul de oregano

Uleiul de oregano este unul dintre cele mai puternice uleiuri esentiale antibacteriene, datorita compusului sau activ, carvacrol. Este eficient impotriva unor bacterii rezistente la antibiotice si poate fi folosit pentru a trata infectiile bacteriene si fungice.

De asemenea, studiile au aratat ca uleiul de oregano si nanoparticulele de argint, cunoscute si sub denumirea de argint coloidal, au activitate antibacteriana puternica impotriva unor tulpini bacteriene rezistente la medicamente. Rezultatele au aratat ca atat tratamentele individuale, cat si cele combinate au oferit o reducere a densitatii celulare, ceea ce face loc activitatii antimicrobiene prin distrugerea celulelor.

Mod de utilizare:

  • Pentru piele: Aplicati ulei de oregano diluat pe infectiile cutanate pentru a accelera vindecarea.
  • Pentru administrare interna: Consultati un specialist inainte de a lua ulei de oregano pe cale orala, deoarece acesta este foarte concentrat si puternic.

5. Uleiul de cimbru

Uleiul de cimbru este cunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene, antifungice si antivirale, conform studiilor de specialitate. Este eficient impotriva bacteriilor care cauzeaza infectii respiratorii si digestive si este adesea folosit pentru a stimula sistemul imunitar.

Un studiu a fost realizat folosind 52 de uleiuri esentiale diferite impotriva diferitelor tulpini bacteriene, inclusiv infectii cu candida, salmonella si stafilococ, impreuna cu infectii ale pielii si pneumonie. Doua uleiuri pe care studiul le-a notat in mod special ca fiind cele mai eficiente au fost uleiul esential de cimbru si uleiul de vetiver.

Mod de utilizare:

  • Pentru piele: Aplicati ulei de cimbru diluat pe zona afectata pentru a trata infectiile.
  • Pentru inhalare: Adaugati cateva picaturi de ulei de cimbru intr-un difuzor pentru a ajuta la dezinfectarea aerului si la combaterea bacteriilor.

!!! Consultarea unui specialist in aromaterapie sau a unui medic este intotdeauna recomandata inainte de a incepe orice nou tratament cu uleiuri esentiale.

Vezi si: Apa de gura cu cuisoare. Reteta simpla cu efect antibacterian si antiinflamator

Vezi si: Ceai din frunze de guava: are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene si antibacteriene

Vezi si: Drojdia inactiva: potentialul stimulent imunitar antiviral si antibacterian

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole