Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, este un nutrient esential pentru sanatatea organismului. Este un antioxidant puternic care protejeaza celulele de daunele oxidative, sprijina sistemul imunitar, imbunatateste absorbtia fierului si contribuie la productia de colagen pentru piele, oase si vasele de sange. Deoarece corpul nostru nu poate produce vitamina C, este esential sa o obtinem din alimentatie.
Exista putine vitamine care sa aiba la fel de multe beneficii pentru sanatate ca vitamina C. Dublandu-se atat ca nutrient esential, cat si ca antioxidant puternic, consumul de alimente bogate in vitamina C poate avea un impact urias asupra sanatatii noastre din interior spre exterior.
Abundenta intr-o varietate mare de fructe si legume, aceasta vitamina este un micronutrient puternic si o parte esentiala a dietei. De la incetinirea imbatranirii pielii pana la reducerea nivelului de colesterol, studiile au descoperit ca vitamina C beneficiaza de multe aspecte ale sanatatii.
Iata o lista cu cele mai bune alimente bogate in vitamina C, sustinute de date nutritionale.
-
Camu camu (2800 mg/100 g)
Camu Camu este un fruct tropical si este considerat cea mai bogata sursa naturala de vitamina C. Continutul sau ridicat de antioxidanti ajuta la combaterea stresului oxidativ si la intarirea sistemului imunitar. Poate fi gasit si la noi, cu o simpla cautare pe internet, in special sub forma de suplimente, pulbere.
2. Acerola (1677 mg/100 g)
Acerola este un alt fruct exotic cunoscut ca fiind una dintre cele mai concentrate surse de vitamina C. Este utilizata frecvent in suplimentele alimentare datorita beneficiilor sale pentru sanatatea pielii si a sistemului imunitar.
3. Macese (426 mg/100 g)
Macesele sunt fructele arbustului de maces si sunt extrem de bogate in vitamina C. Ele sunt adesea utilizate in ceaiuri si suplimente pentru a sustine imunitatea si sanatatea pielii.
4. Ardei iute rosu (242 mg/100 g)
Nu doar adauga savoare mancarurilor, ci este si o sursa importanta de vitamina C, oferind aproape de trei ori mai mult decat necesarul zilnic recomandat pentru adulti. In plus, este o sursa excelenta de vitamina A si antioxidanti, contribuind la sanatatea ochilor si a pielii.
5. Guava (228 mg/100 g)
Guava este un fruct tropical exceptional de bogat in vitamina C, furnizand de peste patru ori doza zilnica recomandata. De asemenea, este o sursa buna de licopen, un antioxidant care protejeaza celulele de stresul oxidativ.
6. Ardei gras galben (183 mg/100 g)
Printre legumele bogate in vitamina C, ardeiul gras galben se remarca prin continutul sau ridicat de antioxidanti si proprietatile antiinflamatorii. Este o alegere excelenta pentru mentinerea sanatatii ochilor si a pielii.
7. Coacaze negre (181 mg/100 g)
Coacazele negre sunt o sursa excelenta de vitamina C, flavonoide si antioxidanti care sustin sanatatea cardiovasculara si reduc inflamatiile din organism.
8. Cimbru proaspat (160 mg/100 g)
Desi este utilizat mai ales ca si condiment, cimbrul proaspat contine o cantitate impresionanta de vitamina C, contribuind la sanatatea sistemului imunitar si la combaterea infectiilor.
9. Patrunjel proaspat (133 mg/100 g)
Patrunjelul nu doar ca adauga aroma preparatelor culinare, dar este si o sursa excelenta de vitamina C, fier si antioxidanti, ajutand la detoxifierea organismului si mentinerea sanatatii pielii.
10. Kiwi (92 mg/100 g)
Acest fruct mic si suculent este o bomba de vitamina C. Consumul unui kiwi pe zi poate acoperi intreaga nevoie zilnica de acid ascorbic. Kiwi mai contine fibre, vitamina K si potasiu, fiind benefic pentru sanatatea digestiva si cardiovasculara.
11. Broccoli (89 mg/100 g)
Aceasta leguma crucifera este o sursa excelenta de vitamina C, fibre si antioxidanti. Broccoli poate sustine sanatatea sistemului imunitar si poate contribui la prevenirea bolilor cronice datorita compusilor sai fitochimici.
12. Papaya (60 mg/100 g)
Papaya este un alt fruct tropical bogat in vitamina C, care contribuie la sanatatea sistemului imunitar si a pielii. Este, de asemenea, o sursa excelenta de vitamina A, potasiu si enzime digestive naturale.
13. Capsunile (59 mg/100 g)
Capsunile nu doar ca sunt delicioase, dar si extrem de nutritive. Sunt bogate in vitamina C, fibre si antioxidanti precum antocianinele, care ajuta la reducerea inflamatiei si la mentinerea sanatatii inimii.
14. Portocalele (53 mg/100 g)
Portocalele sunt una dintre cele mai cunoscute surse de vitamina C. Un singur fruct de marime medie poate oferi pana la 70 mg de vitamina C. In plus, citricele in general (mandarine, lamai, grapefruit) sunt surse excelente ale acestui nutrient.
15. Lamaie (52mg/100 g)
Folosite istoric pentru tratarea si prevenirea scorbutului datorita continutului sau de vitamina C, lamaile stimuleaza, de asemenea, sanatatea sistemului imunitar, a inimii, a rinichilor si a pielii.
16. Ananasul (48 mg/100 g)
Pe langa vitamina C, ananasul contine bromelaina, o enzima care ajuta la digestie si la reducerea inflamatiei. Acest fruct tropical are si un continut semnificativ de mangan, necesar pentru sanatatea oaselor.
17. Mango (36 mg/100 g)
Mango-ul este un fruct dulce si parfumat care ofera o cantitate semnificativa de vitamina C. De asemenea, contine vitamina A, vitamina E si fibre, fiind benefic pentru piele si digestie.
18. Spanacul si alte verdeturi (28 mg/100 g)
Spanacul, kale-ul si alte frunze verzi ofera o doza decenta de vitamina C, alaturi de vitamina A, fier si calciu. Acestea sunt ideale pentru sustinerea sanatatii oaselor si prevenirea anemiei.
Beneficiile Vitaminei C pentru sanatate
- Intarirea sistemului imunitar: Vitamina C stimuleaza productia de celule albe si ajuta la lupta impotriva infectiilor. Mai exact, un studiu din Elvetia a constatat ca obtinerea suficienta a vitaminei C poate ajuta la reducerea simptomelor si la scurtarea duratei infectiilor respiratorii, cum ar fi raceala, bronsita sau sinuzita.
- Rol antioxidant: Protejeaza celulele de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. Totodata, vitamina C, datorita acestor antioxidanti, lupta impotriva cancerului.
- Imbunatatirea sanatatii pielii: Contribuie la sinteza colagenului, prevenind imbatranirea prematura. De exemplu, un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a analizat dietele a peste 4.000 de femei si a constatat ca un consum constant de alimente bogate in vitamina C este asociat cu un risc mai scazut de aparitie a ridurilor si a uscaciunii.
- Absorbtia fierului: Faciliteaza absorbtia fierului din surse vegetale, prevenind anemia. Mai mult de atat, un studiu a concluzionat ca administrarea a 100 de miligrame de vitamina C cu o masa a crescut absorbtia fierului cu 67%.
- Reducerea riscului de boli cronice: Consumul regulat de alimente bogate in vitamina C este asociat cu un risc mai scazut de boli cardiovasculare si hipertensiune. De exemplu, un studiu finlandez a concluzionat ca cei care au luat zilnic cel putin 700 de miligrame de vitamina C au un risc cu 25% mai mic de a dezvolta afectiuni cardiace decat cei care nu au luat suplimente de vitamina C. In mod similar, un alt studiu a aratat ca administrarea a doar 500 de miligrame de vitamina C zilnic a redus semnificativ atat trigliceridele, cat si nivelurile de colesterol LDL rau, doi factori care contribuie major la bolile de inima.
Vezi si: Cea mai buna sursa de Vitamina B12: Tot ce trebuie sa stii
Vezi si: Ser de fata cu Vitamina C: Reteta perfecta pentru o piele luminoasa si sanatoasa
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: