13.9 C
București
miercuri, octombrie 30, 2024

Tisa – un conifer controversat, dar care poate lupta impotriva cancerului

Tisa (Taxus baccata L.) este un conifer vesnic verde care creste foarte incet (are nevoie de 10 ani pentru a ajunte la 30 cm) si poate trai peste 2000 de ani. In prezent, din cauza taierii lemnului foarte valoros, acesta este ocrotit de lege, fiind declarat un monument al naturii.  

Pe vremuri, acest conifer era foarte controversat din cauza efectului puternic otravitor. Substanta toxica cea mai concentrata o au acele. Totodata, si fructele mici si rosii sunt extrem de toxice.   

In prezent, se pare ca reputatia tisei s-a schimbat radical. O substanta miraculoasa descoperita in frunzele ei – taxina – a devenit un produs de baza revolutionar pentru lupta impotriva cancerului.

Efectul antileucemic si antitumoral al taxinelor, descoperit mai intai in scoarta tisei si apoi in frunzele ei, a permis producerea unui medicament revolutionar, si anume: TAXOLUL.

Taxolul este utilizat impotriva cancerului de ovare, de san, de plamani, de esofag si impotriva sarcomului Kaposi, legat de SIDA.

Tisa – Iata povestea taxolului:

Taxolului a aparut pentru prima data in 1958, in urma unui program de prospectare chimica, la Institutul American al Cancerului, in cadrul caruia a fost analizat efectul antileucemic a mii de plante. Abia in 1963, au fost remarcate efectele extractelor din scoarta de tisa, iar in 1971, substanta activa este identificata si denumita paclitaxel, aparand astfel o noua clasa de medicamente anticanceroase.

In 1983, cercetatorii francezi includ tisa in cercetarile lor si descopera ca taxolul este produs partial si in frunze (taxana), inainte de a-si termina formarea. Acest lucru i-a bucurat pe cercetatori pentru ca daca substanta s-ar fi aflat in coaja, ar fi trebuit sacrificati milioane de arbori.

Sfat!

Nu este recomandat ca preparatele din tisa sa se faca acasa. Se recomanda doar produsele finite, homeopate, preparate sub supraveghere medicala pentru tratamentul tumorilor.

Urzica indiana, un medicament natural puternic pentru insuficienta cardiaca, glaucom si astm bronsic

10 semne ale cancerului de ficat si factori de risc

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole