Tintaura este o planta perena ce creste prin faneturile din zonele de deal si de munte. Aceasta are flori rosii-rozalii si un gust foarte amar (chiar mai amar decat pelinul), fiind foarte eficienta in afectiunile ficatului si pentru vezica biliara.
In scop terapeutic, se foloseste tulpina cu tot cu flori, fara radacina. Este de preferat sa fie culeasa pe timp uscat, in miezul zilei (din luna iunie pana in septembrie), pentru ca atunci secreta cele mai multe principii active.
Planta are in compozitia sa acid palmitic, principii amare, acid stearic, fitosteroli, alcaloizi monoterpenici, ulei volatil, flavonoide, lactone, alcool cerilic, substante minerale si triterpene. Tintaura are actiune tonic-stomahica, usor laxativa, antiinflamatoare, antipiretica, sedativa pentru sistemul nervos central si antibacteriana.
Iata mai jos cum sa prepari 3 remedii naturiste care te feresc de numeroase boli:
1.Pulbere de tintaura
Se obtine prin macinarea plantei uscate cu rasnita electrica. Se depoziteaza in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maxim 3 saptamani. Aceasta este eficienta in caz de hepatita virala de tip A, B, C (se administraeza cate 4 lingurite de pulbere pe zi, in cure de 1 luna) si obezitate ( se administreaza cate o lingurita de pulbere cu jumatate de ora inaintea fiecarei mese timp de 3 luni).Pulberea se tine in gura cateva minute si apoi se inghitite cu apa. Vezi si Cum prepari cel mai eficient ceai tonic aperitiv
Fiertura de tintaura
Aceasta se prepara din 5 maini planta la 5 litri apa. Se clocoteste, se filtreaza si apoi se foloseste extern contra oxiurilor si a durerilor de spate ce apar in caz de sciatica. Se fac bai fierbinti de sezut.
2.Maceratul de tintaura la rece
Acesta se prepara dintr-o lingurita de planta uscata si maruntita la un pahar de apa. Se lasa la temperatura camerei timp de 8 ore, iar apoi se filtreaza. Maceratul obtinut se consuma cu lingurita, pe parcursul unei zile. 2 pahare pe zi sunt suficiente pentru a obtine efectele terapeutice scontate. Este recomandat impotriva dispepsiei, a diskineziei biliare, a colecistitei si a migrenelor ce apar pe fond biliar. De asemenea, luat inainte de masa, maceratul de tintaura este foarte bun pentru cei cu atonie gastrica, cu atonie intestinala sau cu constipatie atona.
3.Plamadeala de tintaura
Intr-o sticla cu gura larga se adauga o mana de tulpini inflorite, proaspete, se toaca marunt si se pun in 500 ml rachiu. Se inchide ermetic si se lasa la macerat pentru 2 saptamani, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, se filtreaza si apoi se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare. Se administreaza cate o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, de 4-6 ori pe zi. Este foarte eficienta in caz de guturai si gripa. De asemenea, tintaura reduce rapid febra, elimina durerile de cap si ameteala, tonifica sistemul nervos.
Contraindicatii si prudenta
Tintaura este contraindicata femeilor insarcinate, deoarece produce contractii uterine. De asemenea, este contraindicata in doze mari (mai mult de doua grame pe zi) persoanelor foarte slabite. In acest caz, efectul tonic amar foarte puternic al plantei este greu de suportat de organismele devitalizate.
Totodata, se administreaza cu multa prudenta si in timpul crizelor biliare; in acest caz, tratamentul poate produce contractii ale musculaturii netede si poate agrava durerile, spun specialistii.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: