Florile de arnica sunt considerate adevarate medicamente naturale. Totodata, folosita intern sau extern, sub forma de tinctura de arnica, are numeroase beneficii, ameliorand simptomele si grabind vindecarea multor boli.
Tinctura de arnica este considerata una din cele mai puternice imunostimulente din fitoterapie. Pe langa faptul ca este un preparat usor si rapid asimilat, ea contine principii imunostimulatoare, fiind foarte eficienta in cure de lunga durata in tratamentul infectiilor respiratorii si urinare, al tumorilor maligne si benigne, precum si al diferitelor maladii microbiene, inclusiv cele virale.
O actiune extrem de intensa are si asupra sistemului nervos central, fiind indicata in mod special in paralizii si semipareze, in epilepsie post-traumatica.
In uz extern, este un adevarat panaceu in tratamentul tuturor leziunilor: de la rani si contuzii, pana la fracturi si luxatii.
Actiuni terapeutice:
-imunostimulent general foarte puternic, antidepresiv bun, antifebril bun, antibiotic, antiinfectios urinar si respirator, antisclerozant cerebral puternic, mareste viteza de irigare a arterelor coronare, tonic cardiac puternic, vasodilatator coronarian, stimulent respirator bun, tonic nervos puternic, antiseptic puternic, cicatrizat puternic, favorizeaza consolidarea ligamentelor si a oaselor, rubefiant bun (activeaza local circulatia sanguina si produce o incalzire a tesuturilor).
Indicatii terapeutice:
INTERN:
- bronsita
- amigdalita
- faringita
- guturai
- gripa
- viroza pulmonara
In aceste afectiuni, se administreaza cate 50 de picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, in 100 ml apa. Se fac cure de 20 de zile, cu 10 zile pauza.
- cistita, nefrita si pielonefrita. In aceste afectiuni, se administreaza cate 1 lingurita, de 2 ori pe zi, in 100 ml apa. Tratamentul este eficient mai ales in afectiunile cronicizate, unde actioneaza prin efectul imunostimulator.
- adjuvant in: insuficienta coronariana, hipertensiune si anghina pectorala. In aceste afectiuni, se administreaza care 30 de picaturi de tinctura diluate in 100 ml apa, luate de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
- traumatism cranio-cerebral, dureri de cap post-traumatice. Se administreaza cate 50 de picaturi de tinctura de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, timp de minim 3 saptamani.
- pareze si semipareze. Se administreaza cate 50 de picaturi, de 3 ori pe zi, diluate in 100 ml apa, timp de 3 luni.
EXTERN:
- rani, rani care se vindeca dificil, escare (rani care apar la persoanele imobilizate la pat) – se fac spalaturi cu tinctura diluata in proportie de 1:3 cu apa si se pun timp de 2 ore comprese cu tinctura de arnica, dupa care se lasa ranile la aer alte 2 ore pentru a se usca si cicatriza. In cazul escarelor se va apela totodata la folosirea unui colac special care permite ventilarea zonelor cu rani.
- cicatrici cheloide, cicatrici inestetice, cancer de piele – comprese cu tinctura de arnica aplicate timp de 2 ore pe zi.
- cancer al limbii, al cavitatii bucale si al gatului (adjuvant) – clatiri ale gurii si gargara cu o combinatie de tinctura de arnica si de marul lupului in proportii egale. Inainte de a face gargara, cele doua tincturi se dilueaza cu apa in proportie de 1:5. Aceasta metoda se aplica zilnic, pana la vindecare.
- contuzii (vanatai) – comprese cu tinctura de arnica.
- ischemie cardiaca, anghina pectorala, boli de inima – in general, se face un masaj usor pe zona inimii cu tinctura de arnica, timp de 5-10 minute pe zi.
Sfat! Tratamentul cu acest remediu se face sub directa indrumarea a unui medic specialist.
Mod de administrare:
Intern, se administreaza cate 1 lingurita de tinctura, diluata in 100 ml
(jumatate de pahar) de apa, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
Extern, se foloseste conform precizarilor facute la fiecare categorie
de afectiuni in parte.
Precautii si contraindicatii:
Intern, copiii sub 3 ani nu vor folosi acest remediu, iar cei intre 3-8 ani le va fi administrata numai la recomandarea si sub supravegherea medicului specialist. Arnica este contraindicata femeilor gravide.
Extern, tinctura de arnica este contraindicata persoanelor cu pielea foarte sensibila.
ATENTIE! Administrata intern, in doze zilnice mai mari de 4-8 g planta ca atare sau de 50 ml tinctura, arnica este toxica.
Simptomele intoxicatiei sunt: stari de ameteala, probleme de echilibru, dificultate in miscari, tremuraturi ale membrelor, tulburari respiratorii si digestive.
Primul ajutor consta in provocarea vomei urmata de administrarea de carbune medicinal si solicitarea urgenta a tratamentului medical de specialitate.
Vezi si: Unguentul de arnica, un bun remediu in cazul inflamatiilor si a venelor varicoase
Sursa: „Plante medicinale din flora Romaniei”, Tudor Ilie, Mihai Minoiu
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Tinctura de arnica, un tratament eficient in numeroase afectiuni […]