In ultima perioada, terapia la rece a devenit din ce in ce mai populara, deoarece aceasta se afla in stransa legatura cu numeroase beneficii pentru sanatate.
Aceasta terapie poate parea destul de inconfortabila, dar poate avea un impact urias asupra sanatatii tale. Terapia rece este cunoscuta de pe vremea cand egiptenii foloseau frigul pentru a trata inflamatiile si ranile. De asemenea, se pare ca si acum exista studii care confirma cat de benefica este aceasta terapie.
Astfel, daca vrei sa scazi inflamatia din corp, sa iti imbunatatesti starea de spirit, sa-ti intaresti sistemul imunitar sau sa iti revii mai repede dupa un antrenament solicitant, atunci terapia la rece poate fi remediul tau.
Iata, asadar, cat de benefica este aceasta terapie rece pentru sanatatea noastra si cum se procedeaza:
Terapia la rece – metode de expunere
Terapia la rece vine sub mai multe forme. Nu trebuie neaparat sa astepti iarna pentru a beneficia de aceasta terapie, ci o poti practica si acasa. Tot ce ai nevoie pentru terapia la rece este o scurta expunere la temperaturi scazute. Iata cateva exemple:
-Baia cu gheata:
O baie facuta intr-o cada plina cu apa rece si gheata este o metoda de terapie rece tot mai populara printre sportivi. Aceasta presupune o expunere scurta (1-5 minute) la apa rece cuprinsa intre 0 si 10° si este folosita pentru a trata unele afectiuni de sanatate sau pentru a stimula imunitatea. Efectele acestei terapii este reducerea inflamatiei si a durerii musculare. De exemplu, atunci cand apare o vatamare, se aplica mereu gheata, ceea ce ajuta la reducerea umflaturilor si inflamatiei. Astfel, studiile arata ca sportivii care se scufunda in apa rece pentru perioade scurte, dupa exercitii fizice, au mai putina durere musculara ulterior. In plus, nu trebuie sa uitam de imbunatatirea sistemului imunitar – exista dovezi ca aceasta metoda stimuleaza sistemul imunitar, determinand imbunatatirea capacitatii de a lupta impotriva bolilor.
-Dusul rece:
Dusurile reci au scopul de a reseta corpul pentru a se incalzi. Cel mai important beneficiu al acestei terapii este ca te simti cald tot timpul. De asemenea, te poate ajuta si la scaderea in greutate, deoarece accelereaza rata metabolica; imbunatatirea circulatiei; somnului, poate creste nivelul de energie si chiar libidoul. Specialistii recomanda ca inainte de aplicarea terapiei sa se practice un exercitiu de respiratie. Vezi aici: Vezi si: Respiratia corecta si beneficiile ei. Cum sa fii mai sanatos aplicand metoda Wim Hof – „Omul Ghetii”
Cel mai bun moment pentru dusul rece este dimineata. La inceput, se va incepe cu o apa mai calduta si treptat se raceste, pentru a nu produce socuri cardiovasculare. In primele zile, dusul rece nu va dura mai mult de 1 minut, apoi durata se prelungeste pe masura ce organismul se caleste, ajungand la 3 minute. O cura completa de stimulare a sistemului imunitar presupune sa facem zilnic, dimineata, cate un dus rece, vreme de 3-4 saptamani.
Primul efect, care apare la 5-15 minute dupa dusul rece, este o incalzire puternica si extrem de placuta a intregului corp, care se explica printr-o activare a circulatiei sangelui. Apoi, se remarca o inviorare si o stare de buna dispozitie. Dupa o saptamana de tratament, sistemul imunitar este mult mai puternic, iar sensibilitatea la racelile va fi tot mai redusa.
-Inotul in apa rece:
Acest exercitiu are un efect benefic in cazul depresiei. Anumite studii de caz sugereaza ca inotul in apa rece a ajutat la ameliorarea simptomelor depresiei si anxietatii la unele persoane.
-Crioterapia:
Crioterapie este opusul unei saune traditionale. Este o metoda de tratament care utilizeaza frigul si consta in racirea simultana a intregii suprafete a corpului in mediu gazos. Se practica un soc termic prin trecerea temperaturii cutanate de la 34 grade C (temperatura normală din punct de vedere fiziologic) la sub 15 grade C. O expunere de doar 3 minute intr-o camera de crioterapie, va duce la reducerii unor simptome musculoscheletice, in scop antialgic, pentru a reduce inflamatiile si a incetini procesele metabolice locale. Astfel, principalele beneficii sunt: tratarea/ameliorarea afectiunilor dermatologice, reducerea durerilor si a inflamatiilor, relaxarea musculara, oprirea hemoragiilor, imbunatatirea somnului si multe altele.
Trebuie sa stii ca indiferent ce metoda de terapie rece incerci, acest lucru va da un impuls sanatatii si bunastarii.
Iata care sunt cele mai importante beneficii ale expunerii la terapia rece:
-Scaderea inflamatiei. Daca simti dureri, terapia rece poate ajuta la reducerea inflamatiei. Expunerea la frig face ca vasele de sange sa se ingusteze, reducand fluxul de sange din zonele ranite, ceea ce ajuta la reducerea umflaturilor si a inflamatiei.
-Intarirea imunitatii. Numeroase studii au aratat ca expunerea la frig ajuta la intarirea sistemului imunitar. Contactul corpului cu apa rece creste rata metabolica prin reflexul tremuratului si activarea raspunsului imun.
-Imbunatatirea metabolismului si pierderea in greutate. Temperaturile reci pot ajuta la accelerarea metabolismul. Celulele adipoase, atunci cand sunt expuse la frig, pot genera caldura prin arderea grasimilor, ducand astfel la pierderea in greutate.
-Stare de spirit imbunatatita. Chiar daca pentru moment terapia rece s-ar putea sa nu fiet placuta pentru pielea ta, aceasta poate sa-ti stimuleze starea de spirit. Frigul ajuta starea de spirit prin stimularea productiei de dopamina in creier, un neurotransmitator care este asociat cu placerea. In plus, s-a dovedit ca dusurile reci sunt utile si in ameliorarea simptomelor de depresie.
-Imbunatatirea calitatii somnului. Un dus rece poate duce la un somn mai sanatos. A face un dus rece chiar inainte de culcare ajuta la scaderea temperaturii corpului, ceea ce te va face sa adormi mai usor.
-Recuperare rapida dupa exercitii fizice. Cercetari recente arata ca terapia rece poate imbunatati recuperarea dupa exercitii fizice atunci cand este practicata la cateva ore dupa antrenament.
Vezi si: Secretele frumusetii rusoiacelor sta in ingrediente naturale accesibile oricui
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: