15.9 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Tenul mixt. Sfaturi si remedii pentru o ingrijire corecta

Conform statisticilor, se pare ca tenul mixt este cel mai comun tip de ten. Acesta este o combinatie intre tenul uscat si tenul gras, adica pe zona T (zona formata din frunte, barbie si pometi), pielea este lucioasa si uleioasa, in timp ce pe restul fetei este mata si aspra.

Alegerea produselor cosmetice potrivite este mai dificila atunci cand este o diferenta mare intre cele doua zone, deoarece acestea ar trebui tratate diferit.

Sfaturi utile pentru ingrijirea tenului mixt

1.Curatarea/demachierea tenului mixt

Demachierea se efectueaza atat dimineata, cat si seara, iar cel mai recomandat produs este apa micelara. Lotiunea tonica trebuie sa fie fara alcool si trebuie aplicata doar pe zona T, iar crema, atat cea de zi, cat si cea de seara, trebuie sa aiba proprietati hidratante si hranitoare.

Demachierea reprezinta pasul esential in rutina de ingrijire a pielii. Seara se curata tenul pentru a elimina murdaria provenita din mediul extern, machiaj si de a elibera tenul de secretii, celulele moarte, excesul de sebum si dimineata pentru a elibera tenul de sebumul si toxinele secretate pe timpul noptii.

Dermatologii recomanda cu incredere folosirea apei termale, deoarece aceasta hidrateaza, hraneste si improspateaza in egala masura pielea.

Iata cum se procedeaza si ce preduse sa folosesti:

-Machiajul se indeparteaza cu un demachiant uleios, bifazic sau chiar cu ulei vegetal, iar dupa demachiere, pentru indepartarea urmelor, se poate folosi apa micelara;

-Se efectueaza o curatare cu un gel de curatare potrivit pielii mixte, care contine tensioactive, apoi urmeaza aplicarea unui tonic (poate fi o apa florala de rozmarin, lavanda sau hamamelis) sau o lotiune tonica  seboregulatoare, dar si hidratanta.

2.Ingrijirea zilnica

Ziua se recomanda aplicarea unei creme non-grasa, moderat emolienta, cu o textura lejera, care sa contina putine uleiuri, ingrediente care echilibreaza secretia de sebum. De asemenea, in loc de crema de zi poate fi suficienta si lotiunea tonica, daca aceasta contine ingrediente hidratante si antioxidanti. 

Pe timp de noapte se poate aplica o crema, zilnic sau de 2-3 ori pe saptamana. De regula, cu 15 minute dupa aplicarea cremei pe tenul mixt, zona T se va sterge cu un servetel umed sau crema se va aplica in afara zonei T si in zona ochilor.

Iata cum se procedeaza si ce preduse sa folosesti:

-pentru hidratare se vor folosi urmatoarele ingrediente: apa de hamamelis sau lavanda, squalane, gel de aloe vera, vitamine (in special niacinamida), extract de castravete, Marine-Z;

-ca uleiuri vegetale se pot folosi: uleiul de jojoba, canepa, kukui, pepene, borago, yangu, macadamia sau zmeura;

-ca uleiuri esentiale se pot folosi: rozmarin, bergamota, lavanda sau petitgrain.

3.Exfolierea (saptamanal sau zilnic)

Exfolierea se efectueaza doar o data pe saptamana, cu aplicarea imediata a unei masti foarte hidratante. Exfolierea ajută la eliminarea celulelor moarte si catifeleaza pielea.

Iata cum se procedeaza si ce preduse sa folosesti:

-exfolierea se face cu o compozitie de tip crema sau gel, care contine fibre vegetale, granule sau diverse seminte: samburi macinati, seminte de capsuni, exfoliant flori de hibiscus, perle de jojoba. Se aplica cu miscari blande pe zonele uscate sau sensibile.

4.Mastile – saptamanal sau zilnic

Se recomanda masca purificatoare, absorbanta (pe zona T), calmanta, nutritiva si vitaminizanta. Masca se aplică pe pielea bine curata si se lasa sa actioneze 10 minute, apoi se curata cu apa calduta.

Iata cum se procedeaza si ce preduse sa folosesti:

-Inainte de aplicarea unei masti, specialistii recomanda sauna faciala de 10-15 minute, cu 1-3 picaturi de ulei esential in apa fierbinte sau cu infuzie de plante medicinale;

-Masca se aplica o data pe saptamana si formata din doua componente: o parte pentru zona T, cealalata parte pentru zona cu piele normala sau uscata;

-Ingrediente folosite: argila alba, argila verde, fructe proaspete zdrobite, zeama de castravete, suc de lamaie, iaurt, piatra de alaun, apa de hamamelis, vitamina C, albus de ou – pe zonele grase si produse apicole, avocado, galbenus de ou, uleiuri vegetale, alge marine – pe zonele uscate
pe zona T se poate aplica si zilnic o masca simpla din argila plus apa, care absoarbe sebumul.

Vezi si:

Cum prepari cea mai eficienta lotiune pentru tenul gras sau mixt

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole