Tenul gras. Multe persoane care se confrunta zilnic cu luciul inestetic al tenului gras, insa nu trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca nu exista rezolvare. Pentru inceput, trebuie sa afli cauza care provoaca acumularea de sebum in exces (seboreea).
Principalii factori care determina ingrasarea tenului sunt: temperaturile ridicate, stresul, igiena necorespunzatoare (curatarea in exces a tenului, cat si utilizarea unor produse care stimuleaza productia de sebum sau, dimpotriva, o igiena precara), dezechilibre hormonale, afectiuni de natura ginecologica (ex.: sindromul ovarului polichistic) sau mostenirea genetica.
Trebuie sa ne consideram norocosi pentru ca detinem foarte multe ingrediente necesare pentru remedii naturale ale pielii, iar cu ajutorul lor putem obtine efecte chiar mai bune decat utilizarea de creme, lotiuni si toate tipurile de produse din comert de ingrijire a pielii.
Tenul gras – Sfaturi utile
Majoritatea persoanelor cu tenul gras considera ca, pentru a scapa de aceasta afectiune dermatologica, cea mai bună solutie este curatarea tenului cu produse anti-grasimi sau sapun special pentru acnee. Ei bine, pentru ca pielea are nevoie de grasime sa ramana sanatoasa, curatarea constanta cu sapun stimuleaza glandele sebacee pentru a produce chiar mai mult sebum, ceea ce accentueaza aceasta problema. Spalarea fetei activeaza adesea secretia de sebum din piele. Din acest motiv, este recomandat sa actionezi din interior, pentru a trata simptomele. Iata ce ai de facut:
- Tine o dieta corespunzatoare, o dieta cu legume crude, salate, sucuri, etc. si elimina grasimile saturate, carnea, zaharul si faina alba, care infunda intestinul si nu permite absorbtia corecta a nutrientilor si a uleiurilor si nivelul pH-ului pielii. Cele mai bune alimente sunt: portocalele, morcovii, papaya, piersicile etc., care sunt bogate in vitamina A, spirulina, drojdia de bere si uleiul de masline pentru a mentine pielea bine hranita. De asemenea, nu uita de hidratare. Bea cel putin 2 litri de apa pe zi pentru o buna hidratare a pielii si nivelul pH-ului acesteia.
- Este necesara exfolierea tenului pentru a mentine o piele sanatoasa. Cel mai bun ingredient este argila verde, deoarece ajuta la regenerarea celulelor si relaxarea pielii, porii se relaxeaza si permit buna functionare a grasimii. Un alt ingredient eficient este si ovazul. Este recomandat ca o data pe saptamana sa se aplice o masca faciala cu fulgi de oavz. Aceasta masca ajuta la reglarea grasimii. Dupa exfoliere se aplica o crema hidratanta cu aloe, miere sau castraveti.
Tenul gras – 3 retete eficiente
1.Reteta cu fulgi de ovaz
Pentru a prepara aceasta masca, ai nevoie de 1 lingura cu fulgi de ovaz, 1 lingura de apa calda si 1 lingurita de lavanda pulbere si miere. Se amesteca bine toate ingredientele, dupa care se spala fata cu acest amestec, asa cum faci si cu sapun, dupa care clatesti cu apa de trandafir.
2.Reteta cu papaya
Pentru aceasta reteta, ai nevoie de o felie de papaya, 2 linguri de iaurt si 1 lingura fulgi de ovaz. Se zdrobeste papaya si se amesteca cu iaurtul si fulgii de ovaz. La final, se adauga si cateva picaturi de suc de lamaie si se amesteca bine. Se aplica in strat gros pe fata si se lasa sa actioneze timp de 15-20 minute, apoi se clateste cu apa calda.
3.Reteta tinctura cu plante medicinale
Pentru aceasta reteta, ai nevoie de 100 ml apa, 100 ml vodca si cate un sfert de lingurita cu urmatoarele plante: salvie, musetel, rozmarin, menta si frunze de capsuni. Se amesteca toate ingredientele si se lasa la macerat timp de o saptamana, intr-o sticla bine inchisa, intr-un loc racoros si intunecat, agitandu-se zilnic. La final, se strecoara si cu o discheta demachianta se imbiba in tinctura si se curata fata. Nu se clateste, se lasa sa se usuce pe piele. Tinctura se pastreaza timp de 6 luni la frigider sau intr-un loc racoros si intunecat.
Vezi si:
8 motive incredibile de a ingriji tenul cu otet din cidru de mere
Lumanarica. 2 retete eficiente pentru tenul sensibil
Cuperoza – Tratamente naturiste menite sa amelioreze aspectul tenului inrosit
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] facial pentru ten gras, seboreic si mixt – […]