Teiul este considerat un arbore sacru in tarile din vestul Europei, iar la romani, ceaiul de tei este considerat un adevarat aliat al sanatatii.
Iata cele 20 de beneficii ale teiului pentru sanatate:
- Florile de tei sunt detoxifiante – datorita proprietatilor sudorifice si diuretice, florile de tei favorizeaza nu doar transpiratia, dar si secretiile urinare. Trebuie sa faci o cura de 2-3 saptamani cu ceai din flori de tei si sa consumi 2-3 cani de ceai de tei zilnic.
- Combat insomniile – florile de tei contin principii active care induc starea de somn, actionand printr-un mecanism asemanator unui medicament alopat benzodiazepina. Pentru un somn linistit, trebuie sa consumi in fiecare seara o cana de ceai de tei. Vei adormi mai repede, vei avea un somn linistit, iar organismul se va recupera rapid.
- Frunzele de tei sunt eficiente in cazul conjunctivitelor – acestea sunt un remediu eficient in cazul conjunctivitei infectioase simple. Datorita actiunii lor antipruriginoase, frunzele de tei restabilesc echilibrul pielii din jurul ochilor si te scapa de ochii umflati si rosii. Pregateste o infuzie de frunze de tei si strecoar-o. Dupa ce se raceste, curata usor ochii cu o compresa imbibata in infuzie.
- Scoarta de tei, un remediu eficient in guta – datorita actiunii sale diuretice, scoarta de tei este de mare ajutor in cazul gutei. Aceasta afectiune foarte dureroasa si se face din cauza acumularii de acid uric la nivelul articulatiilor. Scoarta de tei intervine dizolvand acidul uric. Trebuie sa urmezi o cura de 2-3 saptamani cu ceai de tei, consumat in câte 2-3 reprize zilnic.
- Florile de tei reprezinta un remediu impotriva anxietatii – acestea sunt benefice sistemului nervos, eliminand anxietatea, depresia si contribuind la relaxarea organismului. Se consuma cate o ceasca de ceai de tei inainte de culcare, timp de trei saptamani.
- Combat durerile de cap/migrenele – florile de tei stabilesc echilibrul nervos si combat migrenele si durerile de cap de origine nervoasa. Infuzia de flori de tei se consuma in momentul aparitiei durerilor, iar efectul este rapid. Pentru dureri de cap/migrena – se beau 1-3 cani de ceai de tei fierbinte, pe stomacul gol. Acest tratament are efecte sedative rapide, diminuand intensitatea durerii de cap.
- Menopauza – anumite tulburari asociate menopauzei, cum ar fi starile anxioase, insomnia, mancarimile pe piele, starile de iritabilitate, puseurile de hipertensiune, pot fi eliminate in mare masura cu ajutorul unei cure cu flori de tei. Timp de 8 saptamani, se administreaza dimineata, la pranz si seara cate 50 de picaturi de tinctura de tei pe zi.
- Pulberea de tei este un adjuvant in hipertensiune arteriala – acesta actioneaza prin efect vasodilatator, prin actiune sedativa la nivelul sistemului nervos central si prin efectul depurativ, eliminand surplusul de apa din organism. Se administreaza pulberea de tei, din care se ia cate o lingurita, de patru ori pe zi, in cure de 60 de zile, urmate de 15 zile de pauza.
- Infuzia de tei scade febra – 1-2 cani de infuzie de tei calda stimuleaza o sudoratie intensa, ceea ce va duce la scaderea temperaturii. Se foloseste mai ales in accesele de febra asociate infectiilor acute.
- Ceaiul de tei ajuta in caz de raceli, gripa – acesta ajuta la reglarea temperaturii organismului, la eliberarea cailor respiratorii de secretiile in exces, reduce si elimina durerile musculare, durerile de cap asociate acestor afectiuni. Se administreaza infuzia combinata, indulcita cu miere, cate 1 litru pe zi, pana la vindecare. Comanda Ceai de Tei de AICI.
- Florile de tei te scapa de tusea iritativa, tuse productiva – in florile de tei exista niste substante emoliente (mucilagii), care reduc senzatia de iritare de pe caile respiratorii si ca atare calmeaza tusea uscata. Aceste principii active sunt utile si in tusea productiva, deoarece ajuta la eliminarea secretiilor in exces de pe caile respiratorii. Se administreaza infuzia combinata, cate o cana de 3-4/zi.
- Ceaiul de tei te ajuta in caz de bronsita cronica si acuta – acesta are efecte calmante, diminuand intensitatea acceselor de tuse, ajuta la eliminarea secretiilor in exces de pe caile respiratorii si combate accesele de febra. Se bea infuzie fierbinte de tei, cate 2 cani/zi.
- Infuzia de tei este adjuvant in retentia de lichide – se face o infuzie combinata de tei, ceva mai concentrata (50 grame la un litru de apa), care se administreaza cu lingura, pe parcursul a 1-2 zile. Infuzia combinata de tei amplifica diureza, stimuleaza eliminarea surplusului de lichide prin transpiratie.
- Voma, diaree pe fond de stres – se face o infuzie combinata din tei, menta si musetel in proportii egale. Se consuma pe zi 1 litru din aceasta infuzie. Are efecte calmante generale, antispastice, diminueaza durerea si inhiba reflexul vomitiv. De asemenea, regleaza tranzitul intestinal dereglat de catre starile de stres.
- Pulberea de tei este adjuvant in caz de gastrita – durerile de tip arsura, specifice acestei afectiuni, sunt alinate si vindecate cu pulbere de tei, pe de o parte ea reduce nivelul de stres si tensiunea psihica, iar pe de alta parte, protejeaza si cicatrizeaza mucoasa gastrica. Se ia cate o lingurita de pulbere de 3-4 ori pe zi, inainte de masa. In perioadele de criza puternica, cu dureri intense, nu se mananca nimic, vreme de minimum 24 de ore.
- Adjuvant in hepatita de tip B si C – un studiu japonez arata ca principiile active din teiul argintiu au efecte hepatoprotectoare. Efectul de protejare al celulei hepatice, combinat cu efectul de stabilizarea si de calmare psihica al teiului, recomanda aceasta planta in tratarea hepatitelor cu posibila evolutie spre ciroza. Se recomanda, ca atare, administrarea a 2-3 cani de infuzie combinata de tei pe zi, in cure de 4 saptamani, urmate de alte patru saptamani de pauza.
- Dureri articulare in artrita – administrarea infuziei combinate de tei reduce inflamatia si mai ales durerile articulare. Acest efect s-ar datora, potrivit cercetatorilor, flavonoidelor continute de florile de tei. Se tin cure cu o durata de 21 de zile, timp in care se consuma cate trei cani de infuzie combinata de tei, cu un sfert de ora inainte de masa.
- Adjuvant in limfom malign – un studiu recent argentinian indica o actiune antitumorala a florilor de tei cu frunza in forma de inima (Tilia cordata). Se recomanda administrarea a 2-3 cani de infuzie combinata pe zi. Are efecte de inhibare a multiplicarii celulelor tumorale si induce autodistrugerea acestora.
- Adjuvant in amigdalita – intr-o cana de infuzie combinata si concentrata (4 lingurite la cana) de tei, se pune o lingurita de sare grunjoasa si se amesteca. Cu acest preparat se face gargara de 3-4 ori pe zi. Tratamentul are efect calmant, antiinflamator si antiseptic rapid.
- Colici abdominale (dureri de burta) – se pune pe abdomen o compresa cu infuzie combinata de flori de tei (ceva mai concentrata – 20 de gr la cana), peste care se adauga o sticla sau o punga cu apa fierbinte, asa incat sa incalzeasca bine zona. In cazul colitei, se face si o cura interna cu infuzie combinata de flori de tei (la concentratie normala): o cana de 3-4 ori pe zi.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Cititi si:
Florile de tei. Preparare si administrare corecta
Florile de tei, mai mult decat sanatate. Cum pot fi folosite in tratamente de frumusete
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: