Proprietatile vindecatoare ale teiului sunt cunoscute inca din vechime, cand se foloseau in scopuri medicinale coaja, frunzele si seva, iar mai tarziu au inceput sa fie intrebuintate si florile.
In tara noastra, exista 3 tipuri de tei: Tilia cordata (teiul cu frunza in forma de inima, care infloreste la inceputul lunii iunie), Tilia platyphillos (teiul cu frunza mare, care infloreste putin mai tarziu) si Tilia argentea (teiul argintiu, care infloreste in iulie, avand frunze si flori alburii). Trebuie sa stii ca indiferent de tipul lor, florile de tei au aceleasi calitati medicinale.
Atat florile, cat si bracteea insotitoare (frunzulita), contin in general aceleasi substante chimice: mucilagii, guma, zahar, colina, acetilcolina, saponine, flavonoide si o cantitate mica de ulei volatil, care le da mirosul placut.
Efecte terapeutice demonstrate stiintific
Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat ca ceaiul din flori de tei contribuie la vindecarea racelii si a gripei, mai ales atunci cand sunt insotite de febra, deoarece produce o transpiratie abundenta, care face sa scada temperatura crescuta a corpului; are o actiune linistitoare in tuse, bronsita, ajuta la eliminarea secretiilor bronhice; influenteaza favorabil starile nervoase, producand un somn linistitor. Vezi AICI cele mai importante beneficii ale teiului.
In lucrarea sa, „Plante medicinale in apararea sanatatii„, farm. Corneliu Constantinescu sustine ca florile de tei asociate cu musetel si menta, usureaza digestia si tonifica stomacul. De asemenea, infuzia de tei mareste diureza si secretia biliara.
Cum se prepara ceaiul de tei:
Infuzia se prepara din 1-2 lingurite flori de tei la 250 ml apa. Se beau cate 2-3 ceaiuri caldute pe zi, indulcite cu miere. Florile de tei intra in compozitia ceaiurilor: calmant, contra tulburarilor cardiace, pectoral, sedativ si sudorific.
Ceaiul de tei este si un aliat de incredere al pielii. Datorita continutului ridicat de antioxidanti, combate actiunea radicalilor liberi si astfel previne imbatranirea pielii. De asemenea, florile de tei sunt indicate si sub forma de comprese in cazul cearcanelor. Ele se vor tine pe ochi 10-15 minute.
Extern, florile de tei folosite sub forma de bai aduc o stare de linistire copiilor nervosi si bolnavilor de tuse convulsiva. La o baie se folosesc 500 grame de flori. De asemenea, gargara din flori de tei calmeaza si face sa dispara inflamatiile amigdalelor. Pentru gargara se recomanda o infuzie preparata din 4 linguri flori la 200 ml apa, la care se adauga jumatate de lingurita cu bicarbonat de sodiu.
Un studiu efectuat in Portugalia a aratat ca administrarea teiului ajuta la diminuarea starilor de teama sau anxietate. De asemenea, se pare ca efectul anxiolitic al teiului nu apare doar la om, ci si la animale. La oameni, se administreaza cate 2 g pulbere de tei, de 3-4 ori pe zi, in cure de 1 luna, urmate de alte 2 saptamani de pauza.
H. Matsuda, un medic japonez, a realizat un studiu despre florile de tei si a scos la iveala faptul ca acestea au efecte hepatoprotectoare. Efectul de protejare al celulei hepatice recomanda aceasta planta in tratarea hepatitelor (B si C) cu posibila evolutie spre ciroza. Se recomanda administrarea a 2-3 cani de infuzie combinata de tei pe zi, timp de 1 luna, cu pauza de alta luna.
Citeste si: Tinctura de tei. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata
Un alt studiu de medicina experimentala, realizat in Mexic, arata ca administrarea infuziei combinate de tei reduce inflamatia si mai ales durerile articulare din artrita. Acest efect se datoreaza flavonoidelor continute de florile de tei. Se administreaza cate 3 cani cu infuzie combinata de tei, cu 15 minute inainte de masa, timp de 3 saptamani.
Cum se prepara infuzia combinata de tei:
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Teiul. Cele mai importante efecte terapeutice demonstrate stiintific […]
[…] Proprietatile vindecatoare ale teiului sunt cunoscute inca din vechime, cand se foloseau in scopuri medicinale coaja, frunzele si seva, iar mai tarziu au inceput sa fie intrebuintate si florile. Astazi, cu totii cunoastem mireasma placuta a florilor de tei, dar si a efectelor sale terapeutice. […]