6.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Tataneasa. Ce beneficii si atentionari are planta cu o istorie terapeutica de lunga durata

Tataneasa (Symphytum officinale) este o planta medicinala cu o istorie terapeutica de lunga durata. Pe vremuri, preparatele din aceasta planta erau utilizate pe scara larga pentru tratamentul durerilor musculare si articulare, vindecarea ranilor si oaselor si a inflamatiei. In prezent, utilizarea sa locala se bazeaza pe efectele sale analgezice si antiinflamatorii, care au fost confirmate de studiile clinice moderne.

Cu privire la sigurnata utilizarii ei, exista cateva obiectii, deoarece unele dintre componentele chimice volatile pot fi potential periculoase pentru oameni atunci cand sunt consumate necorespunzator. Aceasta planta contine substante chimice otravitoare numite alcaloizi de pirolizidina. In consecinta, unele tari au interzis vanzarea preparatelor orale de tataneasa.

Vezi si: Radacina de tataneasa. Tot ce trebuie sa stii despre efectele terapeutice ale radacinii sale

Tataneasa – Beneficii

-Ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor

Datorita continutului ridicat de antioxidanti, precum si vitamina C, cremele si unguentele de tataneasa sunt o solutie  ideala pentru accelerarea vindecarii ranilor. De exemplu, o revizuire a cercetarii publicata in revista Complementary Therapies in Medicine a gasit unele dovezi ca planta poate ajuta la vindecarea ranilor de abraziune. Autorii remarca faptul ca aplicatiile topice ale plantei par a fi sigure, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a afla despre potentialele riscuri si efecte secundare ale utilizarii pe piele si rani.

-Reduce durerea

Daca te confrunti cu dureri cronice in corp sau daca te recuperezi dupa o accidentare sau o interventie chirurgicala, aplicarea unguentelor si lotiunilor de tataneasa poate calma rapid aceasta durere.

Un studiu raportat in „Cercetare in fitoterapie” sugereaza ca unguentele cu tataneasa pot ajuta la ameliorarea durerilor de spate superioare si inferioare.

-Efect antiinflamator

Saponinele si taninurile din planta au efect antiinflamator puternic. Astfel, daca suferi artrita, guta sau alte tulburari inflamatorii, foloseste unguente cu tataneasa.

-Imbunatateste sanatatea respiratorie

Trebuie subliniat faptul ca tataneasa nu trebuie consumata, dar chiar si inhalarea sau frecarea pe piept poate functiona ca expectorant. Asadar, daca te confrunti cu sinusuri infundate sau congestie in tractul respirator, aceasta planta te poate ajuta.

-Ingrijirea pielii

Daca te-a intepat un paianjen sau daca te confrunti cu o eczema urata, tataneasa te poate ajuta la atenuarea simptomelor si la reducerea iritatiei. Combinatia dintre de vitamina C, antioxidanti si compusi antiinflamatori face din planta remediul excelent pentru iritatiile pielii de toate tipurile, de la psoriazis la acnee.

!!!Potential anticancer

Substantele antioxidante gasite in planta inseamna ca are potential pentru activitati anticancerigene. e exemplu, dr. Sangeeta Shrotriya, dr. Gagan Deep, dr. Kumaraguruparan Ramasamy au publicat un studiu in Carcinogenesis Integrative Research Center Journal conform caruia antioxidantii cauta radicalii liberi, subprodusii periculosi ai metabolismului celular si ii elimina din sistem, impiedicandu-i sa provoace mutatii sau moartea altor celule. Totusi, trebuie sa stim ca cercetare este inca in stadii incipiente.

Vezi si: O veche reteta cu tataneasa este confirmata de Institutul Oncologic ca fiind un excelent adjuvant in metastaze

Atentionari!!!

Planta contine o concentratie mare de alcaloizi specifici, cu potential toxic atunci cand este utilizata inadecvat. Acesti alcaloizi sunt deosebit de puternici atunci cand sunt consumati, motiv pentru care multi specialisti din domeniul sanatatii nu recomanda utilizarea interna, ci doar o utilizare locala limitata.\

Consulta un specialist inainte de folosirea plantei, deoarece unele dintre complicatiile acestui continut ridicat de alcaloizi pot afecta sanatatea ficatului.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole