14.8 C
București
marți, martie 26, 2024

Tataneasa. 8 metode diferite de preparare a acestei plante care te vor ajuta in numeroase afectiuni

Dupa cum spuneam si intr-un articol anterior, tataneasa contine una dintre cele mai importante substante si anume alantoina. Aceasta substanta are proprietati antitumorale si anticancerigene, ale carei principii vindecatoare au fost dovedite prin numeroase experimente de laborator.

In acest articol iti vom arata mai multe metode de preparare a tatanesei care te vor ajuta in numeroase afectiuni:

  • Pulberea de tataneasa

Radacinile uscate de tataneasa se macina fin, cu o rasnita.  Pulberea de tataneasa se tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa. La copiii cu varste intre 2 si 12 ani, doza se injumatateste, iar la copii sub 2 ani se aduce la o treime. Doza la adulti este de o lingurita de 3 ori pe zi.

Pulberea de tataneasa este eficienta in: gastrita si ulcer, entorse, reumatism, guta, luxatii, adjuvant in infectii pulmonare, bronsite, tuse seaca si infectii la nivelul gatului.

  • Maceratul la rece din tataneasa

La o cana de apa, se pun 2 lingurite de radacina macinata de tataneasa. Aceasta se lasa 8 ore la macerat si dupa se filtreaza. Se obtine un lichid usor vascos, puternic emolient, cu efecte cicatrizante si calmante gastrice, dar si expectorante. Se beau 2 cani de macerat la rece pe zi, de preferat pe stomacul gol.

Maceratul la rece este eficient in caz de ulcer stomacal, gastrita hiperacida, hemoroizi, fisuri anale si este un foarte bun adjuvant in boala canceroasa cu diverse localizari (plamani, colon, rect, esofag etc).

  • Decoctul de tataneasa

Se fierb 2 lingurite de pulbere de tataneasa intr-o jumatate de litru de apa (2 cani) timp de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si apoi se filtreaza. Se amesteca jumatate de litru de decoct astfel obtinut cu inca jumatate de litru de macerat la rece. Preparatul obtinut se bea in 3-4 reprize zilnic, pe stomacul gol.

Decoctul de tataneasa este eficient în: hemoragii la nivelul tubului digestiv, ulcer gastric sau diaree insotita de sange, enterite cu diaree si dizenterie (mai ales la persoane slabe, care consuma putine lichide).

  • Tinctura de tataneasa

Se pun 20 linguri rase de pulbere de tataneasa intr-un vas si apoi se adauga 3 parti alcool alimentar 96 gr. si o parte apa, atat cat sa cuprinda pulberea si sa ramana o pelicula de alcool de 5 cm deasupra. Se lasa la macerat 10 zile, apoi se stoarce si se filtreaza. Se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare.

Tinctura de tataneasa este foarte eficienta la persoanele care sufera de reumatism sau artrite, entorse, guta, luxatii, hemoroizi si fisuri anale, diaree, dizenterie si infectii intestinale, infectii urinare (cistite) si renale (nefrite, pielonefrite), pietre la rinichi si vezica urinara, chisturi ovariene, fibrom, polipi intestinali si stomacali.

  • Extractul fluid de tataneasa

Din tinctura obtinuta se pun intr-o farfurioara curata 4-5 lingurite, si se lasa timp de 5 ore la evaporat, pana cand volumul scade de circa trei ori. Se obtine o pasta inchisa la culoare si foarte vascoasa, cu efecte antitumorale si cicatrizante cu totul deosebite.

  • Unguent cu tataneasa

Ai nevoie de 100 ml de tinctura de tataneasa (vezi mai sus cum se prepara), se eva­pora intr-un vas emailat sau din inox, pe foc mic, pana se obtine un ex­tract siropos, de consistenta mierii. Cand inca este cald, se adauga 50 de grame untura topita, obti­nuta din osanza de porc, 30 g mar­garina si aproximativ 10 ml ulei de floa­rea-soarelui. Se da de pe foc si se continua omogenizarea pana la ra­cire. O alta idee eficienta este de a inlocui 10 gr din cantitatea de margarina, cu 10 gr de lanolina.

Unguentul de tataneasa are numeroase utilizari ca: afectiuni ale pielii, hemoroizi, varice, ulcer varicos, escara de decubit, eri­tem fesier la copii, arsuri solare, chimice si termice si ajuta la cica­trizarea rapida a unor rani pro­vocate din diverse motive.

Cele mai bune unguente dermatologice si creme cosmetice de intretinere contin alantoina, care se gaseste din abundenta in radacinile de tataneasa.

  • Cataplasma cu tataneasa, tescovina si argila

Can­ti­tati egale de radacina de tataneasa, de tescovina, foarte fin macinate, si argila, se amesteca cu un ceai caldut de troscot, pana se obtine o pasta care se va intinde usor peste zona bolnava. Se oblojeste cu fasa lata de tifon si se tine cel putin 2 ore.

Cataplasma cu tataneasa este indicata in entorse, luxatii, scranteli, fisuri sau rupturi (fracturi) de oase, in procese inflamatorii (gonartroze, guta), interventii chirurgicale, cicatrici cheloide, plagi canceroase, tumori exteriorizate, hematoame, crapaturi ale mameloanelor, ulcere varicoase la gamba, cancer bucal, tromboflebita, arterita si tromboza.

  • Otet medicinal cu tataneasa

2 linguri cu radacina de tataneasa macinata se tin la macerat, timp de 10 zile, in 500 ml otet, de preferat din vin. Urmeaza apoi filtrarea si conditionarea in flacoane brune.
Se fac masaje externe pe pielea capului pentru combaterea matretei si a dermatitei seboreice, de 2 ori pe saptamana.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Vezi si:

Crema si tinctura de tataneasa. Efecte si recomandari

Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole