Tarhonul (Artemisia dracunculus) este o planta semilemnoasa, perena, puternic aromata, originara din Siberia si Mongolia. Planta este cunoscuta inca din Antichitate si folosita atat in scop culinar, cat si medicinal, datorita proprietatilor sale deosebite.
Consumul de tarhon este considerat un adjuvant natural pentru numeroase afectiuni ale organismului. Acesta are in compozitia lui ulei volatil (cu: esdragol, meticavicol, flavonozide, folandren, cumarine,
acimen), tanin, substante amare, urme de iod, vitamine (A, B1, B6, C) si saruri minerale diverse (fier, potasiu, claciu).
Tarhonul se recolteaza cu putin timp inainte de inflorire, prin tundere si are urmatoarele efecte si indicatii terapeutice:
Tarhon – Efecte terapeutice
- Tarhonul are efect de stimulare asupra apetitului si digestiei, fara sa irite;
- Alunga constipatia;
- Este un bun remediu pentru insomnii;
- Mareste eliminarea biliara;
- Fluidifica secretiile bronhice, este expectorant si antiseptic;
- Este un bun vermifug;
- Poate fi folosit cu succes la reglarea menstruatiei;
- Este un bun calmant;
- Ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
Tarhon – Indicatii terapeutice si metode de preparare
-Afectiuni renale: se prepara o infuzie din o lingurita de frunze maruntite la 250 ml apa clocotita. Se lasa 15 minute la infuzat, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Infuzia ajuta si la disparitia unor germeni patogeni. Se consuma dupa mese.
-Boli de ficat, crampe stomacale, digestii lente, indigestie, tulburari digestive, atonie digestiva: tarhonul este folosit cu succes de sute de ani in afectiunile digestive. Se face o infuzie din 1 linguri de frunze maruntite la 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma cate o cana dupa fiecare masa.
-Constipatie: consumul tarhonului zilnic in alimentatie poate sa rezolve constipatia foarte eficient.
-Lipsa poftei de mancare, anorexie: in 100 ml apa clocotita se adauga o jumatate de lingurita de frunze maruntite. Se infuzeaza 15 minute, apoi se strecoara si se poate adauga la orice mancare, stimuland pofta de mancare.
-Arterita: pentru ameliorarea aceste afectiuni, se taie marunt trei maini de frunze de tarhon, se pun intr-un borcan si se acopera cu o jumatate de litru de otet de mere, se lasa la macerat o saptamana, apoi se filtreaza si se bea pe stomacul gol cate un paharel, inainte de mese.
-Dischinezie biliara: se consuma cate 3 cani de infuzie pe zi, dupa mese, cate una dupa fiecare masa. Tratamentul trebuie urmat 1 luna, cu o pauza de 1 saptamana, dupa care se poate repeta.
-Paraziti intestinali: peste 2 lingurite de frunze maruntite se adauga 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se beau 4 cani pe zi, cel putin o saptamana, pentru a scapa de o serie de viermi intestinali. Se consuma inainte de mese.
-Ascita si Hidropizie: 2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma in cursul zilei contribuind la stimularea eliminarii apei din organism.
-Balonari: consumul tarhonului sub forma de infuzie, cate 3 cani pe zi consumate dupa mese, cate una dupa fiecare masa, contribuie la rezolvarea afectiunii.
-Dereglari menstruale: este foarte eficienta infuzia de tarhon care se face dintr-o lingurita de planta la 250 ml apa clocotita. Se pot consuma 3 cani pe zi, pentru reglarea organismului. Este foarte bine sa se consume inaintea meselor cu 15 minute, o perioada de minim 1 luna.
-Boli renale: se beau cate 2-3 cani de infuzie pe zi. Aceasta contribuie eficient la marirea cantitatii de urina eliminata de organismul aflat in suferinta.
-Bronsita: se beau cate 3 cani de infuzie pe zi, dupa mese, cate una dupa fiecare masa.
Vezi si: Cimbrul, un puternic aliat in lupta cu infectiile
-Insomnii: consumul tarhonului sub forma de infuzie cate 3 cani pe zi consumate dupa mese, cate una dupa fiecare masa contribuie la rezolvarea afectiunii. De asemenea, se mai poate pune o cana de lapte in care se va pune 1 lingurita de frunze maruntite. Se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se va consuma inainte de culcare cu 1-2 ore.
-Dureri de cap: se prepara un lichid din o lingurita de frunze maruntite la 2 linguri de otet. Se lasa pentru 20 minute, apoi se aplica pe o bucata de panza pusa in mai multe straturi care se va imbiba cu acest lichid. Se aplica pe locul afectat pentru diminuarea sau chiar disparitia durerilor. Se poate folosi ori de cate ori este nevoie. Ajuta foarte mult in special atunci cand durerea provine de la stres sau alte necazuri in special din sfera neurologica.
-Dureri de dinti: se vor face gargarisme cu o infuzie facuta din 1 lingurita de frunze maruntite la 250 ml apa acoperit pentru 15 minute, apoi strecurate. Se vor face dupa fiecare masa.
-Stres: consumul de tarhon poate sa combata foarte eficient stresul si efectele stresului asupra organismului. Principalul este sa se consume constant si zilnic, in functie de toleranta.
-Reumatism: consumul acestei plante contribuie la eliminarea toxinelor din organism si prin aceasta la eliminarea cauzei care produce reumatismul. Totodata, tarhonul are si un efect antibiotic distrugand o serie de germeni patogeni care sunt responsabili de aceasta afectiune. Se poate consuma sub orice forma in functie de preferinta.
-Edeme: intern, se pot consuma 2-3 cani de infuzie, iar extern se poate aplica sub forma de cataplasma, care contribuie la refacerea circulatiei si eliminarea edemelor.
Vezi si: Busuiocul. 6 moduri de preparare si administrare corecta
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: