Tamaia, o rasina aromatica obtinuta din anumite specii de arbori, a fost folosita de-a lungul istoriei pentru ritualuri religioase, dar si pentru proprietatile sale terapeutice. Recent, s-a intensificat interesul pentru posibilele beneficii ale tamaiei, inclusiv capacitatea acesteia de a aborda cheagurile de sange la nivelul capului. In acest articol, vom explora ce este tamaia, cum ar putea influenta coagularea sangelui si ce spun studiile despre aceasta conexiune.
Se pare ca, pe langa rugaciune si credinta, calugarii au leacurile lor cu care se trateaza de boli. Asa se face ca si parintele Elefterie de la Manastirea Dervent avea un tratament special pentru durerile de cap, pe baza de tamaie si miere de albine, doua din cele mai puternice medicamente ale naturii. El spunea ca acest leac reuseste sa scoata raul de la nivelul capului, sa indeparteze durerile si sa ajute la vindecarea vaselor de sange sparte.
Ce este tamaia?
Tamaia este o substanta rasinoasa obtinuta din arbori ai genului Boswellia, precum Boswellia sacra sau Boswellia serrata. Aceasta rasina este cunoscuta pentru aroma sa distinctiva si a fost utilizata in mod traditional in ceremonii religioase si in practici de vindecare in diverse culturi.
Tamaie cu miere – Reteta pentru dureri de cap
Se ia o bucata de carpa si se intinde pe ea un strat de miere si putina tamaie zdrobita fin. Se leaga la cap si se fixeaza bine, lasand mierea pana se usuca de tot. Se spune ca acest leac trateaza: durerile de cap, sechelele ramase dupa lovituri la cap, vasele de sange sparte la cap si cheagurile de sange de la nivelul capului. Toate aceste efecte se datoreaza proprietatilor antiinflamatoare, cicatrizante, antiseptice si sedative ale tamaii.
*In cazul in care se foloseste tamaie pentru uz intern, se pune bobul de tamaie pe limba, fara sa atingeti dintii si nu se tine mult in gura, deoarece poate distruge smaltul dentar.
Are sau nu tamaia proprietati si potential in aborbirea cheagurilor de sange la nivelul capului?
-Cum ar putea tamaia sa influenteze coagularea sangelui?
Unul dintre aspectele interesante ale tamaiei este legat de compusii sai bioactivi, care pot avea efecte antiinflamatoare si anti-coagulante. In special, s-a sugerat ca tamaia ar putea influenta coagularea sangelui prin reducerea inflamatiei si inhibarea formarii cheagurilor.
-Studii referitoare la tamaie si coagularea sangelui
Desi exista cercetari care sustin efectele antiinflamatoare ale tamaiei, putine studii au investigat direct influenta sa asupra coagularii sangelui, in special in ceea ce priveste cheagurile de sange la nivelul capului.
Un studiu publicat in jurnalul „Planta Medica” in 2013 a evidentiat potentialul antiinflamator si anti-coagulant al unor compusi din tamaie. Cu toate acestea, este important sa mentionam ca acest studiu a fost realizat pe animale de laborator, iar extrapolarea rezultatelor la oameni necesita cercetari suplimentare.
Alte cercetari au indicat ca tamaia ar putea avea beneficii in reducerea inflamatiei, care este adesea asociata cu formarea cheagurilor de sange. Cu toate acestea, informatiile sunt inca limitate si necesita confirmare prin studii clinice pe oameni.
!!! Inainte de a incorpora tamaia sau orice alt supliment in regimul zilnic, este crucial sa discutati cu un profesionist in domeniul sanatatii pentru a evalua riscurile si beneficiile, mai ales daca aveti conditii medicale preexistente sau luati medicamente.
Vezi si: Unguent pentru atrita cu tamaie, smirna si ghimbir. Reteta
Vezi si: Uleiul de tamaie. Ce beneficii pentru sanatate are „regele” uleiurilor
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: