6.9 C
București
luni, martie 18, 2024

Studiu: Unele bacterii din nas si gat ar putea proteja impotriva gripei

Cercetatori de la Universitatea Michigan din Statele Unite a identificat un grup de bacterii din nas si gat care ar putea scadea riscul de a contracta gripa.

Pentru a evalua relatia dintre bacteria din nas sau gat si sensibilitatea la virusul gripal, cercetatorii au utilizat date prelevate in cadrul unui studiu longitudinal privind transmiterea gripei in cadrul gospodariilor din Nicaragua, efectuat in perioada 2012 – 2014.

Studiul a fost desfasurat pe 717 persoane. Oamenii de stiinta au analizat mostrele de bacterii din nas si din gat prelevate la momentul inrolarii in cadrul studiului si au utilizat secventierea ADN pentru a determina tipul bacteriilor prezente. La analiza compozitiei bacteriene a tuturor mostrelor au fost descoperite 5 grupuri de bacterii.

Dupa ce au luat in calcul alti factori cunoscuti care ar putea influenta riscul de gripa, precum varsta, expunerea la tutun, gospodariile aglomerate si vaccinarea antigripala, cercetatorii au dorit sa afle daca indivizii cu un anumit tip de bacterii aveau o sensibilitate redusa la gripa.

Am analizat ce fel de grupa – de bacteria – avea fiecare si daca acest lucru influenta riscul de gripa si am aflat ca da, asa este’“, a declarat una dintre autorii studiului, Betsy Foxman, profesoara de epidemiologie la Facultatea de Sanatate Publica a Universitatii Michigan.

Aceasta ne spune ca daca o persoana care prezinta aceasta comunitate de bacterii are un risc redus de a contracta gripa. Este o veste importanta”.

Descoperirea avanseaza insa si unele intrebari noi: ”Este cu adevarat posibil sa influentezi microbiomul cuiva astfel incat acest lucru sa conteze? Este posibil sa le putem spune oamenilor: ‘Iata pastila ta cu microbiom’?”, a subliniat Foxman. ”Este un drum foarte lung si ne aflam la inceput”, a adaugat ea.

In viitor, echipa de cercetatori isi propune sa efectueze studii similare pe o populatie diferita si sa monitorizeze participantii pe perioade mai lungi.

”Stim ca vom avea intotdeauna nevoie de antibiotice noi, insa in acest mod ne putem baza pe ele mai mult timp; probabil ca, daca putem interveni astfel, vor exista mai putine efecte secundare ale gripei“, a mai spus Foxman.

Sursa: adevarul.ro

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole