-1.4 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

STUDIU: Pastila care poate elimina partial simptomele intolerantei la gluten

O pastila continand o anumita enzima le permite persoanelor care manifesta sensibilitate la gluten sa consume mici cantitati din aceasta proteina continuta de produse din cereale fara a resimti efectele specifice intolerantei la aceasta, informeaza The Telegraph preluat de agerpres.

Persoanele care manifesta sensibilitate la gluten, manifestata prin simptome precum meteorism, diaree si dureri abdominale, sunt afectate chiar si de un consum redus de alimente care contin aceasta proteina.

Dr. Julia Konig, cea care a condus un studiu efectuat la Universitatea Orebro din Suedia, sustine ca o pastila continand o anumita enzima, care actioneaza ca un supliment, poate juca un „rol important contra glutenului rezidual care este de obicei cauza simptomelor deranjante„.

In cadrul studiului, 18 voluntari manifestand sensibilitate la gluten au primit un terci preparat din doi biscuiti de grau ce contineau gluten. Pe langa acesta, unui grup i s-au administrat doze mici din enzima AN-PEP, iar un alt grup a luat pastile placebo.

Testele efectuate au demonstrat ca enzima a ajutat la descompunerea glutenului din stomac si din intestinul subtire. Astfel, nivelul de gluten din stomac a fost cu 85% mai scazut in cazul participantilor la studiu carora li s-a administrat enzima in comparatie cu cei care au primit pastilele placebo.

De asemenea, spre deosebire de subiectii carora li s-au administrat pastile placebo, cei care au luat enzima au avut un nivel de gluten cu 87% mai mic la patrunderea alimentelor in duoden, prima sectiune a intestinului subtire.

Concluziile studiului au fost prezentate expertilor care participa la evenimentul „Digestive Disease Week 2017” (Saptamana Bolilor Digestive 2017) care se desfasoara in aceasta perioada la Chicago.

Studiile demonstreaza ca si in conditiile unei alimentatii fara gluten poate aparea un consum neintentionat din acesta, in functie de cat de strica este dieta”, a explicat cercetatoarea. „Aceasta substanta le permite pacientilor cu sensibilitate la gluten sa se simta in siguranta, spre exemplu cand ies cu prietenii la un restaurant si nu sunt siguri daca ceva este 100% fara gluten„, a mentionat dr. Konig. „In conditiile in care chiar si cantitati mici de gluten ii pot afecta pe pacientii sensibili la gluten, acest supliment poate juca un rol important in rezolvarea problemei glutenului rezidual, care este de obicei cauza simptomelor deranjante„, a completat aceasta, potrivit sursei citate.

Concluziile noastre sugereaza ca aceasta enzima poate reduce efectele adverse care apar atunci cand persoanele sensibile la gluten mananca accidental putin gluten„, a mai explicat Julia Konig. „Noi nu sugeram ca (enzima — n.r.) AN-PEP le va oferi acestor persoane capacitatea de a manca pizza sau paste, surse de cantitati importante de gluten, insa aceasta ii poate ajuta sa se simta mai bine daca ingereaza din greseala gluten”, a adaugat cercetatoarea.

Konig a subliniat ca enzima nu a fost testata pe pacienti cu boala celiaca, acestia putand suferi efecte importante chiar si la cantitati foarte mici de gluten. Persoanele care sufera de boala celiaca nu trebuie sa consume gluten chiar daca isi administreaza aceasta enzima, a avertizat dr. Konig.

Sursa: stiripesurse.ro

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole