STUDIU: Nucile proaspete crude sunt cele mai sanatoase

Nucul secreta o cantitate foarte mare de iod, iar fructele sale iti ofera energia de care ai nevoie, fiind printre alimentele cele mai bogate in calorii si mai complete din punct de vedere nutritiv.

Nucile crude sunt o sursa bogata de saruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, seleniu) si vitamine (B, C, E). 

Conform unui studiu recent facut la Congresul Mondial de Cardiologie, a reiesit ca doua portii de nuci pe saptamana sunt asociate cu scaderea riscului de deces din pricina bolilor cardiovasculare cu 17%.

Dr. Noushin Mohammadifarda, autorul principal al acestui studiu, de la Institutul Isfahan pentru Cercetari Cardiovasculare din Iran, a declarat ca nucile reprezinta o sursa buna de grasimi nesaturate si contin o cantitate mica de grasimi saturate. De asemenea, ele includ proteine, minerale, vitamine, fibre, fitosteroli si polifenoli, benefici pentru sanatatea inimii noastre.

Aceasta cercetarea a examinat asocierea dintre consumul de nuci si riscul de boli cardiovasculare si deces la populatia iraniana. La studiu au participat 5.432 de adulti cu varsta de aproximativ 35 de ani, fara un istoric de boli cardiovasculare. Cercetatorii au evaluat consumul de seminte si nuci – inclusiv migdale, fistic, alune si nuci obisnuite – in 2001, cu ajutorul unui chestionar recunoscut. Participantii sau membrii familiilor lor au fost intervievati la fiecare doi ani pana in 2013 pentru a se observa aparitia unor evenimente cardiovasculare sau a decesului. Astfel, pe parcursul unei perioade de monitorizare de 12 ani, au fost inregistrate 594 de cazuri de boli coronariene, 157 de accidente vasculare cerebrale, 179 de decese asociate bolilor cardiovasculare si 458 de decese din orice cauza.

Potrivit Societatii Europene de Cardiologie, se recomanda consumul a 30 g de nuci crude zi, in cadrul unei alimentatii sanatoase, cu precizarea ca densitatea calorica a acestora este ridicata. Prin urmare, „nucile proaspete crude sunt considerate cele mai sanatoase”, a spus dr. Mohammadifard. Aceasta pentru ca grasimile nesaturate pot oxida in cazul nucilor vechi acestea devenind astfel daunatoare, a mai spus specialistul.

Agentia americana pentru controlul alimentului si medicamentului a hotarat ca in supermarketuri, pe ambalajele nucilor sa se mentioneze ca acestea scad riscul bolilor cardiovasculare.

Vezi si:

Soiuri de nuci romanesti cu productivitate mare – Care sunt cele mai renumite

Afacere cu nuci forestieri. Nu pentru tine, ci pentru copiii tai

Dulceata de coji de nuci. Cea mai buna reteta care combate anemia

Uleiul de nuci, o ”arma” redutabila impotriva colesterolului rau

Sursa: adevarul.ro

You may also like...