6 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Studiu: Imunitatea la coronavirus poate dura luni sau chiar ani

Imunitatea la noul coronavirus poate dura opt luni sau mai mult, potrivit unui nou studiu scris de oamenii de stiinta respectati, din cele mai bune laboratoare din lume. Acestia au constatat ca persoanele care s-au recuperat in urma infectarii cu coronavirus au dezvoltat niveluri mari de celule B si celule T (necesare pentru combaterea virusului), iar aceste celule pot persista in organism o perioada foarte, foarte lunga de timp.

Studiul a fost facut pe oameni care au facut o forma usoara a virusului

Cercetatorii au recoltat probe de sange de la 185 de pacienti cu varste cuprinse intre 19 si 81 de ani, care au iesit pozitiv pentru coronavirus (SARS-CoV-2) la inceputul pandemiei si au descoperit ca majoritatea au suficiente celule imune pentru a combate virusul si pentru prevenirea reinfectarii.

In plus, acesti anticorpi s-au aratat „durabili”, prezentand rate de declin remarcabil de lente, care spun ca exista imunitate pentru multi ani, si chiar decenii de protectie, informeaza forbes.com.

Asadar, cercetarile timpurii sugereaza imunitatea la coronavirusul care provoaca Covid-19, care poate dura cel putin sase luni, si posibil mult mai mult, poate chiar ani, daca se iau in considerare toate componentele memoriei imune ale corpului.

Mai multe studii s-au concentrat asupra anticorpilor sau componentelor proteice ale sistemului imunitar, iar unele au sugerat ca imunitatea ar putea scadea in doar cateva luni.

Cu toate acestea, noul studiu, care nu a fost evaluat de catre colegi sau publicat intr-o revista stiintifica, implica analizarea in timp a mai multor compartimente ale memoriei imune: anticorpi, celule B si celule T, printre alte caracteristici ale memoriei imune.

Studiul a inclus 185 de adulti, cu varste cuprinse intre 19 si 81 de ani din Statele Unite, care si-au revenit din Covid-19 si au avut avut o forma usoara. Cercetatorii – de la Institutul de Imunologie La Jolla, Universitatea din California, San Diego si Scoala de Medicina Icahn din Muntele Sinai – au analizat probe de sange recoltate in diferite puncte dupa aparitia simptomelor, unele recoltate dupa mai mult de sase luni de la simptome.

In probele de sange, cercetatorii au examinat componentele memoriei imune. Ei au descoperit ca anticorpii „au fost durabili”, aparand doar „scaderi modeste” la sase pana la opt luni.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca celulele B de memorie au fost detectate in aproape toate cazurile de Covid-19 si a aparut o crestere a celulelor B de memorie in timp. „S-a observat ca memoria celulelor B pentru alte infectii este de lunga durata, poate fi peste 60 de ani de la imunizarea prin vaccinare impotriva variolei sau peste 90 de ani dupa infectia cu gripa”, au scris cercetatorii in studiul lor, informeaza edition.cnn.com.

Cercetatorii au identificat doua tipuri de celule T, iar datele lor sugereaza ca „memoria celulelor T ar putea ajunge la un platou mai stabil sau la o faza de decadere mai lenta, mai tarziu de primele 6 luni dupa infectie”, au scris ei.

Studiul vine cu limitari, inclusiv faptul ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca rezultatele similare vor aparea in randul unui grup mai mare de oameni in mai multe momente de timp.

Studiul confirma existenta memoriei imune la infectia cu SARS-CoV-2

„In general, acesta este un studiu important care confirma existenta memoriei imune la SARS-CoV-2, dar cu un grad de variatie de la persoana la persoana”, a declarat Lawrence Young, profesor de oncologie moleculara la Universitatea din Warwick, intr-o declaratie scrisa.

„Aceasta variatie s-ar putea datora unor persoane care au avut o infectie asimptomatica cu un nivel foarte scazut. S-ar putea astepta ca acei indivizi infectati anterior cu un raspuns scazut al memoriei imune sa fie susceptibili la re-infectarea cu SARS-CoV-2”, a spus Young , care nu a fost implicat in noul studiu. Vezi si: Solutii practice la problemele de sanatate mentala in timpul pandemiei

Dar mesajul semnificativ al studiului este ca raspunsul imun la virus este mai longeviv decat se credea anterior, iar acest lucru ne permite sa continuam sa avem speranta ca un vaccin eficient va putea induce o imunitate de protectie sustinuta.

Cand vine vorba de alti virusi, o infectie cu rujeola lasa de obicei pe cineva imun pe viata – efect cunoscut sub numele de imunitate sterilizanta. Acelasi lucru a fost valabil si pentru variola, inainte ca virusul sa fie eradicat in anii 1970. Si vaccinarea adecvata impotriva rujeolei si a variolei protejeaza complet impotriva infectiei.

Dar virusurile respiratorii, cum ar fi gripa, sunt mai complicate. Oamenii pot lua gripa din nou si din nou, iar vaccinurile antigripale ofera in general doar protectie partiala impotriva infectiilor si a bolilor severe. O parte din aceasta se datoreaza tendintei gripale de a face mutatii.

Coronavirusurile par sa aiba si ele aceleasi particularitati ca si gripele. Exista sapte coronavirusuri care pot infecta oamenii, iar SARS-CoV-2 este doar unul dintre ele. Multe coronavirusuri umane pot provoca raceala comuna, dar pentru ca nu sunt de obicei mortale, nu sunt la fel de bine studiate.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole