17.8 C
București
duminică, aprilie 28, 2024

Stresul (emotiile negative), principalul factor care declanseaza cancerul. Mit sau realitate?

De-a lungul timpului, a existat o dezbatere persistenta cu privire la impactul stresului si al emotiilor negative asupra sanatatii, inclusiv asupra riscului de cancer. Chiar daca exista studii care sugereaza o anumita asociere intre stres si cancer, evidentele actuale nu permit concluzii clare si definitive. In acest articol, vom explora aceasta tema controversata si vom analiza daca stresul si emotiile negative pot fi considerate cu adevarat principalul factor declansator al cancerului.

In ultimul timp, a existat o schimbare substantiala in ingrijirea sanatatii catre recunoasterea intelepciunii crezului lui Platon, si anume ca mintea si corpul sunt un tot unitar. Sanatatea devine din ce in ce mai recunoscuta ca un echilibru al mai multor parti – factori fizici si de mediu, stari emotionale si psihologice, obiceiuri nutritionale si exercitii fizice. Ca parte a acestui echilibru, rolul stresului este bine stabilit ca o cauza a unei game largi de tulburari.

De exemplu, acum se recunoaste in general ca pentru bolile de inima – principala cauza de deces – stresul emotional este un factor de risc major, egal ca importanta cu alti factori de risc recunoscuti precum hipertensiunea arteriala, fumatul, nivelul crescut de colesterol seric, obezitatea, si diabet. Stresul a fost, de asemenea, recunoscut ca un factor de risc important in hipertensiune arteriala, ulcere, colita, astm bronsic, sindroame dureroase (de exemplu, migrena, dureri de cap tensionate, dureri de spate), boli de piele, insomnie si diverse tulburari psihologice. Cele mai multe manuale medicale standard atribuie oriunde de la 50 la 80 % din toate bolile originilor legate de stres.

De asemenea, trebuie subliniat faptul ca stresul este doar un element al echilibrului minte-corp care iti determina bunastarea.

Stresul si raspunsul fiziologic:

Inca din secolul al II-lea, medicul grec Galen a remarcat ca femeile melancolice pareau mai susceptibile de a dezvolta cancer decat cele vesele. Medicii din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea au observat frecvent ca tulburarile severe ale vietii si tulburarile emotionale, disperarea si pierderea sperantei pareau sa apara inainte de debutul cancerului. In 1870, dr. James Paget a subliniat ca tulburarile emotionale sunt legate de cancer: „Sunt atat de frecvente cazurile in care anxietatea profunda, speranta amanata si dezamagirea sunt urmate rapid de cresterea si cresterea cancerului, incat cu greu ne putem indoi ca depresia mentala. este un aditiv puternic la celelalte influente care favorizeaza dezvoltarea constitutiei canceroase.”

In 1885, Parker a facut legatura minte-corp intr-un mod profetic, subliniind rezultatele fizice ale emotiei: „Exista cele mai puternice motive fiziologice pentru a crede ca marea depresie mentala, in special durerea, induce o predispozitie la boli precum cancerul sau devine. o cauza existenta in circumstante in care predispozitia fusese
deja dobandita.”

Stresul poate declansa reactii fiziologice in organism, inclusiv eliberarea de hormoni de stres precum cortizolul si adrenalina. Aceste reactii au fost asociate cu inflamatia cronica si alte schimbari in sistemul imunitar. Totusi, legatura directa intre aceste raspunsuri fiziologice si initierea sau progresia cancerului ramane un subiect de cercetare intensa si discutie.

Studiile referitoare la asocierea dintre stres si cancer:

Cercetarile in domeniu nu au ajuns la un consens clar cu privire la modul in care stresul poate influenta aparitia cancerului. Unele studii sugereaza ca stresul cronic poate contribui la aparitia sau progresia cancerului prin suprimarea sistemului imunitar sau prin stimularea unor procese celulare neregulate. Alte cercetari, insa, nu au gasit o legatura directa intre stres si cancer.

Totodata, unii cercetatori au incercat sa clarifice in ce masura evenimentele de viata stresante sunt legate de boala. Dupa lungi cercetari, dr. Thomas Holmes si Richard Rahe au dezvoltat o scala bazata pe 43 de experiente stresante comune, in ordinea in care s-a dovedit a fi legate de boala. Prin verificarea elementelor care au aparut in ultimul an, veti ajunge la un scor total care indica nivelul presupus de vulnerabilitate la boala.

Aceasta scara reflecta faptul ca schimbarea, fie ca este pozitiva sau negativa, testeaza capacitatea noastra de adaptare. Cu cat scorul este mai mare, cu atat este mai mare probabilitatea ca o persoana sa se imbolnaveasca. Scorurile mari (peste 300) nu inseamna neaparat ca o persoana se va imbolnavi, doar ca riscul este mai mare. De exemplu, intr-un studiu care a folosit aceasta scala, cei 30% cu cele mai mari scoruri au avut cu 90% mai multe boli decat cei 30% cu cele mai mici scoruri. Intr-un alt studiu, 49% dintre persoanele din grupul cu risc ridicat (scoruri peste 300) s-au imbolnavit; 25% din grupul cu risc mediu (200-299) s-au imbolnavit; dar doar 9% din grupul cu risc scazut (150–199) s-au imbolnavit.

Asadar, putem crede ca, modificandu-ne atitudinile si obiceiurile care produc tensiune, putem inclina balanta intr-o directie mai sanatoasa. Cercetari recente in domenii precum biofeedback-ul (abilitatea unui individ de a avea un anumit control asupra a ceea ce se credea anterior a fi funcții involuntare) si meditatia au aratat ca putem deveni constienti de raspunsurile noastre la stres si le putem influenta.

Factori de confuzie si variatii individuale:

Exista numerosi factori de confuzie care pot influenta rezultatele studiilor in legatura cu stresul si cancerul. Variabilitatea individuala, precum si alte factori de mediu si genetici, pot contribui la complexitatea acestui subiect. De exemplu, stilul de viata, alimentatia si alti factori de risc pentru cancer pot juca un rol semnificativ in aparitia bolii.

Riscurile exagerate si importanta gestionarii stresului:

Chiar daca nu exista suficiente dovezi pentru a sustine afirmatii categorice despre stresul ca principal factor de declansare al cancerului, este important sa subliniem rolul gestionarii stresului in mentinerea sanatatii generale. Stresul cronic poate afecta calitatea vietii si poate contribui la diverse probleme de sanatate, indiferent de legatura exacta cu cancerul.

Vezi si: Silimarina din semintele de Armurariu (Ciulin de lapte): Un potential aliat impotriva cancerului – Studii

Vezi si: Busuiocul Sfant, un ajutor promitator in lupta impotriva cancerului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole