26.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Strategii eficiente de gestionare a durerii cronice: metode naturale si optiuni de tratament

Durerile cronice pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii si pot fi frustrante pentru cei care le experimenteaza. Insa exista strategii eficiente de gestionare a acestor dureri, care pot ajuta la reducerea disconfortului si la imbunatatirea starii generale de bine. In continuare, vom prezenta metode naturale si optiuni de tratament pentru gestionarea durerii cronice.

Specialistii din domeniul sanatatii, definesc durerea ca fiind cronica daca dureaza mai mult de 3 luni sau peste timpul normal de vindecare pentru afectiunea sau leziunea de baza. Durerea cronica se poate aparea din diferite cauze, inclusiv din a ranilor sau bolilor (cancerul, artrita, problemele de spate, interventiile chirurgicala). De asemenea, exista anumiti factori care pot mari experienta durerii, inclusiv: experiente de viata stresante, depresia, anxietatea, efort excesiv sau sedentarismul.

Conform mayoclinic, nu exista vreu test care sa arata nivelul durerii. Este o experienta subiectiva, individuala. Totodata, nu exista un remediu unic pentru durerea cronica, ci este nevoie de o abordare de echipa si implica management medical, terapie cu miscare si invatarea unor strategii specifice de coping.

Gestionarea durerii cronice

-Exercitiul fizic si miscarea:

Desi poate parea contraintuitiv sa faci exercitii atunci cand te confrunti cu dureri cronice, miscarea si activitatea fizica pot aduce multe beneficii. Exercitiile regulate, cum ar fi mersul pe jos, inotul sau yoga, pot ajuta la intarirea muschilor, la mentinerea flexibilitatii si la eliberarea endorfinelor, substante care reduc senzatia de durere.

-Tehnici de relaxare si respiratie:

Practicile de relaxare, cum ar fi meditatia, respiratia profunda sau imaginile mentale pozitive, pot contribui la reducerea tensiunii musculare si a stresului, care pot amplifica senzatia de durere. Aceste tehnici pot ajuta la inducerea unui sentiment de calm si la cresterea nivelului de confort.

-Terapia prin caldura si frig:

Aplicarea caldurii sau a frigului poate fi utila in reducerea durerii cronice. Folosirea unei perne cu apa calda, a unui pachet de gheata sau a unor comprese calde poate avea efecte analgezice si poate ajuta la relaxarea muschilor incordati sau inflamati.

-Alimentatia sanatoasa:

O dieta echilibrata si sanatoasa poate juca un rol important in gestionarea durerii cronice. Anumite alimente, precum fructele si legumele bogate in antioxidanti, pestele gras bogat in acizi grasi omega-3 si alimentele cu efect antiinflamator, pot contribui la reducerea inflamatiei si a durerii.

-Terapii alternative:

Exista o serie de terapii alternative care pot fi benefice pentru gestionarea durerii cronice. Acestea includ acupunctura, terapia prin masaj, terapia cu ajutorul plantelor medicinale sau a uleiurilor esentiale, terapia prin arta sau prin muzica etc. Este important sa consulti un specialist inainte de a incerca aceste terapii pentru a te asigura ca sunt sigure si potrivite pentru tine.

Masajul aduce numeroase beneficii, ca de exemplu: relaxare, flexibilitate crescuta, inflamatie redusa, postura imbunatatita, circulatie imbunatatita, rigiditate redusa. De asemenea, o recenzie din 2007 arata ca masajul poate fi eficient pentru durerile de spate.

Acupunctura, pe de alta parte, presupune aplicarea de catre un medic a unor ace subtiri pe piele in puncte precise ale corpului. Potrivit Centrului National pentru Sanatate Complementara si Integrativa, dovezile sugereaza ca aceasta tehnica ar putea ajuta oamenii sa gestioneze anumite dureri.

Aceasta include ameliorarea pe termen scurt a durerii din partea inferioara a spatelui, gatului, genunchiului si osteoartritei. Principalele beneficiile ale acupuncturii sunt:analgezic, inflamatie redusa, relaxare si reducerea spasmelor musculare.

Vezi si: Bea acest tonic zilnic si vei observa cum trece orice durere cronica

-Tratamente medicale:

In cazul in care durerile cronice care persista si afecteaza in mod semnificativ calitatea vietii, este recomandat sa consulti un medic sau un specialist in gestionarea durerii. Acestia pot prescrie medicamente adecvate pentru gestionarea durerii.

Principalele tipuri de medicamente pentru durere sunt: paracetamolul (ameliorarea durerii pe termen scurt), aspirina (pentru ameliorarea pe termen scurt a febrei si a durerii usoare pana la moderate, cum ar fi durerea menstruala sau durerea de cap), ibuprofenul (amelioreaza durerea si reduc inflamatia), opioide (codeina, morfina si oxicodona – pentru durerile severe sau canceroase), anestezice locale (picaturi, spray-uri, creme sau injectii utilizate atunci cand nervii sunt usor de atins), unele antidepresive si medicamente antiepilepsie (utilizate pentru durerea nervoasa).

Vezi si: Ce boala anunta durerea puternica din timpul menstruatiei si care sunt consecintele

Vezi si: Cum sa scapi de durerea asociata spondilozei cervicale cu frunze de brusture 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole